Invesdor-review

9

(onze review)

Invesdor is een Europees crowdfunding-platform. In Nederland is het vooral bekend dankzij de overname van Oneplanetcrowd, dat zich vooral op duurzame campagnes richt. In onze laatste review behaalde Invesdor een score van 9. Ook andere investeerders delen regelmatig positieve ervaringen.

Inhoud:

Wat typeert Invesdor?

Invesdor reviewInvesdor is een Europees crowdfunding-platform dat financieringen realiseert voor het mkb. Na de overname van Oneplanetcrowd werd het ook actief in Nederland. Je kunt hier investeren in aandelen, converteerbare leningen of obligaties van startups of groeibedrijven met een duurzaam karakter.

Platforms waarmee je Invesdor kunt vergelijken zijn SeedBlink en Lendahand.

Aanbod: duurzame projecten voor startups

Invesdor toetst alle projecten op duurzaamheid. Begin 2024 zei Maarten de Jong hierover tegen Investeerders.nl: “Als impactplatform moeten alle projecten ESG-compliant zijn, oftewel voldoen aan Invesdor’s ‘do no harm’ beleid. Maar naast ‘no harm’, kun je een stap verder gaan.”

De Jong: “Projecten die wij labelen als ‘do good’-projecten krijgen het vertrouwde Oneplanetcrowd-label. Deze ondernemingen leveren een directe bijdrage aan één of meer van de Sustainable Development Goals.” Zo biedt het platform geregeld obligaties met vaste rente voor zonnepanelenvelden of windmolenparken.

Enkele recente projecten op Invesdor zijn:

Zowel obligaties als equity-projecten

Begin 2024 had het platform in totaal ruim 530 miljoen euro aan financieringen gerealiseerd. Naast de equity-projecten met het Oneplanetcrowd-logo heeft Invesdor ook ander type investeringen.

Daarbij biedt het soms vaste obligaties waarbij je periodiek rente krijgt. Dit stort het automatisch op je rekening. Maar het biedt ook converteerbare leningen. Dat betekent dat je een lening afsluit met de optie om deze later te laten omzetten naar aandelen. Deze projecten kun je zien als vrij risicovol.

Invesdor-dashboard

Gebruiksvriendelijkheid

Oneplanetcrowd was een van de meest gebruiksvriendelijke platforms in ons land. Met Invesdor wil het deze lijn doorzetten. Gebruikersgemak fijn, maar gaat het hier om risicovolle investeringen. Je moet daarom alle essentiële beleggersinformatie goed doorlezen voordat je een investering doet.

Als je een investering doet geef je zelf het bedrag aan wat je wilt investeren. Soms zijn er beperkingen, dan moet je bijvoorbeeld een minimum investeren. Bij aandelen moet het bedrag een veelvoud zijn van de waarde van het aandeel. Zodat je niet met een half aandeel komt te zitten. Nadat je een investering bevestigt moet je deze betalen. Dit kan met een online overschrijving (iDEAL), automatische incasso of handmatige overschrijving.

Naast geld zoeken projecten vaak ook naamsbekendheid

Zoals gebruikelijk bij equity-platforms, staat Invesdor achter elke pitch. Dat betekent dat deze regelmatig worden aangeprezen en dat ze vooral uit veel marketingtaal bestaan. Het is daarom belangrijk om niet alleen te lezen waar een bedrijf voor staat, maar ook de financiële status van de onderneming te begrijpen. Wel is Invesdor vrij strict over welke bedrijven het toelaat. Bedrijven zetten een campagne regelmatig in om niet alleen geld, maar juist ook om extra bekendheid en reputatie te realiseren.

Bij elke bedrijfspitch staan verschillende documenten. Onder andere de financiële cijfers, mogelijke exit-strategie en de manier waarop het bedrijf is gewaardeerd. Deze geven over het algemeen een eerlijk en helder beeld van de onderneming.

Invesdor beleggingsinformatie

Rendement en kosten

Voor equity-projecten rekent Invesdor 1,5 procent transactiekosten. Bij rentedragende obligaties zijn er voor de investeerder geen kosten. Alle verdere kosten voor het project worden betaald door de onderneming die de financiering aanvraagt.

Het rendement bij Invesdor is zeer wisselend, mede doordat het risico per project enorm kan verschillen. Zo biedt het projecten van bijvoorbeeld waterkrachtcentrales, wind of zonneparken met jarenlange vaste rentes. Maar soms zijn het ook projecten waarmee je aandeelhouder wordt van relatief jonge startups.

Het rendement van die eerste groep is redelijk goed in te schatten en op basis van onze inschatting zijn de rentes hier marktconform. Naast een financieel rendement streeft Invesdor naar een maatschappelijk en duurzaam rendement. Alle projecten met het Oneplanetcrowd-label leveren een directe bijdrage aan één of meer van de Sustainable Development Goals.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Invesdor is een van de grootste crowdfunding-platforms van Europa. Het heeft een eigen Europese crowdfundingvergunning (ECSPR). Onder de naam Oneplanetcrowd is het al jarenlang een toonaangevend platform in Nederland.

Investeerders.nl ziet Invesdor zeker als betrouwbaar platform. De vaste obligatieleningen bieden voldoende informatie om een goed beeld te krijgen van het mogelijke rendement. Voor investeringen in equity-projecten is het goed om te weten dat deze meestal als zeer risicovol worden gekenmerkt.

Invesdor succesverhalen

Reviewscore 9

In onze laatste review behaalde Invesdor een score van 9 uit 10. Daarmee is het één van onze voorkeursplatforms voor investeringen. Positieve punten van het platform zijn het grote aanbod met duurzame projecten in combinatie met een gedegen screening.

Negatieve punten zien wij eigenlijk niet. Waarom we het platform toch geen 10 geven als cijfer is deels omdat Invesdor veel projecten aanbiedt die je als zeer risicovol kunt kenmerken. Hierover is het duidelijk, maar het grote verschil in projecten maakt het lastig om vooraf een beeld te krijgen van het mogelijke rendement van deze projecten.

Ervaringen met Invesdor-review

4.4

op basis van 35 reviews via Google Maps

Hidde Lemstra

Hidde Lemstra

3 maanden geleden

Afspraken en beloftes via mail (rechtsgeldig) worden niet nagekomen. Verkoopopdrachten van obligaties werden eerst uitgesteld van november 2023 tot januari 2024 en daarna tot november 2024. Schandalig

Leo van der Graaff

Leo van der Graaff

een jaar geleden

Via het platform OnePlanetCrowd heb ik in 2022 ingeschreven in een 2-tal projecten. Na sluitingsdatum en verwerking van alle ingelegde bedragen ontving ik een bevestiging van mijn deelname. Belangrijk vond ik dat vooraf de evt. risico's besproken zijn, ik kon deelnemen aan een live stream met de initiatiefnemer met informatie over het project en de nieuwste ontwikkelingen. Financiële afhandeling volgt per kwartaal. In mijn profiel van OPC kan ik verder alle gegevens m.b.t. aflossing etc. inzien. Communicatielees meer

jancoen van elburg

jancoen van elburg

4 jaar geleden

Wat een mooie impact laat OPC over 2019 weer zien. Veel succesvolle campagnes, verdere ontwikkeling van het eigen platform. Als impactinvesteerder zie ik ook terug dat ik ook nog financieel rendement krijg op mijn investeringen. De selectie deugt, de risico's worden duidelijk aangegeven, projecten die de wereld een beetje groener kleuren. Veel succes het komende jaar en ik kijk uit naar nieuwe investeringsmogelijkheden.

Natasja Betting

Natasja Betting

5 jaar geleden

Slecht, slechter, slechtst. Helaas geen integere partij. Maken fout op fout qua communicatie. Verstrekken persoonlijke gegevens van de investeerders aan derden. Na weken van wachten op informatie heb ik zelf gemaild en als reactie een algemene mail gekregen die naar alle investeerders is verstuurd waarin ze de ondernemer aan de schandpaal nagelen. Als een bedrijf zo met gegevens omgaat en je doet er zaken mee, dan heb je in ieder geval geen vijanden meer nodig. Mijnlees meer

Xander van Wirdum

Xander van Wirdum

3 jaar geleden

Prachtig verhaal en lijkt bijna altijd wel een succes verhaal. Helaas geven ze niet thuis als er een project mislukt. Pas als je zelf gaat mailen hoe of wat dan laten ze wat van zich horen. Natuurlijk begrijp ik de risco’s van crowdfunding maar qua op de hoogte houden van je failliet gegane project is oneplanetcrowd een drama. Jammer

Bekijk alle 35 reviews op Google Maps