Lendahand-review

8

(onze review)

Het Nederlandse crowdfunding-platform Lendahand verstrekt financieringen aan ondernemers in opkomende landen. In onze laatste review scoort Lendahand een 8. Het maakt impact-investeringen écht eenvoudig, al mag het duidelijk zijn dat dit niet het platform is met het beste financiële rendement.

Inhoud:

Wat typeert Lendahand?

Lendahand reviewLendahand is een Nederlands crowdfunding-platform met maatschappelijke doelstellingen. Het is erop gericht om economische en sociale impact te stimuleren in landen waarin kleine en middelgrote bedrijven weinig of geen toegang hebben tot financiering.

Deze bedrijven creëren 70 tot 95 procent van nieuwe werkgelegenheid. Vaak is hun grootste uitdaging om toegang tot financiering te verkrijgen om hun bedrijf te laten groeien en sneller banen te creëren. Met de crowdfunding-projecten op Lendahand breng je hier verandering in.

Met jouw investeringen kunnen de bedrijven banen creëren en betere levensomstandigheden realiseren voor mensen die dit het hardst nodig hebben. Naast financieel rendement realiseer je dus vooral sociale en maatschappelijke doelstellingen van het platform.

Aanbod: projecten in opkomende economieën

Bij Lendahand investeer je in ondernemers in opkomende economieën. Zo heeft de redactie van Investeerders.nl geïnvesteerd in bedrijven in Ghana, Rwanda, Kenia, Moldavië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Oeganda, en vele andere landen waarin ondernemers beperkt toegang krijgen tot financiering.

Het platform faciliteert projecten waarin je kunt investeren vanaf tien euro. Ook biedt het de mogelijkheid aan om te investeren in financieringen die lopen in Amerikaanse dollars. Daarbij loop je naast het reguliere ondernemersrisico dus ook een valutarisico.

Lendahand-projecten.
Enkele voorbeelden van projecten.

Gebruiksvriendelijkheid

Lendahand heeft een gebruiksvriendelijk platform. Het platform werkt snel en eenvoudig. De informatie bij projecten is uitgebreid. Zowel met financiële informatie als met maatschappelijke cijfers en toelichting. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat een organisatie met jouw geld van plan is.

Wel moet je zelf je keuzes maken. Zo geeft het wel een kredietscore maar het is lastig om te beoordelen of die ook werkelijk representatief is. Zo is het lastig om je een beeld te vormen van de kredietwaardigheid van een bakkerij in Kenia, om maar een voorbeeld te noemen. Ook kun je alleen investeren via de browser.

Het is lastig om een beeld te vormen van de kredietwaardigheid van een bakkerij in Kenia.

Lendahand werkt met een eigen wallet waardoor je eenvoudig rente-uitkeringen kunt herinvesteren in nieuwe projecten. Dat kan zowel mobiel als laptop of computer, maar met een eigen app kan het investeren nog eenvoudiger worden gemaakt. Ook is de informatie soms beperkt in de dashboards.

Zo zie je direct hoeveel levens je verbetert met jouw investeringen, maar in het dashboard is dat enkel een getal en daar zie je niet meer hoe dat dan gebeurt. De redactie van Investeerders.nl verbeterde ruim 30.000 levens, maar het is ons onduidelijk wat wij dan precies mogelijk hebben gemaakt met de 50 investeringen.

Rendement

Het rendement bij Lendahand bestaat deels uit impact maken met duurzame ontwikkelingsdoelen. Onze verwachting is dat er maar weinig mensen investeren vanwege het financiële rendement, toch valt die ons behoorlijk mee. Zo hebben wij met onze investeringen best een prima financieel rendement behaald.

Ook hier is Lendahand niet direct duidelijk. Zo toont het geen percentage over wat er in totaal is behaald, zoals gebruikelijk is bij andere platforms. Wel zie je wat je hebt geïnvesteerd en welke terugbetalingen je kunt verwachten. Financieel zien we dus wel absolute getallen, maar het procentuele rendement moesten we zelf berekenen. Die was vergelijkbaar met de spaarrente van een Nederlandse bank.

Lendahand-impact van investeringen.

Betrouwbaarheid en veiligheid

Lendahand heeft een veilig platform en ervaren team. Het heeft een Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSPR) van de Autoriteit Financiële Markten en wij zien het als een betrouwbare omgeving voor investeringen.

Ook de klantenservice scoort goed. Op vragen die wij per e-mail hebben toegestuurd krijgen we duidelijke antwoorden. Wel zijn de investeringen zelf soms lastig te beoordelen. De locatie maakt het lastig om er een goed beeld over te vormen. Ook zijn de zekerheden vaak wisselend. Denk aan voorraad of debiteuren, die tijdens de looptijd sterk kunnen wisselen. Bij leningen in dollars loop je ook een valutarisico.

Review-score: 8

Tijdens onze laatste review, in december 2023, scoort Lendahand een 8 uit 10. Daarmee is Lendahand een van onze voorkeursplatforms voor crowdfunding-investeringen. De klantenservice scoort uitstekend en ondanks het beperkte financiële rendement is het fijn om als investeerder ook maatschappelijk impact te maken.

Op dat vlak kan Lendahand wel nog meer informatie delen. Het is fijn om te zien hoeveel banen we realiseren of hoeveel levens er dankzij onze investeringen zijn verbeterd. Maar het blijft bij abstracte getallen. Wij hadden graag gezien welke impact we bijvoorbeeld per land realiseren, of waar die verbeteringen dan zoal uit bestaan, anders dan werkgelegenheid.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan