Combined Shape menu

Voorraadfinanciering

Om in de retail iets te verkopen moet je het wel eerst inkopen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Vandaar dat de voorraadfinanciering binnen de retail, naast leverancierskrediet, zeer populair is. Op dit vlak is er afgelopen jaren veel veranderd. De bank is hierin allang niet meer de enige financierder. Er zijn veel nieuwe voorraadfinancieringen, en natuurlijk ook verschillende alternatieven voor deze financieringsbehoefte.

Voorraadfinanciering - De mogelijkheden

Het financieren van de voorraad kan een enorme druk geven op de liquiditeit van winkeliers. Zeker bij een groot en breed assortiment kan het even duren voordat de inkoopkosten worden terugverdiend. En het gaat niet alleen mis bij retailers waarbij de voorraad te lang blijft liggen, juist bij snelle groei kan het blijven financieren van een steeds grotere voorraad soms een enorme druk leveren op het saldo van de lopende rekening.

De voorraad is een vorm van werkkapitaal. Elke manier om werkkapitaal mee op te halen is in theorie dus ook een oplossing voor het financieren van de voorraad. Maar omdat in de retail de voorraad zo’n specifieke en veelvoorkomende vorm van kredietbehoefte is geworden, zijn er ook verschillende geldschieters zich gaan specialiseren in de voorraadfinanciering.

Leverancierskrediet

De meest voorkomende voorraadfinanciering is een leverancierskrediet. Je krijgt de voorraad en betaalt alleen een deel vooruit. Soms is het zelfs mogelijk om de gehele afname pas later te betalen. De meeste leveranciers spreken daarvoor een vaste termijn af. Bijvoorbeeld ‘betalen binnen 100 dagen’. Heel soms is het zelfs mogelijk dat er pas betaald hoeft te worden indien het artikel werkelijk verkocht is. Niet alle leveranciers bieden een krediet of achterafbetalen aan. Er zijn ook leveranciers die  vooruitbetaling eisen. Met name bij retailers die met deze laatste groep werken, is er regelmatig behoefte aan een externe voorraadfinanciering.

Er zijn financieringen die zich specifiek richten op de voorraad. Daarnaast kun je op zoek naar alternatieve financieringsvormen. Niet alle nieuwe oplossingen voldoen. Crowdfunding bijvoorbeeld, is enorm in opkomst maar leent zich minder goed voor dit type financiering. Werkkapitaal daarentegen is online vaak zeer geschikt voor deze kredietbehoefte. Daarnaast zijn er enkele specifieke oplossingen voor de retail.

Voorraadfinanciering – 3 aanbieders:

  • EMF Finance: PIN en WEB Voorschot
    Als retailer verkoop je waarschijnlijk met name via pinautomaten in de winkel, of de checkout van je webshop. Als je de inkomsten hieruit als onderpand wilt geven kun je bij EMF Finance op basis hiervan een geldlening aanvragen. EMF Finance is hierin uniek in de markt en gespecialiseerd in kortlopende financieringen in de retail. Meer informatie op EMF Finance.nl.
  • Spotcap
    Spotcap beperkt zich niet tot de retail, maar is daar wel geschikt voor. Het kijkt sterk naar je verleden en verwacht een serieuze omzet. Het is een online aanbieder die razendsnelle risico-analyses kan uitvoeren op publieke data, en je historie. Ze lenen geld zonder onderpand-eisen, maar willen wel dat je dit snel terugbetaalt. Daarmee is het met name geschikt voor bestaande retailers die voorraad financieren. Bij Spotcap moet je minimaal twee ton omzet realiseren en minimaal twee jaar bestaan. Spotcap richt zich met name op kortlopende schulden van 10.000 tot 150.000 euro met een looptijd van 7 of 15 maanden. Meer informatie op www.spotcap.nl.
  • Funding Circle
    Funding Circle financiert via aangesloten (particuliere) investeerders. Het financiert daarmee uiteenlopende oplossingen en omschrijft zichzelf als de grootste online kredietmarktplaats ter wereld voor kleine en middelgrote ondernemingen en biedt daarmee onder andere oplossingen voor het financieren van de voorraad. Een nadeel is dat je altijd persoonlijk garant moet staan voor de lening, maar dat is tegenwoordig bij de meeste geldleningen het geval. Om via Funding Circle een krediet aan te kunnen vragen, moeten bedrijven minimaal 2 jaar oud zijn, met een minimale omzet van 50.000 euro (excl. BTW). Er moet minimaal één positief bedrijfsresultaat geweest zijn in de laatste twee boekjaren. Alle bedrijven op Funding Circle zijn door het platform als kredietwaardig beoordeeld. Meer informatie op www.fundingcircle.com.