menu

Voorraadfinanciering

Om in de retail iets te verkopen moet je het wel eerst inkopen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Vandaar dat de voorraadfinanciering binnen de retail, naast leverancierskrediet, zeer populair is. Op dit vlak is er afgelopen jaren veel veranderd. De bank is hierin allang niet meer de enige financierder. Er zijn veel nieuwe voorraadfinancieringen, en natuurlijk ook verschillende alternatieven voor deze financieringsbehoefte.

Voorraadfinanciering - De mogelijkheden

Het financieren van de voorraad kan een enorme druk geven op de liquiditeit van winkeliers. Zeker bij een groot en breed assortiment kan het even duren voordat de inkoopkosten worden terugverdiend. En het gaat niet alleen mis bij retailers waarbij de voorraad te lang blijft liggen, juist bij snelle groei kan het blijven financieren van een steeds grotere voorraad soms een enorme druk leveren op het saldo van de lopende rekening.

De voorraad is een vorm van werkkapitaal. Elke manier om werkkapitaal mee op te halen is in theorie dus ook een oplossing voor het financieren van de voorraad. Maar omdat in de retail de voorraad zo’n specifieke en veelvoorkomende vorm van kredietbehoefte is geworden, zijn er ook verschillende geldschieters zich gaan specialiseren in een voorschot op de voorraadfinanciering.

Pin-krediet of webshop-leningen

In de retail wordt het geld verdiend via enkele vaste punten. Denk aan de pin bij de kassa, of de checkout van de webshop. Als hiermee regelmatig geld binnenkomt, is dit een goed onderpand voor financierders om een krediet op af te geven. Het is dan meer een voorschot op omzet dat via deze pin of kassa vanzelf weer binnenkomt. Soms verlopen de terugbetalingen zelfs letterlijk door een deel van elke transactie via de pin of kassa automatisch als aflossing in te zetten.

Krediet bij leverancier

De meest voorkomende voorraadfinanciering is een leverancierskrediet. Je krijgt de voorraad en betaalt alleen een voorschot. Soms is het zelfs mogelijk om de gehele afname pas later te betalen. De meeste leveranciers spreken daarvoor een vaste termijn af. Bijvoorbeeld ‘betalen binnen 100 dagen’. Heel soms is het zelfs mogelijk dat er pas betaald hoeft te worden indien het artikel werkelijk verkocht is. Niet alle leveranciers bieden een krediet of achterafbetalen aan. Er zijn ook leveranciers die  vooruitbetaling eisen. Met name bij retailers die met deze laatste groep werken, is er regelmatig behoefte aan een voorschot voor de voorraadfinanciering.

Er zijn financieringen die zich specifiek richten op het voorschieten van de voorraad. Daarnaast kun je op zoek naar alternatieve financieringsvormen. Niet alle nieuwe oplossingen voldoen. Crowdfunding bijvoorbeeld, is enorm in opkomst maar leent zich minder goed voor dit type financiering. Werkkapitaal daarentegen is online vaak zeer geschikt voor deze kredietbehoefte. Daarnaast zijn er enkele specifieke aanbieders die de voorraad willen voorschieten voor de retail.

Voorraadfinanciering – 3 aanbieders:

  • Kredietvooruit
    Bij Kredietvooruit kun een voorschot krijgen waarbij je de terugbetalingen automatisch regelt via pin of online kassa. De enige verdere voorwaarde is dat je bedrijf minimaal een jaar bestaat, zodat er inzicht in cijfers kan worden gegeven.
  • Funding Circle
    Om via Funding Circle een krediet aan te kunnen vragen, moeten bedrijven minimaal 2 jaar oud zijn, met een minimale omzet van 50.000 euro (excl. BTW). Er moet minimaal één positief bedrijfsresultaat geweest zijn in de laatste twee boekjaren.
  • PIN Voorschot
    Ook bij PIN Voorschot, een product van EMF Finance, kun je de lening automatisch terugbetalen via pintransacties in de winkel of via de checkout van de webshop. Het bedrijf richt zich op mkb-ondernemers uit de retail.