Investeerders.nl
menu
Lendahand

Factoring

Factoring is het voorfinancieren van debiteuren. Het kan direct je cashflow verbeteren en debiteurenrisico verlagen. Zo kun je de soorten, kosten en factoring-bedrijven vergelijken.

Inhoud:

Wat is factoring?

FactoringFactoring betekent dat je openstaande facturen vooruit laat betalen door een extern factoringbedrijf, ook wel de factor of factormaatschappij. Jij krijgt hiermee sneller je geld en je klant behoudt zijn betalingstermijn.

Het is een manier om je werkkapitaal te verbeteren zonder dat je een financiering hoeft af te sluiten. Het biedt een zeer snelle oplossing: meestal financieren factoringbedrijven het factuurbedrag binnen één of twee dagen na acceptatie en ook het beoordelingsproces is hier erg snel.

Snel zakelijk geld lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Er zijn verschillende vormen van factoring: je kunt alleen je factuur laten voorschieten maar het risico op wanbetaling behouden, maar je kunt ze ook verkopen zodat het totale debiteurenrisico en incassotraject wordt overgedragen. Daarnaast is het mogelijk om een krediet te krijgen op je totale post debiteuren of selectief per factuur te besluiten of je deze wilt factoren of niet.

Het beoordelen en verwerken van al het papierwerk kan bij factoring zeer snel.

Meestal krijg je tussen de 70 en 95 procent vooraf en het overige deel zodra de eindklant het openstaande bedrag naar het factoringbedrijf heeft overgemaakt en nadat eerst de kosten van factoring zijn verrekend.

Factoring-bedrijven voor het mkb

In Nederland zijn er veel factoring-bedrijven actief die facturen financieren voor het grootbedrijf. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor freelancers, zzp’ers en het mkb.

Factoringoffertes opvragen

Factoring-OfferteBij factoring-offerte.nl kun je per e-mail direct gratis (en vrijblijvend) offertes opvragen van meerdere factoring-bedrijven. Ook geschikt voor het mkb. Direct offertes opvragen.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie website.

Finturi

FinturiBiedt een afgeschermde online marktplaats voor facturen. Binnen 24 uur kun je via het platform tot tachtig project van factuurbedragen lenen. Gratis account aanmaken.

Voor wie is het interessant?

doelgroepOmdat krediet steeds moeilijker te verkrijgen is binnen het mkb, vormt factoring een alternatieve financieringsvorm voor bedrijven in allerlei soorten en maten. Daarmee is het ook voor zzp’ers, kleine en middelgrote bedrijven interessant.

Het voorschieten van een factuur klinkt overbodig voor ondernemers die een zeer strak debiteurenbeheer hanteren en elke opdrachtgever zelf kennen of screenen. Maar vergeleken met het afsluiten van een financiering is dit een snelle en makkelijke manier om extra geld op je rekening te krijgen.

Voorheen was het uitsluitend voor het grootbedrijf weggelegd. Voor kleine spelers waren de instapvoorwaarden vaak streng en was het soms duurder dan een gebruikelijke lening bij de bank. Tegenwoordig is dat wel anders.

Sterker nog, het is een van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen binnen het Nederlandse mkb. Sinds 2015 laat het Nederlandse bedrijfsleven de snelste groei in factoring-volumes zien van heel Europa. In totaal werd er in 2008 voor €30 miljard aan facturen verkocht via factoringmaatschappijen, in 2017 was dit €90 miljard.

Met factoring behoort Nederland tot de snelste groeiers van Europa.

Al is factoring misschien niet voor elke branche bestemd. Zo werken factoringbedrijven niet met deel- of termijnfacturen. Ook producten of diensten die vooraf worden gefactureerd zijn vaak niet geschikt. Daarbij is factoring met name gericht op bedrijven die zakelijke klanten en partners hebben. Een rekening voor consumenten neemt een algemene factoringmaatschappij niet graag van je over, al zijn er wel gespecialiseerde factoringbedrijven voor bepaalde branches als de zorg of ecommerce.

Kosten van factoring

Naast kleine verschillen in het percentage dat vooruit wordt betaald – vaak tussen de 70 en 90 procent – vragen factoringbedrijven een vergoeding. Traditioneel is dit een percentage van de omzet, maar het kan ook een percentage van het factuurbedrag of zelfs een vast bedrag zijn. Besteed je puur de facturen uit? Dan ligt dit percentage doorgaans rond de één procent van het openstaande bedrag.

De hoogte van deze zogenaamde factor-fee hangt ook af van het betalingsrisico van jouw debiteuren. Op basis van financiële gegevens wordt hun kredietwaardigheid ingeschat, oftewel hoe hoog het risico is dat je debiteuren te laat of zelfs helemaal niet betalen. Hoe hoger het debiteurenrisico, hoe hoger de kosten van factoring. Veel factoringbedrijven zullen een scoresysteem hanteren op basis van informatie van kredietinformatiebureaus of de bank waaraan zij verbonden zijn.

Tenslotte is de betaaltermijn die je hanteert voor klanten van invloed. Bij een betaaltermijn van een maand of langer zal de factor een grotere compensatie vragen dan wanneer deze slechts enkele weken bedraagt.

Verschillende soorten

Tot ongeveer 2015 was alleen traditionele factoring mogelijk via de bank. In dat jaar veranderde banken hun voorwaarden waardoor er ruimte ontstond voor nieuwe initiatieven. Diverse nieuwe factorbedrijven werden opgericht met elk hun eigen voorwaarden en verschillen. Sindsdien zijn er verschillende soorten factoring mogelijk, met elk zijn voordelen en nadelen. Bekijk dus goed welke vorm het beste bij je bedrijf en je wensen past.

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring besteed je je volledige debiteurenportefeuille uit aan het factoringbedrijf. In ruil hiervoor betaal je een percentage van de omzet of eventueel een vast bedrag per jaar. Eigenlijk krijg je dan gewoon een doorlopend krediet gebaseerd op wat je totaal aan debiteuren uit hebt staan.

Heb je dus een hoge omzet en betalen debiteuren gemiddeld gezien vrij traag dan is deze factoringsoort erg prettig. Al is dit ook een nadeel want bij kleine volumes is het meestal geen mogelijkheid. Dan is een regulier zakelijk krediet logischer als keuze. Andere nadelen zijn dat er strengere voorwaarden gelden, omdat deze vorm van factoring vaak door banken of dochterondernemingen van banken wordt verstrekt.

Je moet bijvoorbeeld een bepaald minimum aan facturen per maand onderbrengen en betaalt dus ook voor een factuur die je zelf ook prima had kunnen innen. Daarbij zijn deze factoringbedrijven meestal niet bereid ook het debiteurenbeheer en betalingsrisico over te nemen. Als de eindklant niet betaalt, wordt het percentage vooruitbetaling verrekend.

American factoring

American factoringAmerican factoring is ontstaan in de Verenigde Staten en is daar heel gebruikelijk. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is deze vorm erg populair onder het Nederlandse mkb. Hierbij werk je per factuur of per serie facturen.

Je hoeft bij American factoring dus niet elke factuur uit te besteden maar kan specifieke klanten, opdrachten of werkzaamheden laten factoren. De vooruitbetaling vindt meestal dezelfde dag nog plaats. Hiervoor betaal je een klein percentage van het factuurbedrag in tegenstelling tot een percentage van de omzet, zoals bij traditionele factoring het geval is. Daarbij wordt ook het betalingsrisico en invorderingsproces overgenomen door de factoringbedrijven.

Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je wilt uitbesteden.

American factoring is een flexibele optie voor midden- en kleine bedrijven die slechts een deel van hun debiteurenportefeuille willen uitbesteden. Het is vaak niet verbonden aan een bank, waardoor je tevens aan minder strenge voorwaarden hoeft te voldoen om er gebruik van te maken. Daar staat tegenover dat, omdat deze factoringbedrijven ook de invordering en risico’s overnemen, zij bepaalde debiteuren of facturen mogen weigeren. Bijvoorbeeld omdat deze een te hoog betalingsrisico met zich meebrengen.

Zeker als jouw klantenbestand vooral bestaat uit consumenten, of bedrijven waarvan de factoringmaatschappij weinig gegevens heeft, is de kans vrij groot dat ze deze weigeren.

Reverse factoring

Reverse factoring hanteert hetzelfde principe als de andere soorten, maar in plaats van uitstaande rekeningen van klanten vooruit te betalen, worden jouw eigen betalingsverplichtingen aan leveranciers vooruitbetaald. Met andere woorden, in plaats van factoring te gebruiken om betalingen eerder binnen te laten komen, kun je hiermee uitgaande betalingen later betalen. Hierdoor is het vergelijkbaar met leverancierskrediet.

Reverse factoring is met name populair in sectoren waar de relatie tussen leverancier en afnemer van strategisch belang is. Waar het voorheen vooral door de kopende partij werd geïnitieerd om meer invloed uit te oefenen en later te kunnen betalen, wordt het tegenwoordig geïnitieerd door de leverancier. Zowel de kopende als verkopende partij moet toezeggen dat zij aan de constructie deelnemen, terwijl het bij reguliere factoring lang niet altijd duidelijk is voor de kopende partij.

Reverse factoring is een alternatief voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor traditionele factoring. Namelijk, er wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van jouw klanten, niet zozeer naar jouw omzet als bedrijf. Daarnaast wordt er uitsluitend gewerkt met goedgekeurde facturen, wat de kans op niet-betaalde facturen beperkt. Er is dus geen terugvordering mogelijk, zoals bij traditionele factoring.

Voordelen

Zoals je ziet biedt factoring een aantal mogelijkheden voor je bedrijf. Bovenal creëert het een constante cashflow. Als je eindeloos op klanten wacht die te laat of helemaal niet betalen, moet je bepaalde investeringen afhouden of kun je zelfs in financiële problemen komen. Door een aantal uitstaande facturen gedeeltelijk te laten voorschieten houd je je werkkapitaal op orde.

Daarnaast kun je een financiering krijgen zonder dat dit direct jouw eigen bedrijfscijfers nadelig beïnvloedt, zoals bij een reguliere lening het geval is. Factoringbedrijven kijken vooral naar de kredietwaardigheid van jouw klant waardoor jouw situatie maar minimaal van invloed is. Als je tevens de afhandeling uitbesteedt, kan het je bovendien een hoop kopzorgen besparen. Zodoende hebben factoringbedrijven vaak ook een adviserende rol. Zij kunnen bijvoorbeeld aangeven of het verstandig is om met bepaalde partijen in zee te gaan.

Nadelen

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan factoring verbonden. Om te beginnen met de kosten: als jij alleen maar nette klanten hebt die allemaal binnen de betalingstermijn betalen dan is het relatief duur. Nu krijg je bij factoring niet alleen financiering, maar besteed je ook een deel uit aan invordering en risico. Maar daar betaal je dan dus ook voor. Gemiddeld betaal je bij American factoring zo’n vijf procent van je factuur bij een betalingstermijn van dertig dagen. Er zijn leningen waarbij je dit percentage niet eens op jaarbasis betaalt!

Hoewel de buitenwereld niet kan achterhalen dat je met een factoringbedrijf werkt, valt het bij klanten niet altijd in goede aarde. Misschien denken zij dat het financieel slecht gaat met je onderneming als een ander je facturen incasseert. Daarnaast kan het onpersoonlijk overkomen in het contact.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over factoring zijn:

Wat is factoring?

Factoring is het laten voorschieten van openstaande facturen door een factoringbedrijf. Jij krijgt direct betaald voor je factuur en je klant houdt zijn betalingstermijn.

Wat kost factoring?

Er zijn verschillende factoring-bedrijven en elk heeft zijn eigen structuur, voorwaarden en tarieven. Hierdoor is het lastig om een exact bedrag te noemen maar het voorschieten kost meestal niet veel meer dan één procent.

Als je ook het debiteurenrisico en mogelijk incassotraject wilt overdragen en de factuur dus het liefst wilt verkopen (American factoring) dan liggen de tarieven gemiddeld tussen de 4 en de 6 procent van het factuurbedrag, afhankelijk van aanbieder en welke betalingstermijn je hanteert.

Voor wie is factoring geschikt?

Factoring heeft veel voordelen: je krijgt sneller betaald en bij American factoring verklein je ook je debiteurenrisico. Zowel voor kleine zzp’ers als grotere groeibedrijven maken er regelmatig gebruik van.

Het heeft echter ook nadelen. Je bespaart tijd en papierwerk maar het kost wel geld. Als jij op al je facturen vijf procent inlevert terwijl al je klanten wel netjes binnen dertig dagen betalen, dan is dat teruggerekend best een hele dure financiering. Daarnaast heb je minder contactmomenten met je klant omdat je niet meer zelf je facturen incasseert.