Mintos komt naar Nederland

Mintos komt naar Nederland

Mintos is een groot, internationaal p2p-leenplatform, waarbij geld in verschillende leningen kan worden geïnvesteerd. Investeerders.nl ging in gesprek met CEO en mede-oprichter Martins Sulte, die wist te onthullen dat Mintos zich binnenkort vol op de Nederlandse markt zal storten.

Mintos is een online marktplaats die het mogelijk maakt om geld uit te lenen en daar dan rente over te verkrijgen. Het gaat vaak om kleine bedragen en leningen worden bijvoorbeeld uitgezet omdat iemand in Roemenië een auto wil kopen of omdat een Spanjaard geld nodig heeft voor zijn hypotheek.

Europees marktleider

In Europa is dit platform marktleider met een totaal volume van 2,8 miljard euro aan verstrekte leningen. Via Mintos komen meer dan 150.000 investeerders vanuit zeventig verschillende landen in contact met zo’n zestig alternatieve leningverstrekkers.

Investeerders ging in gesprek met CEO en mede-oprichter Martins Sulte, onder meer over de snelle groei van het platform. Het bestaat pas sinds 2015, maar het zou nog dit jaar de grens van 3 miljard euro aan verstrekte leningen kunnen passeren. Voor Martins kwam die intense groeispurt enigszins als een verrassing, maar toch ook weer niet.

‘Toen 250 duizend euro per maand, nu 250 miljoen’

“Aan de ene kant wisten we altijd al dat ons bedrijf bestaansrecht had en dat er een vraag is naar wat wij bieden en dat ons businessmodel potentie heeft. Maar aan de andere kant: toen investeerders in de begindagen van Mintos in totaal 250 duizend euro per maand investeerden konden we niet bevroeden dat zij ooit 250 miljoen euro per maand zouden uitlenen, iets wat vandaag de dag wel gebeurt.”

Bedrijf groeide mee met toename volume

De CEO benadrukt wel dat het bedrijf haar competenties en capaciteiten parellel liet groeien met de toename in volume, dus in die zin had de ontwikkeling hen ook weer niet verrast. Waar er bij de lancering van het platform in 2015 een handjevol werknemers waren, is er nu een team van minstens 150 mensen actief.

Tekst gaat door onder de foto.

CEO Martins Sulte tijdens een open dag van Mintos.
CEO Martins Sulte tijdens een open dag van Mintos.

Binnenkort meer focus op Nederlandse markt

Mintos verwelkomt momenteel meer dan drieduizend investeerders uit Nederland op het platform. Dit aantal is op een organische manier tot stand gekomen, maar Martins geeft aan dat ze de komende maanden meer energie willen steken in de Nederlandse markt. “We zijn bezig om de Nederlandse taal toe te passen op Mintos en zijn daarnaast druk om de gepersonaliseerde content aan te passen aan de Nederlandse investeerder. We kijken er naar uit om contact te hebben met Nederlandse investeerders, want wij vinden hen één van de vriendelijkste om mee samen te werken.”

De Europese p2p-leenmarkt groeit nog steeds, en was vorig jaar 10,5 miljard euro waard. Via Mintos zelf is sinds de oprichting zo’n 2,8 miljard euro uitgeleend. Volgens Martin hebben Nederlandse investeerders hier voor zo’n 90 miljoen euro aan bijgedragen.

Nederlander gebruikt vooral ‘auto invest’

Hij herkent de Nederlandse investeerder niet alleen aan de locatie in het profiel, maar ook aan hun investeringsgedrag en de manier waarop ze het online platform gebruiken. “De Nederlander gebruikt alle tools die wij aanbieden bij het investeren in particuliere leningen, maar heeft vooral belangstelling – meer dan de gemiddelde investeerder – voor de ‘Auto invest’-optie. Hiermee stel je bepaalde regels op en gaat het systeem hiermee je geld automatisch voor je uitlenen.”

Nederlander heeft andere voorkeuren

Ook valt het Martins op dat investeerders uit Nederland het meest investeren in Letse, Georgische en Armeense leningen. “Zoals verwacht worden de meeste Nederlandse investeringen op Mintos gemaakt in euro’s. Waar op platformniveau investeerders na de euro de voorkeur geven aan leningen in Poolse złoty of Georgische lari, zijn bij Nederlanders de roebel en de kazachse tenge de meest populaire valuta na de euro.

In Nederland worden de meeste consumentenleningen verstrekt door de drie grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro. Martins denkt dat dit de komende jaren sterk zal veranderen. “Nieuwe fintechbedrijven dagen niet alleen de banken uit, ze winnen ook steeds meer klanten van hen. Sommige rapporten voorspellen dat banken 45 procent van hun klantenbestand kunnen verliezen aan de nieuwe fintechs.”

‘Nederlandse kredietverstrekkers meer dan welkom!’

Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse alternatieve kredietverstrekkers actief op Mintos, maar Martins zegt de markt continu in de gaten te houden. “We zouden het heel leuk vinden om leenbedrijven uit Nederland op ons platform te verwelkomen!”

Op Mintor is momenteel minder dan 5 procent van de leningen afkomstig van bedrijven. In Nederland is b2b juist erg populair op dergelijke platforms. Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende crowdfundingplatforms en factoring. Zal Mintos ook die kant op gaan of blijft het zich toch echt richten op geld behoevende consumenten?

‘Altfin hielp groter aantal klanten dan bank ooit deed’

“Als Europese marktleider op het gebied van investeren in leningen, zien wij Mintos als een weerspiegeling van de trends in alternatief lenen. B2b-lenen mag dan wel erg populair zijn in de ontwikkelde Europese landen, wij werken op wereldwijd niveau en zien dat alternatieve kredietverstrekkers financiële hulp bieden aan een groter aantal klanten dan banken ooit deden”, zo legt Martins uit.

Volgens hem speelt ook mee dat consumentenleningen investeerders extra mogelijkheden biedt om hun keuzes en wensen goed toe te kunnen passen via een scala aan voorwaarden en rentes. “Aangezien wij tal van markten (dertig verschillende op dit moment) en valuta bedienen, kunnen investeerders bij Mintos gemakkelijk verscheidenheid aanbrengen in hun portfolio.” Martins benadrukt dat zijn bedrijf niet richt op een specifieke verdeling van b2b- en consumentenleningen en dat elke mkb-kredietverstrekker in principe welkom is.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten