Mintos-review

9

(onze review)

Mintos is een online investeringsplatform. Investeerders.nl is positief: in onze laatste review beoordelen wij Mintos met een 9. Het platform biedt een vrij stabiel en hoog rendement op leningen en werkt eenvoudig. Voor deze review maakten wij twee accounts, en investeerden wij in verschillende leningen en etf’s.

Inhoud:

Let op: online investeren via Mintos brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert Mintos?

Mintos-reviewMeer dan een half miljoen mensen sparen of beleggen via Mintos. Het is is opgericht als p2p-platform, en werd daarmee in korte tijd Europees marktleider.

Inmiddels biedt Mintos ook obligaties en etf’s aan en wil het doorgroeien als hét platform voor lange termijn-beleggingen. Het voldoet aan strenge MiFiD-regelgeving.

In 2023 hebben particuliere beleggers bijna 1,2 miljard euro geïnvesteerd, waarvan 954 miljoen euro via geautomatiseerde lening-portefeuilles. Gemiddeld verdienden beleggers in 2023 een netto-rendement van 11,26 procent op investeringen in leningen (2022: 7,8 procent).

Een account aanmaken

Al jarenlang zijn er Nederlanders actief op Mintos en was het platform al in de Nederlandse taal te bezoeken, maar sinds maart 2024 is het ook officieel in ons land actief. Je kunt de hele registratie-procedure doorlopen in het Nederlands door rechtsonder op de website deze op het Nederlands te zetten.

Mintos-account aanmaken

De registratie is redelijk kort en vrij eenvoudig. Wel vraagt het direct om je BSN-nummer en heb je een paspoort of ID-kaart in combinatie met een mobiele telefoon met camera nodig om je te registreren. Na het verifiëren van je e-mailadres, BSN en paspoortgegevens moet je nog enkele vragen beantwoorden die investeringsplatforms moeten vragen vanwege regelgeving.

Zodra je account is aangemaakt kun je geld storten op je account. Ook hier is direct duidelijk hoe gelokaliseerd Mintos al werkt. Zo zie je hier direct de logo’s van enkele Nederlandse banken, waarna je direct wordt doorgelinkt naar de betaalomgeving van je bank zelf.

Gebruikers van banken als Knab of Bunq kunnen geld opwaarderen via een handmatige overschrijving.

Mintos saldo opwaarderen

Gebruiksvriendelijkheid Mintos

We omschreven het gebruikersgemak al deels bij de registratie. Als je de taal bij Mintos op het Nederlands zet merk je bijna niet meer dat het in het buitenland is ontwikkeld. Het platform komt zeer betrouwbaar over. Al kan het even wennen zijn als je nieuw bent met investeren in het algemeen.

Het platform van Mintos komt zeer biedt handige Auto-Invest-functies voor investeerders die het investeren deels willen automatiseren. Ruim vier op de 5 beleggers werkt met deze functie maar als je dat wilt kun je ook zelf je eigen beleggingen uitkiezen. Dan moet je dus leningen met elkaar kunnen vergelijken. Dan krijg je een overzicht met duizenden leningen zoals te zien in de volgende afbeelding:

Leningen op Mintos waarin je kunt investeren

Het selecteren van de juiste leningen waarin je wel of niet wilt investeren is niet makkelijk. Het gaat soms ook weleens mis, dus het is belangrijk dat je of goed selecteert, of een goede spreiding aanbrengt. Om dat handmatig te doen is een hele klus waarbij je aardig kunt verdwalen in de opties van de site.

Maar met de meest gangbare oplossingen werkt Mintos zeer eenvoudig. Je kunt zelf je profiel instellen, aangeven hoeveel risico je daarbij wilt nemen, en vervolgens het platform haar werk laten doen. Als je automatisch geld overmaakt via een maandelijkse overboeking, heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Auto Invest-functie

Nieuwe beleggers zijn bij Mintos.com meestal beter af met een van de Auto Invest-opties. Daarbij biedt het verschillende mogelijkheden. Het aanbod is internationaal, en voor Nederlandse beleggers zijn de gemiddelde rentes hoog. De meeste beleggers kiezen voor Mintos Core, met een gemiddeld rendement van ruim 10 procent.

Hierbij bepaalt het platform je investeringen. Je kunt lopende projecten hier meestal nog dezelfde dag verkopen, zolang ze niet achterstallig zijn. Als de marktomstandigheden minder regulier zijn dan kan het langer duren en kunnen er ook veel achterstallig worden. Je loopt dus een serieus risico om je inleg te verliezen, maar daar is het rendement ook naar als het wél goed verloopt.

Je kunt ook zelf een profiel maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld besluiten of je wilt investeren in leningen in andere valuta of alleen euro-leningen wilt financieren. Als je investeert in een andere valuta, dan moet je eerst je euro’s (deels) omruilen voor de betreffende valuta. Voor deze handeling rekent Mintos kosten.

Investeringen in verschillende valuta

Gezien de kosten van het platform lijken leningen in een andere valuta minder aantrekkelijk, maar de rentepercentages van deze leningen lopen op tot wel achttien procent. Let wel: een hoog rentepercentage hangt eigenlijk altijd samen met een hoger risico. Bij Mintos is dit niet anders dan bij andere platformen.

Wel biedt Mintos de mogelijkheid om te investeren met een terugkoopgarantie. De aanbieder van deze lening – die te herkennen is aan een gouden schild – staat dan garant voor de lening. Zodra de lening zestig dagen te laat wordt afgelost, wordt de lening door de aanbieder teruggekocht.

Investeren kan al vanaf tien euro. “Aangezien wij dertig verschillende markten en valuta bedienen, kunnen investeerders gemakkelijk spreiding aanbrengen in hun portefeuille”, liet Mintos.com-medeoprichter Martins Sulte weten aan investeerders.nl in juli 2019. Ook biedt Mintos.com een secundaire markt.

Klantenservice in het Engels

Voor de klantenservice kun je mailen, chatten of een terugbelverzoek indienen. Net als de meeste fintechs probeert Mintos de klantenservice te beperken. Bij het contactformulier geeft het al direct antwoorden zodra je een vraag invult in het formulier, en in de chat start het met een chatbot.

Voordat wij bij een terugbelverzoek werden teruggebeld duurde telkens enkele uren. Een keer werden we de volgende dag teruggebeld. Je wordt teruggebeld vanaf een +371-telefoonnummer en de klantenservice spreekt geen Nederlands. Wel werden wij zeer vriendelijk geholpen in het Engels.

Goede chatbot en gebruik van eerder gestelde vragen

Door de vertraging van terugbelverzoeken zijn we positiever over de chat-functie. Daarbij kun je zelfs in het Nederlands praten, al is dat niet optimaal. Het heeft soms moeite met de vertalingen en vraagt aan het einde in het Engels om een review. Ook per e-mail is de ticketmail in het Engels.

Los daarvan ervaren wij de klantenservice van Mintos vrij positief. Het bedrijf doet écht moeite om haar investeerders te helpen. De voorgeprogrammeerde vragen gaan ook verder dan de standaardopties, maar komen zo te zien uit een database van vragen die ooit door de ruim half miljoen gebruikers gestelde vragen. Hierdoor lossen deze eigenlijk al onze testvragen op, waardoor we moeite moeten doen om echt nog met een  vraag te komen.

Aanbod

Het is begonnen als p2p-platform, maar Mintos heeft haar strategie inmiddels op lange termijn-beleggen in het algemeen. Sinds 2023 zijn er obligaties en ETF’s toegevoegd en inmiddels is het p2p-lenen slechts een onderdeel geworden. Ook nog een waar je als investeerder meestal weinig van terugziet, want door de Auto Invest-functies voelt het meer alsof je belegt in een groot en gespreid fonds.

Toch is de kern niet veranderd. Als je echt wat risicovoller wilt beleggen, en bijvoorbeeld vooral in leningen met hoge rentes wilt beleggen, dan kun je dit hier allemaal instellen. Ook de looptijden van leningen, financiers, landen of type leningen kun je allemaal zelf instellen.

Investeren in leningen blijft een sterke kernactiviteit. Het is hierin marktleider in Europa: Mintos is meer dan 5 keer groter dan de dichtstbijzijnde concurrenten wat betreft beheerd vermogen. Maar nieuwe producten als obligaties en ETF’s zijn daarbij een sterke aanvulling voor beleggers met iets meer vermogen, die het platform graag gebruiken voor extra spreiding.

Nog geen Nederlands aanbod

Medio 2024 zijn er nog geen Nederlandse kredietverstrekkers op het platform actief, maar aangezien het bedrijf zich meer wil focussen op ons land zou hier zomaar verandering in kunnen komen. Zeker het gezien het feit dat leningen die afkomstig zijn van bedrijven hier juist populair zijn.

Als je in Nederlandse p2p-leningen wilt investeren is het Nederlandse Lender & Spender, met een verwacht rendement van 5 procent, een mogelijke oplossing. Ook zijn crowdfunding-platforms zoals Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar, waarmee je in het Nederlandse mkb investeert, dan een mogelijk alternatief.

Ervaringen met Mintos

Via de verschillende fora, vergelijkingssites en review-pagina’s zijn overwegend enthousiaste ervaringen over Mintos te lezen. Ook won het de People’s Choice Award van AltFi vijf jaar op rij. Dit is een van de meest prestigieuze awards in de sector, in 2020 won Mintos op basis van bijna vierduizend stemmen.

Dat de ervaringen van investeerders met Mintos.com voornamelijk positief zijn blijkt vooral uit de cijfers: in Nederland is het nog relatief onbekend, maar in Duitsland of Oost-Europa doet het platform al goede zaken. In totaal heeft het daar al voor miljarden aan p2p-leningen gefinancierd.

Nederlandse Mintos.com-ervaringen

Ook Nederlandse reviews zijn veelal positief. Vooral over het gemak van het platform en het grote aanbod van leningen. Ook de Auto Invest-opties, de mogelijkheid om alleen te investeren in leningen van bepaalde landen (bijvoorbeeld vanwege de valuta) en het rendement komen vaak terug in reviews.

Voor Nederlandse begrippen is Mintos op het eerste gezicht een interessant investeringsplatform: gemiddeld communiceert het platform een rendement boven de tien procent. Al is daarop ook veel kritiek: Mintos overdrijft, geven enkele gebruikers aan. In ons geval, waarbij we al enkele jaren via de Auto Invest-functie investeren in een paar honderd leningen, komen we op een jaarlijks rendement van 8,5 procent.

Spreiding heeft veel invloed op je risico-score.

Tarieven

De leningnemers betalen de meeste kosten van Mintos. Er zijn geen kosten voor het openen van een account, het storten of opnemen van geld. Kosten voor Investeerders berekent het door in het getoonde rendement. Denk aan het omwisselen van verschillende valuta en verkoop op de secundaire markt.

Daarnaast rekent Mintos kosten na 6 maanden inactiviteit voor het aanhouden van niet-geïnvesteerde fondsen. Ook houdt het een deel in als herstelkosten bij succesvolle terugvordering van volledige of gedeeltelijke betalingen van kredietverstrekkende bedrijven.

Betrouwbaarheid en risico’s

Mintos is opgericht in 2014 en bestaat dus al meer dan tien jaar. In die jaren is het uitgegroeid tot marktleider binnen de markt van p2p-platforms. Verder is het een erkende beleggingsonderneming onder  MiFID II, Europese regelgeving die extra bescherming en transparantie biedt voor beleggers.

In 2022 en 2023 was Mintos winstgevend en het heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de AltFi’s People’s Choice Award en AltFi’s Alternative Finance Platform of the Year. Dit zijn enkele van de meest prestigieuze prijzen in deze categorie.

Al kun je Mintos zien als startup met grote groeiplannen die nog veel geld gaan kosten, wat risico’s met zich meebrengt. Begin 2024 lanceerde het nog een eigen crowdfunding-campagne via Crowdcube, om de geplande groei te kunnen financieren. Desondanks zien wij Mintos wel als betrouwbaar en veilig platform.

Risicovolle investeringen

beleggingsstrategie instellen op Mintos.comHet product zelf, investeren in ongedekte leningen van particulieren over de hele wereld, kun je zien als zeer risicovol. Doordat je niet ziet of je investeert in een politiek beladen regio of een gebied dat veel natuurrampen heeft, kun je niet inschatten wat de gevolgen zijn als je hier relatief veel leningen financiert.

De investeringstool houdt er deels rekening mee, maar had in 2022 zelf ook een negatief resultaat toen het zichzelf gedwongen zag om haar Russische leningen af te bouwen. De impact van dat type wereldinvloeden zijn dus zeker wel aanwezig op dit platform.

Voor deze review hebben we de 740 leningen die het selecteerde bekeken en daartussen zaten leningen van particulieren uit Zuid-Afrika, Moldavië, Albanië en Kenia met rentepercentages die opliepen tot 15,4 procent. Dit portfolio loopt al enkele jaren en geeft daarmee mogelijk een aardig beeld van de huidige situatie. Hierin lopen er nu 683 leningen volgens schema, de overige 57 zijn op het moment van schrijven in achterstand. Desondanks maken wij op de gehele portefeuille dus nog altijd een prima rendement.

Kritiek op het rendement

Er wordt regelmatig niet (tijdig) terugbetaald en deze vertragingen/incasso-trajecten berekent het soms niet door in het rendement. Een ander nadeel dat terugkomt in ervaringen, is dat een overschrijving naar je Mintos-account één of meerdere werkdagen duurt, waardoor je niet meteen kunt investeren.

Verder is er soms kritiek over de terugkoopgarantie. Deze verloopt via de aangesloten partners van Mintos.com, en dus niet via Mintos zelf. Als zo’n kredietverstrekker in de financiële problemen komt, of  stopt met betalen, loop je hierbij ook het risico je inleg te verliezen in alle leningen van deze financier.

Reviewscore: 9

In onze laatste review beoordelen wij Mintos.com met een 9 uit 10. Daarmee is het een voorkeursplatform voor Investeerders.nl. Voor investeerders die meer rendement zoeken dan spaargeld biedt, maar die niet houden van de grote koerswisselingen die aandelen of opties bieden, zijn de relatief stabiele rente-inkomsten van Mintos.com een mooie oplossing.

Met een rendement dat kan oplopen tot boven de tien procent is Mintos al snel interessant in vergelijking met andere beleggingen. Daar staat tegenover dat Mintos ook relatief veel risico’s kent. Met de Auto Invest-functie investeer je al snel in honderden leningen die grote risico’s kennen.

Voordelen van Mintos zijn dat het erg gemakkelijk is om een keer in te stellen en geld over te maken. Al schuilt in dat gemak natuurlijk ook het nadeel. Je ziet zelf eigenlijk niet meer waarin je investeert. Dat maakt ook dat je de risico’s van je investeringen mogelijk verkeerd gaat beoordelen.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan