Invesdor: ‘Oneplanetcrowd nu ons duurzaamheidslabel’

Invesdor: ‘Oneplanetcrowd nu ons duurzaamheidslabel’

Begin 2023 fuseerde Oneplanetcrowd met Invesdor, in november rondde het daarbij ook de technische stappen af. Investeerders.nl ging in gesprek met Maarten de Jong, een van de oprichters van Oneplanetcrowd, over de fusie en de plannen voor komend jaar.

In de zomer van 2022 maakte het team van Oneplanetcrowd, dat internationaal wilde gaan, kennis met dat van Invesdor. Dat platform was al een fusie tussen platforms uit Oostenrijk, Duitsland en Finland, en wilde daar een impactplatform van maken. Oneplanetcrowd had die expertise al in huis. De klik was er daardoor direct en begin 2023 zijn alle aandeelhouders overgestapt naar Invesdor. Een platform dat in totaal nu al ruim 530 miljoen aan financieringen heeft gerealiseerd.

In november gemigreerd naar Invesdor-platform

Begin 2023 was de stap bij de notaris rond en kon het technische werk beginnen. Invesdor had al wat ervaring op het gebied van fusies. De Jong geeft aan dat ze vanuit Oneplanetcrowd wel écht de meest zachte landing voor investeerders wilden, die mogelijk was. Denk aan direct kunnen inloggen met het bestaande account, geen nieuwe verificatie en zaken zoals een positieve uitslag op een beleggerstest meenemen zodat men die niet opnieuw hoeft te doorlopen.

In totaal kreeg het platform 7 vragen over de overstap vanuit 30.000 investeerders.

“Vooraf hebben we een testpanel gebruikt om vragen af te vangen en om de overgang zo soepel als mogelijk te maken, maar het blijft natuurlijk altijd spannend”, zegt De Jong. In het weekend voor 27 november is alles overgezet. In totaal heeft het platform 7 vragen gekregen vanuit de 30.000 investeerders.

“We hebben even getwijfeld of de vragen wel goed binnenkwamen. Gelukkig bleek de overgang gewoon echt vlekkeloos te zijn verlopen. Vlak ervoor zijn we nog met het hele team bij elkaar gekomen in Berlijn, waarbij ik merkte dat de synergie onderling echt heel goed zat. Terugkijkend op 2023 was het een jaar waarin hard gewerkt is, maar waar het resultaat waar we op hoopten ook echt is bereikt: verder op één platform als één organisatie en team.”

Secondary market per 1 november 2024

Van een nationaal platform met 12 medewerkers staat er nu een internationaal platform met zo’n 50 mensen. “Het eerste Invesdor-project dat we de investeerders hebben voorgelegd ging gelijk goed van start.”

Op dit moment werkt Invesdor aan een interne marktplaats. Verschillende platforms zijn daarmee bezig en De Jong bevestigt dat Invesdor dit voor obligaties momenteel ingepland heeft op 1 november aanstaande. Voor equity is het iets complexer, maar ook daar wordt naar gekeken: “die lopen via STAK-besturen, dus is het aan hen of ze daarvoor ons platform willen gebruiken.”

Europese energieprojecten

Daarnaast wil het platform de komende tijd meer projecten aanbieden op het gebied van duurzame energie. “Via ons platform kun je straks misschien wel investeren in bijvoorbeeld een Oostenrijkse waterkrachtcentrale.” Ook wil het in Duitsland starten met burgerprojecten waar omwonenden bij worden betrokken. In Nederland is het daarmee al heel actief: omwonenden van wind- en zonprojecten kunnen via Invesdor.nl financieel meeprofiteren met obligaties.

‘Omwonenden kunnen via Invesdor financieel meeprofiteren met obligaties.’

In Duitsland is het aantal burgerparticipatieprojecten nog beperkt, maar daar ziet De Jong ook de tendens ontstaan. Al komt het half februari eerst nog met een Nederlands project. Een vijfjarige obligatie tegen 7,5 rente. “Die is alleen beschikbaar voor inwoners van een van de noordelijke provincies van ons land…”

‘Frontrunner in Europa’

De vergunning geeft de mogelijkheid om in heel Europa geld op te halen, maar een platform moet behoorlijk geavanceerd zijn om in meerdere EU landen tegelijk actief te zijn: “Meertaligheid is belangrijk. In de meeste landen mag je de proposities namelijk alleen in de lokale taal aanbieden. Maar ook heeft ieder EU land eigen belastingregels waar je platform op toegerust moet zijn.”

‘Projecten die we labelen als do good-project, krijgen het vertrouwde Oneplanetcrowd-label.’

“Met Invesdor zijn we een van de frontrunners in Europa”, geeft De Jong aan. “Als impactplatform moeten projecten daarbij ESG-compliant zijn, oftewel voldoen aan Invesdor’s ‘do no harm’ beleid. Maar naast ‘no harm’, kun je een stap verder gaan. Projecten die wij labelen als ‘do good’-projecten krijgen nog steeds het vertrouwde Oneplanetcrowd-label. Deze ondernemingen leveren een directe bijdrage aan één of meer van de Sustainable Development Goals.”

Voor scale-ups met internationale ambities

Het aanbod wordt dus verbreed, maar met dit label zie je als investeerder direct of het de goedkeuring heeft zoals je voorheen van Oneplanetcrowd kon verwachten. Daarbij lopen er al gesprekken met enkele internationale scale-ups. “Die kunnen wij nu helpen met serieus geld ophalen én het maken van een grote stap in internationale merkbekendheid.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten