Lendahand: ‘50% leningen in dollars’

Lendahand: ‘50% leningen in dollars’

Op crowdfundingplatform Lendahand kunnen leningen sinds een jaar worden uitgekeerd in Amerikaanse dollars. Daarmee is vorig jaar 3,3 miljoen euro geïnvesteerd. Dit jaar is de valuta al goed voor de helft van alle leningen.

Dat meldt Lendahand aan Investeerders.nl. Het Nederlandse crowdfundingplatform verstrekt kredieten aan mkb’ers in opkomende landen. Onlangs nam Lendahand het Franse microkredietplatform Babyloan over na een miljoeneninvestering van ABN AMRO. Vorig jaar tikte Lendahand de 100 miljoen euro in investeringen aan.

‘Merendeel leningen wordt dollar’

Met de nieuwe valuta kunnen investeerders zoals gewoonlijk euro’s inleggen, maar wordt de lening aan de ondernemer uitgekeerd in dollars. Bij terugbetalingen wordt het bedrag weer omgezet naar euro’s. Dollars zijn volgens Lendahand de populairste valuta onder ondernemers in opkomende landen.

Afgelopen jaar was 15% van de leningen in dollars.

“De interesse is nog hoger dan verwacht,” zegt financieel directeur Daniel van Maanen van Lendahand. Afgelopen jaar was de valuta met 3,6 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) al goed voor 15 procent van alle leningen. Dit jaar beslaan dollars tot nu toe de helft van het aanbod. Lendahand verwacht dat de dollar het merendeel zal uitmaken van de verstrekte leningen.

Koersrisico

De komst van de dollar brengt ook iets anders met zich mee: koersrisico. Zo is de dollar onlangs sterk gestegen ten opzichte van de euro, vertelt van Maanen, waardoor instappen risicovoller is.

De dollar is onlangs gestegen ten opzichte van de euro.

Daar komt bij dat de leningen bij Lendahand al relatief hoog in risico zijn: “Idealiter willen we daar niet nog een valuta-component aan toevoegen,” aldus de directeur. “Daarom zijn we aan het onderzoeken of we dit risico kunnen hedgen.” Voor lokale valuta’s doet Lendahand dit al met behulp van hedgefonds TCX. “Maar zover zijn we met de dollar nog niet.”

De wisselkoers kan voor sommige investeerders ook een kans zijn. “Want als de dollar sterker wordt, neemt het rendement in euro’s juist toe.”

0,4% transactiekosten

Waarom bood Lendahand eigenlijk niet eerder dollars aan? “Het bleek ongelooflijk complex om voor elkaar te krijgen,” legt Van Maanen uit. Alle systemen waren namelijk ingericht op euro’s. Om de koers een aantal dagen vast te kunnen zetten, is het platform in zee gegaan met betaaloplossing iBanFirst.

Het platform is in zee gegaan met betaaloplossing iBanFirst.

Investeerders betalen daarom 0,4 procent commissie voor transacties. Van Maanen: “Investeerders draaien alleen op voor kosten bij terugbetalingen. Transactiekosten bij aanvang van de lening zijn voor de leningnemer zelf.”

Volgens de directeur is de rente van dollarprojecten na conversiekosten bovendien tussen de 0,6 en 1,1 procent hoger in vergelijking met projecten in euro’s. “Een hogere rente rechtvaardigt voor ondernemers de besparing op conversiekosten en valutarisico’s die ze bij euro-leningen wel zouden hebben.”

1 miljard euro in 2026

Via Lendahand.com en Lendahand.co.uk is tot nu toe 130 miljoen euro opgehaald voor zo’n 3000 projecten. Het platform telt een kleine 10 duizend investeerders. Daarvan zijn er 1500 vorig jaar bijgekomen.

Van Maanen: “We verwachten dat we 1 miljard euro aan leningen kunnen verstrekken tegen 2026.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten