Voorraadfinanciering

Om in de retail iets te verkopen moet je het wel eerst inkopen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Vandaar dat de voorraadfinanciering binnen de retail, naast leverancierskrediet, zeer populair is. Op dit vlak is er afgelopen jaren veel veranderd. De bank is hierin allang niet meer de enige financierder. Alternatieven zoals een pin-krediet, webshop-lening of online voorraadfinancieringen winnen snel terrein.

voorraadfinancieringHet financieren van de voorraad kan een enorme druk geven op de liquiditeit van winkeliers. Zeker bij een groot en breed assortiment kan het even duren voordat de inkoopkosten worden terugverdiend. En het gaat niet alleen mis bij retailers waarbij de voorraad te lang blijft liggen, juist bij snelle groei kan het blijven financieren van een steeds grotere voorraad soms een enorme druk leveren op het saldo van de lopende rekening.

De voorraad is een vorm van werkkapitaal. Elke manier om werkkapitaal mee op te halen is in theorie dus ook een oplossing voor het financieren van de voorraad. Er zijn veel alternatieve financieringsvormen, maar als voorraadfinanciering zijn niet alle oplossingen geschikt. Crowdfunding bijvoorbeeld, is enorm in opkomst maar leent zich minder goed voor puur het voorschieten van voorraad.

Voorraad is een vorm van werkkapitaal, maar er zijn ook specifieke voorraadfinancieringen.

Omdat in de retail de voorraad zo’n specifieke en veelvoorkomende vorm van kredietbehoefte is geworden, zijn er gelukkig ook verschillende geldschieters zich gaan specialiseren in een voorschot op de voorraadfinanciering.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Online voorraadfinanciering

Als je bedrijf al even bestaat, kun je soms je voorraad financieren op basis van recente bedrijfscijfers. Floryn biedt bijvoorbeeld snel online krediet. Omdat dit op basis van je bedrijfscijfers is kan het doorlopend krediet meegroeien met je bedrijf en oplopen tot 2 miljoen euro. Ook New10, een initiatief van Abn Amro, kan snel zakelijk krediet verstrekken. Zij bieden online financieringen tot één miljoen euro voor het mkb. Na het invullen van enkele vragen weet je direct of je hier een krediet kunt afsluiten, of niet.

Pin-krediet of webshop-lening

Een web- of pin-krediet kan een interessant alternatief zijn voor de retail. Als jouw omzet via vaste punten binnenkomt, zoals een kassa, pin of online checkout, kun je dit soms inzetten als  onderpand voor financierders om een krediet op af te geven. Het pin-krediet is zo een voorschot op toekomstige omzet.

Bij Kredietvooruit kun een pin-krediet krijgen die je automatisch terugbetaalt via de pin of online kassa. De enige verdere voorwaarde is dat je bedrijf minimaal een jaar bestaat, zodat er inzicht in cijfers kan worden gegeven. Ook bij PIN Voorschot, een product van EMF Finance, kun je een pin-krediet afsluiten en automatisch terugbetalen via pintransacties in de winkel of via de checkout van de webshop. Het bedrijf richt zich op mkb-ondernemers uit de retail.

Krediet bij leverancier

De meest voorkomende voorraadfinanciering is een leverancierskrediet. Je krijgt de voorraad en betaalt alleen een voorschot. Soms is het zelfs mogelijk om de gehele afname pas later te betalen. De meeste leveranciers spreken daarvoor een vaste termijn af. Bijvoorbeeld ‘betalen binnen 100 dagen’.

Heel soms is het zelfs mogelijk dat er pas betaald hoeft te worden indien het artikel werkelijk verkocht is. Niet alle leveranciers bieden een krediet of achteraf-betalen aan. Er zijn ook leveranciers die  vooruitbetaling eisen. Met name bij retailers die met deze laatste groep werken, is er regelmatig behoefte aan een voorschot voor de voorraadfinanciering.