Collin Crowdfund tikt 500 miljoen euro aan

Collin Crowdfund tikt 500 miljoen euro aan

Crowdfundingplatform Collin Crowdfund heeft de 500 miljoen euro aan mkb-financieringen behaald. Directeur Jeroen ter Huurne ziet het aantal investeringen van boven een ton toenemen: “In 2023 verwachten we gezonde groei.”

Afgelopen voorjaar passeerde Collin Crowdfund nog de 400 miljoen euro aan financieringen. In november liet directeur Jeroen ter Huurne Investeerders.nl al weten af te stevenen op een half miljard.

‘Mooie decembermaand’

Het jaar begint goed voor Collin Crowdfund: via het crowdfundingplatform is in totaal 500 miljoen euro geïnvesteerd in zakelijke leningen. De afgelopen jaren is de speler met de crowdfundmarkt als geheel explosief gegroeid. Het leverde het platform eind vorig jaar een FD Gazelle Award op.

De mijlpaal is vooral te danken aan een goede eindsprint, aldus directeur Jeroen Ter Huurne: “December is altijd een mooie maand, maar nu hadden we er ook een paar grote financieringen bij.” Op de valreep werd in december 14 miljoen euro opgehaald – op maart en november na de beste maand van 2022. “Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor vastgoedprojecten per januari omhoog gegaan,” vertelt de directeur.

‘Investeringen van ton of meer groeien hard’

De half miljard euro aan financieringen komt volledig uit de eigen achterban. Enkele jaren geleden had Collin Crowdfund de pijlen gericht op institutioneel geld, maar dit is tijdens de coronaperiode gestrand. Volgens Ter Huurne staat er geen nieuwe institutionele belegger op de mat: “We hebben opnieuw een mijlpaal behaald met alleen particuliere investeerders. Bovendien leggen steeds meer investeerders bedragen in van een ton of meer. Ook zonder institutionele belegger zien we onze fundingcapaciteit dus nog steeds toenemen.”

“We zien investeringen van boven de ton toenemen.”

Verder maakt Collin Crowdfund zich net als de rest van de markt op voor de nieuwe Europese vergunning voor crowdfundingplatformen. Hiervoor moet het bedrijf onder meer een externe betaalprovider inschakelen. Kunnen gebruikers een tariefverhoging verwachten? Voorlopig niet, antwoordt de directeur: “De omvang van ons bedrijf vangt de hogere kosten deels op.”

Wel staat er een vernieuwde mobiele app in de agenda voor het voorjaar. Op dit moment kunnen nieuwe gebruikers zich alleen via een desktop registreren, bijvoorbeeld. Ook kunnen investeerders straks vingerafdruk- of gezichtsherkenning gebruiken om in te loggen. De app is onderdeel van een plan om meer jonge investeerders aan te trekken, aldus Ter Huurne.

‘Gezonde groei in 2023’

Net als veel andere platformen kampt Collin Crowdfund weliswaar met inflatie, hoge energiekosten en dalende vastgoedwaardes. Hierdoor zijn investeerders terughoudender: zij willen een hoger rendement, minder risico’s en een kortere looptijd, aldus het platform in een recente rondvraag.

Ter Huurne ziet de huidige economische situatie niet terug in de cijfers. Er komen nog steeds nieuwe investeerders bij en er is geen opvallende groei in achterstanden, vertelt de directeur. “Het belangrijkste verschil is dat de verhuurdersmarkt is stilgevallen. Hier komen minder aanvragen van binnen, maar hier zaten we al minder in.”

Ter Huurne zegt dit jaar dan ook te mikken op een ‘gezonde volumegroei’. Mede door de stijgende rentes verwacht het bedrijf ook een toename van het netto rendement voor investeerders.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten