Lendahand

Voorraadfinanciering

Om in de retail iets te verkopen moet je het wel eerst inkopen. De kosten van voorraad kunnen hoog oplopen. Vandaar dat de voorraadfinanciering, naast leverancierskrediet, zeer populair is. De bank is hiervoor allang niet meer de enige financierder. Een zakelijke lening als een pin-krediet, webshop-lening of online voorraadfinanciering wint snel terrein.

Een groeiende voorraad financieren

voorraadfinancieringHet financieren van de voorraad kan een enorme druk geven op de liquiditeit van winkeliers. Zeker bij een groot en breed assortiment kan het even duren voordat een onderneming de inkoopkosten terugverdient.

En het gaat niet alleen mis bij retailers waarbij de voorraad te lang blijft liggen, juist bij snelle groei kan het investeren in een steeds grotere voorraad soms een enorme druk leveren op het saldo van de lopende rekening. Je moet dan geld lenen om de voorraad te betalen.

Geld lenen om de voorraad mee te betalen

De voorraad is een vorm van werkkapitaal. Elke manier om werkkapitaal mee op te halen is in theorie dus ook een oplossing voor de financiering van de voorraad. Daarvoor zijn er veel alternatieve financieringsvormen, maar als voorraadfinanciering zijn niet alle oplossingen geschikt.

Een zakelijke lening via crowdfunding is bijvoorbeeld in opkomst, maar deze financiering leent zich minder goed voor puur het voorschieten van voorraad. Gelukkig zijn er ook geldschieters die gespecialiseerd zijn in een voorschot op de voorraadfinanciering.

Voorraad is een vorm van werkkapitaal, maar er zijn ook specifieke voorraadfinancieringen.

Online voorraadfinanciering

Als je bedrijf al even bestaat, kun je je voorraad van producten soms financieren op basis van recente bedrijfscijfers. Nieuwe financiers kijken sterk naar de bewegingen op je bankrekening en bepalen op basis daarvan wat jouw terugbetaalcapaciteit is. Na het invullen van enkele vragen weet je direct of je hier in aanmerking komt voor een voorraadfinanciering.

Floryn

florynBiedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 3.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossing. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 biedt een lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Deze zijn zeer geschikt als voorraadfinanciering. New10 is een online fintech van ABN Amro dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Zie New10.com.

Pin-krediet of webshop-lening

Een web- of pin-krediet kan een interessant alternatief zijn voor de retail. Als jouw omzet via vaste punten binnenkomt, zoals een kassa, pin of online checkout, kun je dit soms inzetten als  onderpand voor een financiering. Het krediet is zo een voorschot op toekomstige omzet uit de verkoop van producten.

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente voor bijvoorbeeld de financiering van je voorraad, apparatuur of als je een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

PIN Voorschot

Bij PIN Voorschot, een product van EMF Finance, kun je een pin-krediet afsluiten tot maximaal 250.000 euro. Terugbetalen gaat automatisch via pintransacties in de winkel of via de checkout van de webshop. Het bedrijf richt zich op mkb-ondernemers uit de retail.

Financiering vanuit leverancier

voorraad inkopen met financiering via leverancierDe meest voorkomende voorraadfinanciering is een leverancierskrediet. Als je onderneming al wat langer en met enige regelmaat nieuwe producten inkoopt bij dezelfde leverancier is die soms bereid om de voorraad te leveren met een betaaltermijn.

Vaak moet je wel een voorschot betalen, maar soms is het zelfs mogelijk om de gehele afname pas later te betalen. De meeste leveranciers spreken daarvoor een vaste termijn af. Bijvoorbeeld ‘betalen binnen 100 dagen’.

De meest voorkomende voorraadfinanciering is een leverancierskrediet.

Heel soms is het zelfs mogelijk dat er pas betaald hoeft te worden indien het artikel werkelijk verkocht is. Niet alle leveranciers bieden een krediet of achteraf-betalen aan. Er zijn ook leveranciers die vooruitbetaling eisen. Met name bij retailers die met deze laatste groep werken, is er regelmatig behoefte aan een voorschot voor de voorraadfinanciering.