ABN Amro investeert in Lendahand

ABN Amro investeert in Lendahand

Met het Sustainable Impact Fund van investeert ABN Amro ongeveer 4 miljoen euro in het crowdfunding-platform Lendahand. Hiernaast doen twee Franse institutionele investeerders mee in de ronde. Het platform wil met het kapitaal internationaal uitbreiden, met Frankrijk als eerste stap.

Het Nederlandse crowdfunding-platform Lendahand is sinds 2013 actief. Het verstrekt financieringen aan ondernemers in opkomende landen. Particuliere investeerders kunnen vanaf vijftig euro een lening verstrekken tegen een eerlijke rente.

‘Het platform heeft in totaal €125 miljoen gefinancierd.’

Naar eigen zeggen heeft het platform 125 miljoen euro gefinancierd en daarmee bijgedragen aan het verbeteren van levensomstandigheden van ruim 1 miljoen mensen. “Ons doel is armoede te bestrijden door de lokale bevolking te empoweren. Dat kan dankzij de investeringen van particuliere investeerders”, vertelt Koen The, CEO van Lendahand.

Investeringsronde

Nu laat het platform weten dat het een kapitaalinjectie heeft ontvangen in een investeringsronde. Het ontvangt zo’n 4 miljoen euro van ABN Amro, maar het is onbekend welk bedrag de Franse investeerders hebben ingelegd.

“Lendahand loopt voorop als het gaat om het werven en inzetten van crowdfunding gelden voor duurzame- en ontwikkelingsdoeleinden in opkomende markten. Met deze venture capital investering kan het bedrijf de volgende stap zetten”, aldus Eric Buckens van ABN Amro.

‘Lendahand verwacht in 2026 €1 miljard gefinancierd te hebben.’

Met het kapitaal wil Lendahand haar positie versterken door nieuwe projecten en ondernemingen te vinden in de doelmarkten. Het platform verwacht dat het, dankzij deze investering, rond 2026 1 miljard euro gefinancierd zal hebben.

Internationale uitbreiding

Sinds 2018 is het ook in Engeland actief. De nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding-platforms maakt het makkelijker om internationaal uit te breiden. Het platform is dan ook van plan verder uit te breiden binnen Europa, met Frankrijk als eerste nieuwe markt.

‘Lendahand gaat uitbreiden naar Frankrijk.’

Het crowdfunding-platform is van plan het Franse platform Babyloan over te nemen, wat de uitbreiding naar deze markt vergemakkelijkt. “Zo’n 70 procent van de investeerders komt momenteel uit Nederland, 20 procent uit Engeland en 10 procent uit de rest van de wereld. Ik hoop dat binnen 2 à 3 jaar ruim 20 procent uit Frankrijk komt”, vertelt Koen The.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten