Collin Crowdfund-review

9

(onze review)

Collin Crowdfund is een Nederlands crowdfunding-platform dat zich specifiek richt op lening-aanvragen uit het midden- en kleinbedrijf. In onze laatste Collin Crowdfund-review behaalde het een score van 9. Ook andere investeerders delen regelmatig positieve ervaringen.

Inhoud:

Wat typeert Collin Crowdfund?

Collin Crowdfund-logoCollin Crowdfund is een crowdfunding-platform dat leningen faciliteert voor het mkb. De naam van het platform is een afkorting van collectief investeren.

Voor haar kredietverlening laat Collin Crowdfund aanvragers  begeleiden door een crowdfunding-coach. Eind 2023 heeft het platform hiermee 635 miljoen euro gerealiseerd voor 2205 leningen. Gemiddeld bedraagt het leenbedrag hierdoor zo’n 292.000 euro, al realiseert het regelmatig zowel hele grote als kleinere leningen.

Collin Crowdfund is een crowdfunding-platform dat leningen faciliteert voor het mkb.

Aanbod: zowel grote als snelle kleinere campagnes

screeningOndernemers die geld willen ophalen op dit crowdfunding-platform moeten dat met minstens 25.000 euro doen en maximaal kun je er 5 miljoen euro per project ophalen, iets wat is vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten.

Dit maximum klinkt wellicht als een hoog bedrag, maar Collin Crowdfund is een platform met soms grote aanvragen voor mkb-leningen. Vaak met hypothecaire zekerheid voor investeerders.

Daarbij worden coaches ingezet en kan het hele traject soms weken duren. Maar sinds 2019 heeft het ook Collin Direct. Hierbij mikt het op lening-aanvragen tot honderdduizend euro waarbij het online direct een indicatie geeft van de renterange. Het hele traject is grotendeels digitaal waardoor hierbij in theorie in één week gerealiseerd kan zijn, mits de ondernemer tijdig alle cijfers kan aanleveren.

Enkele recente projecten op Collin Crowdfund zijn:

Gebruiksvriendelijkheid

Je kunt bij Collin Crowdfund zowel inloggen via een browser als via een eigen mobiele app. Beide werken gebruiksvriendelijk. Het werkt met een eigen tegoed (rekening courant”), dat je vooraf kunt aanvullen via iDEAL. Ook zie je hier direct je investeringen, inclusief documentatie en link naar de originele pitch.

Verder zie je hier je voortgang in het loyaliteitsprogramma, rendement (ten opzichte van gemiddelde op het platform) instellingen en berichten. Die laatste bestaan uit nieuwe projecten, updates over bestaande projecten of stemrondes. Bij instellingen kun je aangeven of je deze ook per e-mail wilt ontvangen.

Ook kun je via filters aangeven welke campagnes je wel of juist geen bericht over wilt ontvangen:

Voorkeursfilters bij campagnes.

Gebruikerservaringen

Collin Crowdfund is populair onder particuliere investeerders. In deze eerste drie jaar heeft het ruim 10.000 investeerders aangesloten en eind 2023 communiceert het platform zelf 43.495 investeerders die elk gemiddeld meer dan 27 investeringen hebben gedaan. Uit online reviews en reacties te lezen zijn de ervaringen van investeerders zeer goed te noemen.

In haar eerste drie jaar had het platform al ruim tienduizend investeerders aangetrokken.

Het traject screeningproces is stevig, maar als de campagne eenmaal online staat is deze meestal snel gerealiseerd. Collin Crowdfund staat erom bekend dat na het publiceren van een lening deze soms snel gevuld zijn, met een succespercentage van 99 procent van de gepubliceerde leningaanvragen.

Een aantal jaren geleden heb ik een lening afgesloten bij Collin Crowdfund voor 250K met een rente van 8% voor 5 jaar. Door deze financiële ondersteuning kreeg ik meer ruimte, met als resultaat dat ik mijn lening in 2,5 jaar kon aflossen. Dit gaf het bedrijf een extra boost. Crowdfunding is een prachtig systeem. Jaren later, met in mijn achterhoofd het systeem bij Collin, ben ik zelf gaan investeren in andere bedrijven om voor hen een steuntje in de rug te zijn.
Glenn Scheltens
Glenn Scheltens
10

Rendement en kosten

crowdfunding Collin Crowdfund hanteert een vrij strenge screening. In 2019 is deze aangepast, wat een positief effect heeft op het netto-rendement. In 2023 zijn ook de bruto-rentes  toegenomen, na de renteverhogingen van de ECB.

Voor investeerders hanteert het platform een kostenstructuur van 0,1 procent per maand over het op dat moment nog openstaande investeringsbedrag. Bij de maandelijkse betaling van rente en aflossing houdt het automatisch dit bedrag in. Op deze kosten is een loyaliteitskorting mogelijk die kan oplopen tot 40 procent korting (bij 100+ investeringen).

Eind 2023 staat het netto-rendement, na aftrek van kosten, afboekingen en voorzieningen, op 5,1 procent voor investeerders. Flink hoger dan de gemiddelde spaarrente, maar vergeleken met eigen vastgoed of beursgenoteerde aandelen geeft crowdfunding via Collin Crowdfund nog niet het beste rendement.

Vooraf worden campagnes uitvoering gescreend. Gemiddeld ligt het netto-rendement op 5,1 procent.

Voorbeeld van het rendement van een investeerder.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Collin Crowdfund werd opgericht door voormalig bankiers Jeroen ter Huurne, Jan-Willem Onink en registeraccountant Bas Denissen. Op 4 juni 2014 werd de allereerste leningaanvraag van Collin Crowdfunding gepubliceerd en in maart 2020 werd de duizendste lening verstrekt.

Inmiddels is het een van de grotere spelers van ons land. In november 2023 verkreeg het een eigen European Crowdfunding Service Providers-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hierdoor, in combinatie met onze eigen ervaringen als investeerder, bestempelen wij Collin Crowdfund als een van de meest betrouwbare platforms van ons land.
Voorbeeld van het dashboard van Collin Crowdfund

Reviewscore 9

In onze laatste review behaalde Collin Crowdfund een score van 9 uit 10. Daarmee is het één van onze voorkeursplatforms voor investeringen. Positieve punten van het platform zijn het grote aanbod in combinatie met een gedegen screening. Ook ervaren wij de gebruiksvriendelijkheid van zowel de mobiele app als het Collin Crowdfund-account via de website positief.

Negatieve punten rond Collin Crowdfund zijn de kosten, met name die van de Collin Direct-projecten waarop het loyaliteitsprogramma niet van toepassing is. Verder zijn projecten tussentijds niet verhandelbaar en werkt het platform soms met stemrondes bij projectaanpassingen. Daardoor kun je soms niet individueel besluiten of je een verlenging van een campagne, of een oplossing bij problemen, acceptabel vindt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Collin Crowdfund zijn:

Wat is crowdfunding?

Bij crowdfunding wordt een financieringsaanvraag niet door één bank of instelling gefinancierd, maar door meerdere investeerders. Dit zijn meestal particulieren die op deze manier een deel van hun spaargeld beleggen in het mkb. Lees verder over crowdfunding in Nederland.

Wat is Collin Crowdfund?

Collin Crowdfund is een crowdfunding-platform dat via crowdfunding leningen aanbiedt aan het mkb. Het is een van de grootste en bekendste platformen in Nederland. Het platform biedt zowel hele grote campagnes (miljoenen) via eigen coaches, als vrij kleine grotendeels digitale trajecten (enkele tienduizenden euro’s).

Kan ik veilig mijn spaargeld investeren bij Collin Crowdfund?

Simpel gezegd: Nee. Je loopt een risico als je bij Collin Crowdfund investeert.

Het is een van de bekende en grotere crowdfunding-platforms van Nederland en staat onder toezicht van de AFM. Tienduizenden investeerders gingen je voor en het platform heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in haar eigen robuustheid en betrouwbaarheid. Het platform beoordelen wij als veilig en betrouwbaar en veel investeerders roemen het platform om haar professionaliteit.

Maar de campagnes komen ‘gewoon uit het mkb’. Die zijn gecontroleerd door het platform maar vaak is dat een momentopname en soms weet de coach ook niet alles. Het platform heeft bijvoorbeeld geen toekomst voorspellende glazen bol.

Als je geld investeert via Collin Crowdfund loop je een kans om (een deel van) je inleg te verliezen. Dat risico is deels meegenomen in het rentepercentage maar dat heeft natuurlijk alleen zin als je voldoende spreidt. Wij raden aan om campagnes vooraf ook zelf goed te beoordelen en je geld over meerdere campagnes, platformen en zelfs meerdere investeringsvormen te spreiden.

Ervaringen met Collin Crowdfund-review

4.2

op basis van 172 reviews via Google Maps

Wim de Leeuw

Wim de Leeuw

een maand geleden

Voor de invulling van haar compliance heeft Collin helaas gekozen voor OPP. Weet hoe het werkt, ruime ervaring met diverse banken en beleggingsinstellingen maar werkelijk niemand maakt het zo bont als deze autistenclub.En elk opgevraagd documentje leidt natuurlijk weer tot nieuwe informatieverzoeken. Die ook weer nauwgezet moeten worden bestudeerd en geparafeerd. En zolang dat duurt mag je wel investeren, maar is het saldo niet opneembaar. Zolang Collin met deze club samenwerkt, zal ik er geenlees meer

rijkelt middelbeek

rijkelt middelbeek

een maand geleden

Collin accepteert veel te makkelijk lening aanvragen. Eigen winstbejag door grote omzetten lijkt voorop te staan Het netto rendement is uiteindelijk veel lager omdat veel bedrijven in de problemen komen

Sander Op 't Hof

Sander Op 't Hof

een maand geleden

Het default-percentage is extreem hoog bij Collin Crowdfund in vergelijking met andere crowdfund platforms, dus pas op! Er gaat blijkbaar iets niet goed in de screening door Collin Crowdfund.

Tom van der Leij

Tom van der Leij

6 maanden geleden

Op zich prima platform, echter er kan een hoop verbeterd worden: - de beheervergoeding/commissie die Collin opstrijkt (12,8%?) kan die omlaag? Kan er beter gecompenseerd worden bij een Voorziening? - de keuring van de zogenaamde experts vd bedrijven (ik ga alleen voor laag risico want ik heb best vaak gehad dat er niet betaald kon worden en dan ben ik en jij de Sjaak, Collin zal wel goed voor zich zelf zorgen, wij als investeerders staan helemaallees meer

glenn scheltens

glenn scheltens

7 maanden geleden

een aantal jaren geleden had ik bij Collin een lening afgesloten voor 250K met een rente van 8% voor 5 jaar. door deze financiële ondersteuning kreeg ik meer ruimte. dat had als resultaat dat ik mijn lening in 2,5 jaar kon aflossen. dit gaf weer een extra boost aan het bedrijf. Crowd funding is een prachtig systeem. jaren later met in mijn achterhoofd het systeem bij Collin ben ik zelf gaan investeren in andere bedrijvenlees meer

Bekijk alle 172 reviews op Google Maps