Lendahand-review
8
(onze review)
Het Nederlandse crowdfunding-platform Lendahand verstrekt financieringen aan ondernemers in opkomende landen. In onze laatste review scoort Lendahand een 8. Het maakt impact-investeringen écht eenvoudig, al mag het duidelijk zijn dat dit niet het platform is met het beste financiële rendement.
Inhoud:
Wat typeert Lendahand?
Lendahand is een Nederlands crowdfunding-platform met maatschappelijke doelstellingen. Het is erop gericht om economische en sociale impact te stimuleren in landen waarin kleine en middelgrote bedrijven weinig of geen toegang hebben tot financiering.
Deze bedrijven creëren 70 tot 95 procent van nieuwe werkgelegenheid. Vaak is hun grootste uitdaging om toegang tot financiering te verkrijgen om hun bedrijf te laten groeien en sneller banen te creëren. Met de crowdfunding-projecten op Lendahand breng je hier verandering in.
Met jouw investeringen kunnen de bedrijven banen creëren en betere levensomstandigheden realiseren voor mensen die dit het hardst nodig hebben. Naast financieel rendement realiseer je dus vooral sociale en maatschappelijke doelstellingen van het platform.
Laatste nieuws over Lendahand
Aanbod: projecten in opkomende economieën
Bij Lendahand investeer je in ondernemers in opkomende economieën. Zo heeft de redactie van Investeerders.nl geïnvesteerd in bedrijven in Ghana, Rwanda, Kenia, Moldavië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Oeganda, en vele andere landen waarin ondernemers beperkt toegang krijgen tot financiering.
Het platform faciliteert projecten waarin je kunt investeren vanaf tien euro. Ook biedt het de mogelijkheid aan om te investeren in financieringen die lopen in Amerikaanse dollars. Daarbij loop je naast het reguliere ondernemersrisico dus ook een valutarisico.
Gebruiksvriendelijkheid
Lendahand heeft een gebruiksvriendelijk platform. Het platform werkt snel en eenvoudig. De informatie bij projecten is uitgebreid. Zowel met financiële informatie als met maatschappelijke cijfers en toelichting. Hierdoor krijg je een beeld van wat een organisatie met jouw geld van plan is. Deze info is oké, al vinden we vanuit Investeerders.nl dat het platform nog wel meer info kan geven.
Zo geeft het platform wel een kredietscore maar het is lastig om te beoordelen of die ook werkelijk representatief is. Zo is het lastig om je een beeld te vormen van de kredietwaardigheid van een bakkerij in Kenia, om maar een voorbeeld te noemen.
Het is lastig om een beeld te vormen van de kredietwaardigheid van een bakkerij in Kenia.
In het dashboard zelf zie je info over je eigen portfolio. Daar zie je direct hoeveel levens je verbetert met jouw investeringen, maar dit is alleen een getal. Je ziet niet meer hoe dat dan gebeurt. De redactie van Investeerders.nl verbeterde ruim 30.000 levens, maar het is ons onduidelijk wat wij dan precies mogelijk hebben gemaakt met de 50 investeringen.
Geen eigen app, wel een Auto-Investfunctie
Lendahand werkt met een eigen wallet waardoor je eenvoudig rente-uitkeringen kunt herinvesteren in nieuwe projecten. Een nadeel aan Lendahand is dat je alleen kunt investeren via de browser. Dat kan zowel mobiel als laptop of computer, maar andere platforms werken vaak met handige mobiele apps.
De Auto-Invest-functie zien we wel als mooie aanvulling. Hiermee investeer je automatisch in nieuwe crowdfunding-projecten die voldoen aan jouw voorkeuren. Omdat Lendahand werkt met een eigen wallet kun je ook het saldo van terugbetalingen zo direct weer in nieuwe projecten investeren.
Hierbij werkt het met projectvoorkeuren. Je stelt zelf de gewenste investeringsbedragen, rente, kredietscore, valuta en looptijd in. Verder slaat het projecten over waar je al handmatig in investeerde. Op basis van je filters geeft het platform vooraf een indicatie van het verwachte aantal projecten per maand.
Rendement
Het rendement bij Lendahand bestaat deels uit impact maken met duurzame ontwikkelingsdoelen. Onze verwachting is dat er maar weinig mensen investeren vanwege het financiële rendement, toch valt die ons behoorlijk mee. Zo hebben wij met onze investeringen best een prima financieel rendement behaald.
Het rendement bij crowdfunding verschilt natuurlijk per persoon en hangt af van je portfolio, maar het platform publiceert hier soms wel statistieken over. Als je vanaf de start tot halverwege 2024 in alle leningen aan financiële instellingen had geïnvesteerd, had je een rendement van 3,9 procent per jaar.
Dit percentage is afgelopen jaren toegenomen. Al verschilt het rendement sterk per investeerder. In het dashboard is Lendahand hierover niet direct duidelijk. Wel zie je wat je hebt geïnvesteerd en welke terugbetalingen je kunt verwachten. Financieel zien we dus wel absolute getallen, maar het procentuele rendement moeten we zelf berekenen. Bij ons is het rendement momenteel rond de vier procent.
Betrouwbaarheid en veiligheid
Lendahand heeft een veilig platform en ervaren team. Het heeft een Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSPR) van de Autoriteit Financiële Markten en wij zien het als een betrouwbare omgeving voor investeringen.
Ook de klantenservice scoort goed. Op vragen die wij per e-mail hebben toegestuurd krijgen we duidelijke antwoorden. Wel zijn de investeringen zelf soms lastig te beoordelen. De locatie maakt het lastig om er een goed beeld over te vormen. Ook zijn de zekerheden vaak wisselend. Denk aan voorraad of debiteuren, die tijdens de looptijd sterk kunnen wisselen. Bij leningen in dollars loop je ook een valutarisico.
Review-score: 8
Tijdens onze laatste review, in december 2023, scoort Lendahand een 8 uit 10. Daarmee is Lendahand een van onze voorkeursplatforms voor crowdfunding-investeringen. De klantenservice scoort uitstekend en ondanks het beperkte financiële rendement is het fijn om als investeerder ook maatschappelijk impact te maken.
Op dat vlak kan Lendahand wel nog meer informatie delen. Het is fijn om te zien hoeveel banen we realiseren of hoeveel levens er dankzij onze investeringen zijn verbeterd. Maar het blijft bij abstracte getallen. Wij hadden graag gezien welke impact we bijvoorbeeld per land realiseren, of waar die verbeteringen dan zoal uit bestaan, anders dan werkgelegenheid.