Voorraadfinanciering

Met een voorraadfinanciering kun je nieuwe producten inkopen. Of je nu gaat voor een doorlopende financiering, leverancierskrediet of een kortlopende zakelijke lening als eenmalige voorraadfinanciering, het financieren van voorraad heeft vaak wat extra voorwaarden.

Een groeiende voorraad financieren

online voorraadfinanciering afsluitenHet voorschieten van de voorraad vraagt veel liquiditeit van winkeliers. Zeker bij een groot en breed assortiment aan producten duurt het even voordat je de kosten van inkoop terugverdient. Een  flexibele financiering kan dan extra groei realiseren.

Niet alleen retailers waarbij de voorraad te lang blijft liggen zoeken extra financiële ruimte. Juist bij snelle groei kan het investeren in een steeds grotere voorraad een enorme druk leveren op de liquiditeit: het saldo op de lopende rekening. Je onderneming kan dan geld lenen om de voorraad te betalen.

Voorraad is een vorm van werkkapitaal, maar er zijn ook specifieke voorraadfinancieringen.

Online voorraadfinanciering

Zoek je een voorraadfinanciering met een kortere looptijd en flexibele voorwaarden? Nieuwe financiers laten een algoritme bepalen wat jouw terugbetaalcapaciteit is. Na het invullen van enkele vragen, en snelle analyse van je zakelijke bankrekening, weet je direct of je hier in aanmerking komt voor een zakelijke lening.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

Swishfund biedt bedrijfsfinanciering van €3.000 tot 1.000.000 aan ondernemers die het afgelopen jaar minimaal €50.000 hebben omgezet. De looptijd is maximaal 12 maanden. Je bedrijf moet minstens een jaar bestaan en je mag in de afgelopen 3 jaar niet failliet zijn gegaan.

Bij 5in5 regel je binnen 5 minuten zakelijk krediet tot 5.000 euro. Er is geen minimale omzet of bestaansduur vereist en aflossen gaat in 5 termijnen. Het krediet verschijnt na akkoord binnen een dag op je rekening.

eenmalige financiering voor de retail

Financiering vanuit leverancier

Soms kun je ook de voorraad financieren met leverancierskrediet. Als je onderneming regelmatig nieuwe producten inkoopt bij dezelfde leverancier wil die soms voorraad leveren met een betaaltermijn. Vaak moet je wel investeren in een voorschot. Soms kun je de gehele afname later betalen.

De meeste leveranciers spreken daarvoor een vaste termijn af. Bijvoorbeeld ‘betalen binnen 100 dagen’. Soms is het zelfs mogelijk dat je pas betaalt nadat je het artikel zelf hebt verkocht. Al is zo’n kortlopende lening bij een leverancier of groothandel meestal doorgerekend in de inkoopprijs.

Een populaire vorm van voorraadfinanciering is leverancierskrediet.

Kosten van een krediet of achteraf-betalen

voorraad inkopen met financiering via leverancier

Kijk wel goed naar de kosten die je leverancier voor het krediet rekent. Je betaalt dan meer voor je voorraad dan wanneer je wel een vooruitbetaling had gedaan vanuit een kortlopende lening.

Vaak bieden leveranciers korting als je een deel vooruit betaalt of bieden ze lagere prijzen bij grotere aantallen. Als je de voorraad financiert met een kortlopende zakelijke financiering kun je groter inkopen, een aantrekkelijker tarief afspreken én meer marge overhouden bij verkoop.

Daarnaast bieden maar weinig leveranciers een krediet of achteraf-betalen aan. Vaak is een vooruitbetaling verplicht. Met name bij retailers die met deze laatste groep werken, is er regelmatig behoefte aan een voorschot voor de voorraadfinanciering.

retailer met winkelvoorraad

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de financiering van voorraad zijn:

Waar kan ik geld lenen om voorraad van te betalen?

Om voorraad te financieren heb je werkkapitaal nodig. Het liefst financier je het inkopen van een voorraad van producten met lopende omzet. Maar soms heb je ook tijdelijk extra financiële ruimte nodig. Bijvoorbeeld als je seizoensproducten verkoopt of als je onderneming snel groeit. Voor een eenmalige voorraadfinanciering voldoet vrijwel elke werkkapitaalfinanciering. Online zijn er ook gespecialiseerde partijen met een doorlopende voorraadfinanciering.

Wat zijn de voordelen van voorraadfinanciering?

Voor retailers waarvan de voorraad veel wisselt, bijvoorbeeld door groei of seizoensinvloeden, is een flexibele voorraadfinanciering fijner voor het op peil houden van de voorraad dan een zakelijk krediet. Bijvoorbeeld omdat de aflossing afhangt van je eigen verkopen of omdat de looptijd zeer flexibel is.