NextKidney: ‘Nierpatiënt snakt naar innovatie’

NextKidney: ‘Nierpatiënt snakt naar innovatie’

De draagbare kunstnier van NextKidney moet de behandeling van nierpatiënten makkelijker en goedkoper maken. Deze patiëntgroep groeit nog met een jaarlijkse 6 procent wereldwijd. Nu is NextKidney 50 miljoen euro waard, maar in 2025 moet dit vervijfvoudigd zijn. Het bedrijf nodigt investeerders uit om in te stappen.

Daarvoor loopt een equity-campagne via Oneplanetcrowd. Met een bedrag van 3 miljoen euro wil NextKidney 30 apparaten maken voor klinische testen in Nederland en Frankrijk. Daarna staat een marktlancering in beide landen op de planning, gevolgd door de rest van Europa.

Kunstnier maakt behandeling 30% goedkoper

Tien jaar geleden klopt de Nierstichting aan bij het huidige NextKidney: of zij een draagbare kunstnier willen ontwikkelen, want de industrie laat het na. Nu moeten veel nierpatiënten nog naar het ziekenhuis voor dialyse, dat afvalstoffen uit hun bloed moet filteren. In Nederland zijn ruim 16.000 mensen hiervan afhankelijk, wereldwijd wordt het aantal dialysepatiënten geschat op 2,8 miljoen. “Die techniek is een uitkomst voor veel mensen. Maar het bestaat al tientallen jaren en is sindsdien weinig veranderd,” vertelt NextKidney’s CFO John Stooker.

Wereldwijd wordt het aantal dialysepatiënten geschat op 2,8 miljoen.

De behandeling is daarnaast intensief: patiënten moeten meermaals per week urenlang aan een apparaat liggen. En omdat dialyse maar zo’n 10 procent van de niertaken overneemt, voelen patiënten zich erna soms slechter dan ervoor. Stooker: “De grootste aanbieders van dialysetechniek, zoals Fresenius Medical en B. Braun, bezitten ook honderden klinieken. Zij hadden dus geen drijfveer om de behandeling mobieler te maken.”

De draagbare kunstnier van NextKidney moet dit wel doen. “Het past in een kleine rolkoffer, waardoor patiënten thuis of zelfs op vakantie kunnen dialyseren,” zegt de financieel directeur. Door een besparing op middelen en zorgpersoneel is dat ruim een derde goedkoper dan behandeling in het ziekenhuis, becijferde het UMC Utrecht.

Jaarlijks 2.000 dialysepatiënten erbij in Nederland

De startup is niet de eerste aanbieder van thuisdialyse. Aanbieder Quanta haalde recent 245 miljoen dollar op voor verdere uitbreiding in de Verenigde Staten. En concurrent Nxstage werd onlangs overgenomen voor maar liefst 2 miljard dollar. Maar, zegt Stooker, hun apparaten hebben een volle autotank aan vloeistof nodig – zo’n 30 liter.

Concurrent Nxstage werd overgenomen voor maar liefst 2 miljard dollar.

NextKidney nodigt investeerders uit om in te stappen
Financieel directeur John Stooker van NextKidney.

“Dat moet allemaal verwarmd worden. Dit is niet alleen logistiek lastig maar kost ook veel stroom.” Het apparaat van NextKidney heeft maar 5 liter nodig: “Dat staat gelijk aan een schoonmaakteiltje.” Dit maakt het apparaat ook kleiner en lichter dan haar voorgangers.

De markt is bovendien groot, zegt Stooker: “De aanbieders zijn op twee handen te tellen terwijl de vraag alleen maar groeit.” Elk jaar komen er in Nederland 2.000 dialysepatiënten bij volgens de Nierstichting. Wereldwijd groeit deze groep de laatste vijf jaar met een jaarlijkse  5 à 6 procent, blijkt uit marktonderzoek van Kalorama Information. Verwacht wordt dat deze groei de komende jaren versnelt door toenemende vergrijzing en diabetes.

‘Vallen onder huidige regels zorgverzekering’

Twee jaar na de start van het project, stappen zorgverzekeraars Achmea, Menzis en CZ Groep in NextKidney. Maar ook andere zorgverzekeraars gaan de kunstnier vergoeden. “We zijn niet een nieuw medicijn,” legt Stooker uit, “de technologie bestaat immers al. We maken het alleen efficiënter. Daarom valt het onder de huidige regels.”

Voor NextKidney in Europa op de plank mag, moeten zij wel een CE-markering hebben. Die is gestoeld op de klinische testresultaten. De CE-eisen zijn onlangs verzwaard, waardoor het meer op de FDA-goedkeuring in de Verenigde Staten lijkt. “Dat is niet erg, want hierdoor kunnen we beide goedkeuringen mogelijk combineren,” zegt de CFO. “Dit zou onze waardering in 2024 een enorme impuls geven.”

Twee jaar na de start stappen Achmea, Menzis en CZ Groep in.

Wat zijn wel mogelijke risico’s voor de medtech? Ten eerste kunnen de testen vertraging oplopen, vertelt Stooker: “We moeten de juiste soort patiënten vinden die zelfstandig kunnen dialyseren, dus liever geen 75-plussers maar mensen tot 60 jaar.” Ook zijn de elektrische componenten van het apparaat op het moment schaars.

‘Exit door overname in 2026’

Tot nu toe teert NextKidney op bestaande steun van de Nierstichting en de drie zorgverzekeraars. Daarnaast harkte het bedrijf de afgelopen jaren 8 miljoen euro binnen bij informele investeerders in Nederland en Frankrijk.

Nu is de medtech 50 miljoen euro waard. In 2025 moet dit vervijfvoudigd zijn, aldus de CFO. “Dat is een realistisch doel. Onze beste benchmark is Physidia, een thuisdialyse-aanbieder die na 4 jaar op de Europese markt een bedrijfswaarde van 500 miljoen heeft bereikt. Dat kunnen wij ook.”

“2026 is het mooiste moment voor een exit.”

Anno 2026 ziet Stooker een overname en oversteek naar de Verenigde Staten voor zich. “Dat is het mooiste moment voor een exit, dan zijn we 2 jaar in Europa en bereiken we naar verwachting honderden patiënten.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten