Lendahand biedt garantie samen met Zweedse overheid

Lendahand biedt garantie samen met Zweedse overheid

Crowdfundingplatform Lendahand is een samenwerking gestart met Sida, de Zweedse overheidstak voor ontwikkelingshulp. Het gaat om duurzame energieprojecten in Afrika waar Sida in totaal 3 miljoen euro voor zal reserveren. Dit geeft investeerders 50 procent garantie op hun inleg.

Sinds januari van dit jaar kunnen gebruikers van Lendahand investeren in projecten waarvoor de Swedish International Development Cooperation Agency (Sida) een garantie verstrekt. De garantie is maximaal 50 procent van het geïnvesteerde bedrag en geldt alleen op de aflossing, niet op de rente. Voor deze projecten wordt 1,5 tot 2,5 procentpunt minder rente vergoed dan zonder garantie het geval was. Tot en met 2023 legt Sida hier ten minste 3 miljoen euro voor opzij.

Niet goed, 50 procent van je geld terug

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand verstrekt mesofinancieringen voor ondernemers in opkomende landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Investeren kan vanaf 50 euro met een rendement van minimaal 3 procent per jaar. Het platform beschikt over een AFM-vergunning als beleggingsonderneming en werkt veelal samen met lokale financiële instellingen als tussenpartij, om het risico op wanbetaling en valutaschommelingen deels te ondervangen.

De nieuwe garantieverstrekking is echter alleen van toepassing op directe investeringen in Afrikaanse ondernemingen. Hier zijn de risico’s per definitie hoger, maar kun je ook rekenen op een hogere rente. Door de garantie van Sida ben je daarbij verzekerd om tot 50 procent van je investering terug te krijgen, mocht de lener bijvoorbeeld niet kunnen terugbetalen. In ruil voor de garantie ontvang je 1,5 tot 2,5 procentpunt minder rente.

Garantie kan vervallen of lager uitbetaald

De 50 procent garantieverstrekking door Sida is niet geheel zonder beperkingen. Zo biedt Sida haar garantie in Zweedse kronen, maar wordt deze uitbetaald in euro’s. Als een bijgevolg van koersschommeling kan het zijn dat het volledig gegarandeerde bedrag niet wordt uitbetaald. Verder is het bij uitzondering mogelijk dat Sida of Lendahand de garantie op een project laat vervallen. Als een investeerder of lener achteraf niet aan de eisen blijkt te voldoen, bijvoorbeeld. Lees hier meer over de voorwaarden.

18 miljoen euro geïnvesteerd in 2018

Vorig jaar werd er via Lendahand voor 18 miljoen euro geïnvesteerd, ten opzichte van 12 miljoen aan investeringen in 2017. Hiervan is 5 miljoen afkomstig van hun anderhalf jaar oude Britse platform. Sinds haar oprichting in 2013 is er in totaal 45 miljoen euro belegd via Lendahand.

Er is al één project gefinancierd met garantie van Sida. Binnen een uur werd een bedrag van 250.000 euro opgehaald voor Emerging Cooking Solutions, een Zambiaanse producent van duurzame kookstellen. Dit is niet de eerste keer dat Lendahand in zee gaat met een institutionele belegger als Sida. Zo ondernamen zij in 2017 een partnerschap met de Britse overheidsinstelling UK Aid en non-profitorganisatie Virgin Unite, eveneens gericht op duurzame energieprojecten in Afrika.

Het platform heeft dus al partnerships met de Britse en Zweedse overheid, en wil mogelijk samenwerken met instituties in België, Finland en Denemarken. Thuisland Nederland ontbreekt opvallend genoeg in dit rijtje, en dat is niet door een gebrek aan interesse van Lendahand. Wellicht dat Nederlandse overheidsinstellingen in de voetstappen van voorgangers Engeland en Zweden zullen treden, nu crowdfunding in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten