Lendahand heeft Europese vergunning

Lendahand heeft Europese vergunning

Vandaag maakt Lendahand bekend dat het de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning van de AFM ontvangt. Lendahand is daarmee het eerste Nederlandse crowdfunding-platform met deze vergunning.

Het Nederlandse crowdfunding-platform bereikte vorig jaar nog de grens van 100 miljoen euro aan binnengehaalde investeringen. Daarnaast investeerde ABN Amro eerder dit jaar al 4 miljoen euro in het platform, waarna Lendahand het Franse platform Bayloan overnam.

ECSP-vergunning verplicht

Niet alle platforms zaten op de nieuwe regelgeving te wachten, want de kosten en het uitzoekwerk zijn vrij stevig. Maar uiteindelijk moeten alle Europese crowdfundplatforms aan deze regels voldoen. Daarmee stelt de vergunning platforms in staat om actief te blijven in ons land maar ook om in heel Europa uit te breiden.

Lendahand stond al langer onder toezicht van het AFM, nadat het platform een MiFID-vergunning kreeg. De ECSP-vergunning geeft het platform nu de mogelijkheid om haar diensten internationaal aan te bieden. Lendahand laat nu al weten dat het als eerste een echt pan-Europees crowdfunding-platform wil worden.

‘Vergunning helpt armoede te bestrijden’

“Met de nieuwe vergunning kunnen we meer investeerders aantrekken en investeringen in ontwikkelingslanden mobiliseren. Het brengt ons een stap dichterbij ons doel om er de financieringskloof te dichten en zodoende armoede te bestrijden”, vertelt CEO Koen The.

‘Investeerders krijgen per project meer informatie te zien.’

De vergunning biedt ook voordelen aan investeerders. Naast het grotere aanbod aan investeringsmogelijkheden, krijgen investeerders ook meer informatie bij ieder project te zien. Platforms moeten de berekening van de rente, risico’s, betaalachterstanden en defaults laten zien.

Daarnaast biedt de vergunning nieuwe mogelijkheden als auto-invest, of een secondary market. “We mogen nu ook een dienst aanbieden waarbij gelden automatisch opnieuw worden geïnvesteerd in vooraf geselecteerde projecten. Het is een functionaliteit waar we momenteel aan werken.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten