Lendahand-review

8

(onze review)

Het Nederlandse crowdfunding-platform Lendahand verstrekt financieringen aan ondernemers in opkomende landen. In onze laatste review scoort Lendahand een 8. Het maakt impact-investeringen écht eenvoudig, al mag het duidelijk zijn dat dit niet het platform is met het beste financiële rendement.

Inhoud:

Wat typeert Lendahand?

Lendahand reviewLendahand is een Nederlands crowdfunding-platform met maatschappelijke doelstellingen. Het is erop gericht om economische en sociale impact te stimuleren in landen waarin kleine en middelgrote bedrijven weinig of geen toegang hebben tot financiering.

Deze bedrijven creëren 70 tot 95 procent van nieuwe werkgelegenheid. Vaak is hun grootste uitdaging om toegang tot financiering te verkrijgen om hun bedrijf te laten groeien en sneller banen te creëren. Met de crowdfunding-projecten op Lendahand breng je hier verandering in.

Met jouw investeringen kunnen de bedrijven banen creëren en betere levensomstandigheden realiseren voor mensen die dit het hardst nodig hebben. Naast financieel rendement realiseer je dus vooral sociale en maatschappelijke doelstellingen van het platform.

Aanbod: projecten in opkomende economieën

Bij Lendahand investeer je in ondernemers in opkomende economieën. Zo heeft de redactie van Investeerders.nl geïnvesteerd in bedrijven in Ghana, Rwanda, Kenia, Moldavië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Oeganda, en vele andere landen waarin ondernemers beperkt toegang krijgen tot financiering.

Het platform faciliteert projecten waarin je kunt investeren vanaf tien euro. Ook biedt het de mogelijkheid aan om te investeren in financieringen die lopen in Amerikaanse dollars. Daarbij loop je naast het reguliere ondernemersrisico dus ook een valutarisico.

Lendahand-projecten.
Enkele voorbeelden van projecten.

Gebruiksvriendelijkheid

Lendahand heeft een gebruiksvriendelijk platform. Het platform werkt snel en eenvoudig. De informatie bij projecten is uitgebreid. Zowel met financiële informatie als met maatschappelijke cijfers en toelichting. Hierdoor krijg je een beeld van wat een organisatie met jouw geld van plan is. Deze info is oké, al vinden we vanuit Investeerders.nl dat het platform nog wel meer info kan geven.

Zo geeft het platform wel een kredietscore maar het is lastig om te beoordelen of die ook werkelijk representatief is. Zo is het lastig om je een beeld te vormen van de kredietwaardigheid van een bakkerij in Kenia, om maar een voorbeeld te noemen. 

Het is lastig om een beeld te vormen van de kredietwaardigheid van een bakkerij in Kenia.

In het dashboard zelf zie je info over je eigen portfolio. Daar zie je direct hoeveel levens je verbetert met jouw investeringen, maar dit is alleen een getal. Je ziet niet meer hoe dat dan gebeurt. De redactie van Investeerders.nl verbeterde ruim 30.000 levens, maar het is ons onduidelijk wat wij dan precies mogelijk hebben gemaakt met de 50 investeringen.

Geen eigen app, wel een Auto-Investfunctie

Lendahand werkt met een eigen wallet waardoor je eenvoudig rente-uitkeringen kunt herinvesteren in nieuwe projecten. Een nadeel aan Lendahand is dat je alleen kunt investeren via de browser. Dat kan zowel mobiel als laptop of computer, maar andere platforms werken vaak met handige mobiele apps.

De Auto-Invest-functie zien we wel als mooie aanvulling. Hiermee investeer je automatisch in nieuwe crowdfunding-projecten die voldoen aan jouw voorkeuren. Omdat Lendahand werkt met een eigen wallet kun je ook het saldo van terugbetalingen zo direct weer in nieuwe projecten investeren.

Hierbij werkt het met projectvoorkeuren. Je stelt zelf de gewenste investeringsbedragen, rente, kredietscore, valuta en looptijd in. Verder slaat het projecten over waar je al handmatig in investeerde. Op basis van je filters geeft het platform vooraf een indicatie van het verwachte aantal projecten per maand.
Auto Invest: automatisch investeren in projecten

Rendement

Het rendement bij Lendahand bestaat deels uit impact maken met duurzame ontwikkelingsdoelen. Onze verwachting is dat er maar weinig mensen investeren vanwege het financiële rendement, toch valt die ons behoorlijk mee. Zo hebben wij met onze investeringen best een prima financieel rendement behaald.

Ook hier is Lendahand niet direct duidelijk. Zo toont het geen percentage over wat er in totaal is behaald, zoals gebruikelijk is bij andere platforms. Wel zie je wat je hebt geïnvesteerd en welke terugbetalingen je kunt verwachten. Financieel zien we dus wel absolute getallen, maar het procentuele rendement moesten we zelf berekenen. Die was vergelijkbaar met de spaarrente van een Nederlandse bank.

Lendahand-impact van investeringen.

Betrouwbaarheid en veiligheid

Lendahand heeft een veilig platform en ervaren team. Het heeft een Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSPR) van de Autoriteit Financiële Markten en wij zien het als een betrouwbare omgeving voor investeringen.

Ook de klantenservice scoort goed. Op vragen die wij per e-mail hebben toegestuurd krijgen we duidelijke antwoorden. Wel zijn de investeringen zelf soms lastig te beoordelen. De locatie maakt het lastig om er een goed beeld over te vormen. Ook zijn de zekerheden vaak wisselend. Denk aan voorraad of debiteuren, die tijdens de looptijd sterk kunnen wisselen. Bij leningen in dollars loop je ook een valutarisico.

Review-score: 8

Tijdens onze laatste review, in december 2023, scoort Lendahand een 8 uit 10. Daarmee is Lendahand een van onze voorkeursplatforms voor crowdfunding-investeringen. De klantenservice scoort uitstekend en ondanks het beperkte financiële rendement is het fijn om als investeerder ook maatschappelijk impact te maken.

Op dat vlak kan Lendahand wel nog meer informatie delen. Het is fijn om te zien hoeveel banen we realiseren of hoeveel levens er dankzij onze investeringen zijn verbeterd. Maar het blijft bij abstracte getallen. Wij hadden graag gezien welke impact we bijvoorbeeld per land realiseren, of waar die verbeteringen dan zoal uit bestaan, anders dan werkgelegenheid.

Ervaringen met Lendahand-review

4.3

op basis van 231 reviews via Google Maps

Raymond (Salmon Creations)

Raymond (Salmon Creations)

een week geleden

Na nu een aantal jaren geïnvesteerd te hebben via Lendahand raadt ik deze niet aan. Meer dan de helft van de projecten staan op default en moeten (deels) worden afgeschreven. Natuurlijk heb ik zelf de keuze gemaakt om hierin te investeren, maar Lendahand informeert onvoldoende over de vele risico's die zitten in het investeren in de projecten die zij aanbieden. Des te verder de projecten van Nederland af liggen, des te complexer de zaken zijnlees meer

Maarten

Maarten

3 maanden geleden

Dit geeft mij precies het goede gevoel! Voor mij is het prettig een deel van het spaargeld uit te lenen om de wereld een beetje te helpen. Mocht een investering crashen: zie ik het als goed doel. Mocht het slagen (en die kans is groot, ik heb vertrouwen in de kracht van de mensheid): dan is het rendement mooi meegenomen. Zeg nou zelf: als je naar Lendahand zoekt is er echt wel een centje over meestal.. Als iedereenlees meer

Johan Heuver

Johan Heuver

5 maanden geleden

Mooi platform. Ik heb nu zelf bijna 80 projecten met grotere of kleinere bedragen gefinancierd. Helaas is niet iedereen is in staat gebleken het geleende bedrag (volledig) terug te betalen, maar ik hoef er ook niet serieus op bij te leggen door het rendement uit de andere investeringen. Verwacht dus geen gouden bergen, maar zie het als een mooie manier om ergens aan bij te dragen met geld wat je zelf niet direct nodig hebt. En doelees meer

Trees Van Den Hoogen

Trees Van Den Hoogen

6 maanden geleden

Een groep mensen die zich inzet om krediet te verlenen in opkomende landen. Waardoor bedrijven kunnen investeren en meer mensen werk kunnen geven en zodoende de armoede in die landen tegen te gaan. Ook vele duurzame initiatieven worden ondersteund. Je kunt zelf de projecten kiezen waar je in wilt investeren. Je verdient er een leuke rente mee. En als de leningen met rente zijn terugbetaald kun je het desgewenst opnieuw investeren. Zo vergroot jelees meer

Paul Joosten

Paul Joosten

6 maanden geleden

Lendahand is een crowdfunding platform dat zich richt op microfinanciering van vaak kleine ondernemers in ontwikkelingslanden die niet of nauwelijks toegang hebben tot andere financieringsmogelijkheden. Door met veel mensen elk een klein bedrag uit te lenen helpen we deze mensen aan een prima start om hun onderneming op te zetten of uit te breiden. Je krijgt er nog een bescheiden rente over ook. Doe je ook mee? Meld je dan aan en vul bij jelees meer

Bekijk alle 231 reviews op Google Maps

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan