Voorraadfinanciering

Met een voorraadfinanciering kun je de inkopen financieren. Met elke kortlopende zakelijke lening kun je extra voorraad kopen, maar een lening met een kortere looptijd en flexibele voorwaarden is hiervoor wel prettiger. Gelukkig is de voorraadfinanciering, naast leverancierskrediet, een populaire financieringsvorm.

Een groeiende voorraad financieren

online voorraadfinanciering afsluitenHet voorschieten van de voorraad kan een enorme druk geven op de liquiditeit van winkeliers. Zeker bij een groot en breed assortiment kan het even duren voordat een onderneming de kosten van inkoop terugverdient. Extra liquiditeit kan dan extra groei realiseren.

Niet alleen retailers waarbij de voorraad te lang blijft liggen zoeken extra financiële ruimte. Juist bij snelle groei kan het investeren in een steeds grotere voorraad een enorme druk leveren op het saldo van de lopende rekening. Je onderneming moet dan veel geld lenen om de voorraad te betalen.

Voorraad is een vorm van werkkapitaal, maar er zijn ook specifieke voorraadfinancieringen.

Online voorraadfinanciering

Nieuwe financiers willen vaak toegang tot je zakelijke bankrekening en laten een algoritme bepalen wat jouw terugbetaalcapaciteit is. Na het invullen van enkele vragen weet je direct of je hier in aanmerking komt voor een voorraadfinanciering.

Qeld.com

qeldBij Qeld.com regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.

New10

New10New10.com biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro, beoordeelt aanvragen snel en werkt geheel online.

Pin-krediet of webshop-lening

Een web- of pin-krediet biedt een zeer flexibele financiering voor de retail. Als jouw omzet via vaste punten binnenkomt, zoals een kassa, pin of online checkout, kun je dit inzetten als  onderpand voor een financiering. Zo betaal je de financiering eenvoudig terug met toekomstige omzet uit de verkoop van producten.

KredietVooruit

KredietvooruitKredietvooruit.nl biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis.

PIN Voorschot

Bij PIN Voorschot, een product van EMF Finance, kun je voorraad financieren met een pin-krediet tot maximaal 250.000 euro. Terugbetalen gaat automatisch via pintransacties in de winkel of via de checkout van de webshop. Het bedrijf richt zich op mkb-ondernemers uit de retail.

Financiering vanuit leverancier

voorraad inkopen met financiering via leverancierSoms kun je ook de voorraad financieren met leverancierskrediet. Als je onderneming met enige regelmaat nieuwe producten inkoopt bij dezelfde leverancier is die soms bereid om de voorraad te leveren met een betaaltermijn.

Vaak moet je wel investeren in een voorschot en soms is het zelfs mogelijk om de gehele afname pas later te betalen. De meeste leveranciers spreken daarvoor een vaste termijn af. Bijvoorbeeld ‘betalen binnen 100 dagen’.

Een populaire vorm van voorraadfinanciering is leverancierskrediet.

Kosten van een krediet of achteraf-betalen

Soms is het zelfs mogelijk dat je de leverancier pas betaalt nadat je het artikel zelf hebt verkocht. Al is dit vaak wel doorgerekend in de inkoopprijs en betaal je dan meer voor je voorraad dan wanneer je wel een vooruitbetaling had gedaan. Daarnaast bieden maar weinig leveranciers een krediet of achteraf-betalen aan. Er zijn ook leveranciers die vooruitbetaling eisen. Met name bij retailers die met deze laatste groep werken, is er regelmatig behoefte aan een voorschot voor de voorraadfinanciering.
retailer met winkelvoorraad

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de financiering van voorraad zijn:

Waar kan ik geld lenen om voorraad van te betalen?

Om voorraad te financieren heb je werkkapitaal nodig. Als je bedrijf al even bestaat, kun je het inkopen van een voorraad van producten meestal financieren met lopende omzet. Als je dan een eenmalige voorraadfinanciering zoekt voldoet vrijwel elke werkkapitaalfinanciering. Online zijn er ook gespecialiseerde partijen die je voorraad willen financieren.

Wat zijn de voordelen van voorraadfinanciering?

Voor retailers waarvan de voorraad veel wisselt, bijvoorbeeld door groei of seizoensinvloeden, is een flexibele voorraadfinanciering fijner voor het op peil houden van de voorraad dan een zakelijk krediet. Bijvoorbeeld omdat de aflossing afhangt van je eigen verkopen of omdat de looptijd zeer flexibel is.