Corum Investments

Factoring

Factoring is het voorfinancieren van debiteuren. Het kan direct je cashflow verbeteren en debiteurenrisico verlagen zonder dat dit je eigen kredietscore beïnvloedt. De verschillen tussen factoring-bedrijven zijn groot, dus vooraf de soorten, kosten en bedrijven vergelijken loont.

Inhoud:

Wat is factoring?

Factoring: een factuur aan een bedrijf verkopenFactoring betekent dat je openstaande facturen vooruit laat betalen door een extern factoringbedrijf, ook wel de factor of factormaatschappij. Jij krijgt sneller je geld en je debiteur behoudt zijn betalingstermijn.

Jouw factuur verkopen is dus een manier om je werkkapitaal te verbeteren zonder dat je een financiering hoeft af te sluiten. Het biedt een zeer snelle oplossing: meestal financieren factoringbedrijven het factuurbedrag binnen één of twee dagen na acceptatie en ook het beoordelingsproces is hier erg snel.

Krediet nodig? Floryn biedt mkb-bedrijven met een b2b-omzet boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Bepaal zelf je opnames en aflossingen.

Factoring-bedrijven voor het mkb

In Nederland zijn er veel factoringmaatschappijen actief die b2b-facturen financieren voor het grootbedrijf. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor freelancers, zzp’ers en het mkb.

Voldaan

voldaan logoWil je niet wachten tot jouw debiteur jouw factuur betaalt? Dien de factuur online in bij Voldaan en na beoordeling heb je binnen 24 uur het geld op je rekening. Het hele mkb is welkom en er zijn geen jaarcijfers, zekerheden of borg voor nodig. Zie Factuurvoldaan.nl.

Offerte opvragen

Factoring-OfferteBij factoring-offerte.nl kun je per e-mail direct gratis (en vrijblijvend) offertes opvragen van meerdere factorbedrijven. Ook geschikt voor het mkb. Direct offertes opvragen.

Finturi

FinturiBiedt een afgeschermde online marktplaats voor b2b-facturen. Binnen 24 uur kun je via het platform tot tachtig procent van factuurbedragen lenen. Gratis account aanmaken.

Factoring populair binnen het mkb

Voorheen was het verkopen van b2b-facturen uitsluitend voor het grootbedrijf weggelegd. Tegenwoordig is het verkopen van openstaande facturen een van de snelst groeiende  financieringsvormen binnen het Nederlandse mkb. Sinds 2015 laat het Nederlandse bedrijfsleven de snelste groei in factoring-volumes zien van heel Europa. In totaal werd er in 2008 voor €30 miljard aan facturen verkocht via factoringmaatschappijen, in 2017 was dit €90 miljard.

Met factoring behoort Nederland tot de snelste groeiers van Europa.

Hoe snel werkt het?

Wanneer is het interessant om een factuur te verkopen?Vergeleken met het afsluiten van een financiering is factoring een snelle en makkelijke manier om extra geld op je rekening te krijgen.

Meestal heb je je geld binnen 24 uur nadat je jouw factuur hebt ingediend. Hierdoor is het verkopen van onbetaalde facturen soms ook voor zzp’ers interessant.

Het beoordelen en verwerken van al het papierwerk kan bij factoring zeer snel.

Kosten van factoring

factoring-kostenFactoring-kosten zijn meestal een percentage van het factuurbedrag maar kunnen ook een vast bedrag zijn. Op het eerste gezicht lijkt het goedkoop, maar op jaarbasis is het vaak duurder dan een zakelijk krediet. Al kun je het niet helemaal vergelijken. Een groot deel van de kosten zit in het debiteurenbeheer dat je anders zelf moet regelen.

Als je een factuur overdraagt krijg je meestal tussen de 70 en 95 procent vooraf. Het overige deel, minus de kosten van factoring, ontvang je zodra de eindklant het openstaande bedrag naar het factoringbedrijf heeft overgemaakt.

Op jaarbasis is mkb-factoring duurder dan een zakelijk krediet.

De hoogte van deze zogenaamde factor-fee hangt af van de betalingstermijn die jij hanteert en de kans dat je debiteuren te laat of zelfs helemaal niet betalen. Op basis van financiële gegevens wordt hun kredietwaardigheid ingeschat. Hoe hoger het debiteurenrisico, hoe hoger de kosten van factoring. Besteed je puur het debiteurenbeheer uit? Dan ligt dit percentage doorgaans rond de één procent van het openstaande bedrag.

Snel op zoek naar een financiering voor je werkkapitaal? Als je bedrijf ouder is dan één jaar en jaarlijks ruim 50.000 euro omzet heeft: Kredietvooruit.nl

Hoe werkt factoring?

Helaas werkt factoring niet in elke branche. Zo werken factoringbedrijven niet met deel- of termijnfacturen. Ook producten of diensten die je bedrijf vooraf factureert zijn vaak niet geschikt.

Daarbij is het met name gericht op b2b-facturen. Een rekening voor consumenten neemt een algemene factoringmaatschappij niet graag van je over, al zijn er wel gespecialiseerde factoringmaatschappijen voor bepaalde branches als de zorg of ecommerce.

Los van deze voorwaarden is er veel mogelijk via verschillende vormen. Je kunt alleen je factuur laten voorschieten maar het risico op wanbetaling behouden, maar je kunt jouw factuur ook verkopen en het totale debiteurenrisico en incassotraject overdragen.

Traditionele factoring

jouw facturen binnen 24 uur betaaldBij traditionele factoring krijg je een doorlopend krediet op basis van je debiteurenportefeuille. In ruil hiervoor rekent een factoringbedrijf je een percentage van de omzet of eventueel een vast bedrag per jaar.

Heb je dus een hoge omzet en betalen debiteuren gemiddeld gezien vrij traag dan is deze factoringsoort prettig. Al is dit ook een nadeel want bij kleine volumes is het meestal geen mogelijkheid. Dan is een regulier zakelijk krediet logischer.

Traditionele factoring wordt vaak door banken of hun dochterondernemingen verstrekt, en die hanteren strenge voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld een bepaald minimum aan facturen per maand onderbrengen en betaalt dus ook voor een factuur die je zelf ook prima kunt innen. Daarbij zijn deze factoringbedrijven meestal niet bereid ook het debiteurenbeheer en betalingsrisico over te nemen.

American factoring

American factoring bedrijvenAmerican factoring is ontstaan in de Verenigde Staten en is daar heel gebruikelijk. Hierbij werk je per factuur of per serie facturen.

Je hoeft bij deze vorm van factoring dus niet elke factuur uit te besteden maar kan specifieke klanten, opdrachten of werkzaamheden laten factoren. De vooruitbetaling vindt meestal binnen 24 uur plaats. Hiervoor betaal je een klein percentage van het factuurbedrag. Hiervoor wordt ook het betalingsrisico en invorderingsproces overgenomen door de factoringbedrijven.

Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je wilt uitbesteden.

American factoring is een flexibele optie voor middelgrote en kleine bedrijven die slechts een deel van hun debiteurenportefeuille willen uitbesteden. Daar staat tegenover dat, omdat deze factoringbedrijven ook de invordering en risico’s overnemen, zij bepaalde debiteuren of facturen mogen weigeren. Bijvoorbeeld omdat deze een te hoog betalingsrisico met zich meebrengen.

Zeker als jouw klantenbestand vooral bestaat uit consumenten, of als de factoringmaatschappij weinig gegevens heeft van jouw debiteur, is de kans vrij groot dat ze deze weigeren.

Debiteurenbeheer en openstaande facturen verkopen? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Reverse factoring

Reverse factoring hanteert hetzelfde principe als de andere soorten, maar in plaats van uitstaande rekeningen van klanten vooruit te betalen, worden jouw eigen betalingsverplichtingen aan leveranciers vooruitbetaald. Met andere woorden, in plaats van factoring te gebruiken om betalingen eerder binnen te laten komen, kun je hiermee uitgaande betalingen later betalen. Hierdoor is het vergelijkbaar met leverancierskrediet.

Reverse factoring is met name populair in sectoren waar de relatie tussen leverancier en afnemer van strategisch belang is. Het is een alternatief voor traditionele factoring omdat niet jouw kredietwaardigheid telt maar die van jouw klanten. Daarnaast wordt er uitsluitend gewerkt met goedgekeurde facturen, wat het risico van onbetaalde facturen beperkt. Er is dus geen terugvordering mogelijk, zoals bij traditionele factoring.

Voordelen

voordelen en nadelen van een factoring-oplossing gebruikenFactoring heeft veel voordelen, is flexibel en creëert het een constante cashflow. Je hoeft niet meer eindeloos te wachten op klanten die te laat of helemaal niet betalen en kunt sneller  investeringen doen. Door een aantal uitstaande facturen gedeeltelijk te laten voorschieten houd je je werkkapitaal op orde.

Daarnaast kun je een financiering krijgen zonder dat dit direct jouw eigen bedrijfscijfers nadelig beïnvloedt, zoals bij een reguliere lening het geval is. Factoringbedrijven kijken vooral naar de kredietwaardigheid van jouw klant waardoor jouw situatie maar minimaal van invloed is. Als je ook de afhandeling uitbesteedt, kan het je bovendien een hoop kopzorgen besparen. Zodoende hebben factoringbedrijven vaak ook een adviserende rol. Zij kunnen bijvoorbeeld aangeven of het verstandig is om met bepaalde partijen in zee te gaan.

Nadelen van factoring

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan factoring verbonden. Om te beginnen met de kosten: als jij alleen maar nette klanten hebt die allemaal binnen de betalingstermijn betalen dan is het relatief duur. Nu krijg je bij factoring niet alleen financiering, maar besteed je ook een deel uit aan invordering en risico. Maar daar betaal je dan dus ook voor. Gemiddeld betaal je bij American factoring zo’n vijf procent van je factuur bij een betalingstermijn van dertig dagen. Er zijn leningen waarbij je dit percentage niet eens op jaarbasis betaalt!

Hoewel de buitenwereld niet kan achterhalen dat je met een factoringbedrijf werkt, valt het bij klanten niet altijd in goede aarde. Misschien denken zij dat het financieel slecht gaat met je onderneming als een ander je facturen incasseert. Daarnaast kan het onpersoonlijk overkomen in het contact.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over factoring zijn:

Wat is factoring?

Factoring is het laten voorschieten van openstaande facturen door een factoringbedrijf. Jij krijgt direct betaald voor je factuur en je klant houdt zijn betalingstermijn.

Wat kost factoring?

Er zijn verschillende factoring-bedrijven en elk heeft zijn eigen structuur, voorwaarden en tarieven. Hierdoor is het lastig om exact de kosten te noemen maar het voorschieten kost meestal niet veel meer dan één procent.

Als je ook het debiteurenrisico en mogelijk incassotraject wilt overdragen en de factuur dus het liefst wilt verkopen (American factoring) dan liggen de tarieven gemiddeld tussen de 4 en de 6 procent van het factuurbedrag, afhankelijk van de factoringmaatschappij en welke betalingstermijn je hanteert.

Voor wie is factoring geschikt?

Factoring heeft veel voordelen: je krijgt sneller betaald en verkleint je ook je debiteurenrisico. Zowel voor kleine zzp’ers als grotere groeibedrijven maken er regelmatig gebruik van.

Het heeft echter ook nadelen. Je bespaart tijd en papierwerk maar het kost wel geld. Als jij op al je facturen vijf procent inlevert terwijl al je klanten wel netjes binnen dertig dagen betalen, dan is dat teruggerekend best een  dure financiering. Daarnaast heb je minder contactmomenten met je klant omdat je niet meer zelf je facturen incasseert.