1 op 7 Nederlanders heeft crypto

1 op 7 Nederlanders heeft crypto

Van de volwassen Nederlanders heeft één op de zeven cryptocurrency. In totaal telt Nederland 1,9 miljoen crypto-eigenaren. Dit zijn vooral hoogopgeleide mannen tussen de 18 en 34 jaar. De meest populaire cryptomunt is Bitcoin.

Dat staat in de Cryptovaluta Monitor van Multiscope, een onderzoek onder ruim 4,000 Nederlanders. Cryptocoins zijn in korte tijd erg populair geworden als investering, met name onder jongvolwassenen. De laatste maanden zijn de koersen van veel cryptomunten echter gedaald.

1 miljoen crypto-eigenaren erbij

14 procent van Nederlanders boven de 18 jaar hebben cryptomunten. Dat zijn er in totaal bijna 2 miljoen. Sinds 2018, toen de vorige meting werd gedaan, zijn er maar liefst 1 miljoen crypto-eigenaren bij gekomen.

14% van de Nederlanders heeft crypto.

De meeste bezitters van cryptocurrencies zijn man – ruim 70 procent. Dit beeld is hetzelfde onder particuliere beleggers als geheel volgens cijfers van AFM. Daarnaast zijn zij vaker jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar met een hbo- of wo-opleiding. Hun bruto-inkomen ligt veelal tussen de 3,500 en 5,500 euro per maand.

Bitcoin populairste cryptomunt

Maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders hebben Bitcoin, de oudste en populairste cryptovaluta. Dit komt neer op 9 procent van de Nederlanders. Op de tweede plaats staat Ethereum (6 procent) gevolgd door Cardano (5 procent), Ripple en Dogecoin (beide 3 procent).

Ruim 60% koopt crypto van betaalrekening

De meeste eigenaren van cryptocurrency investeren met geld van hun betaalrekening, namelijk meer dan 60 procent. Ruim 40 procent koopt digitale munten van hun spaargeld. Deze investeerders zijn vaker tussen de 35 en 49 jaar en vrouw. Slechts 2 procent gebruikt geleend geld voor de aankoop van crypto.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten