New10-review
7
(onze review)
New10 is een online financieringsplatform van ABN AMRO voor mkb-ondernemingen en zzp’ers. In onze laatste review scoort het een 7. Je doet de aanvraag online en krijgt vrijwel direct een indicatie van de rente en maximale lening. De aanvraag is vrij pittig, maar voor een online speler zijn de rentes wel zeer scherp.
Inhoud:
Wat typeert New10?
Het combineert de financiële kennis van ABN AMRO met een flexibele, digitale aanpak. New10 is een zelfstandige organisatie in Amsterdam met een eigen kantoor, medewerkers en organisatie, maar heeft wel de financiële steun van de grootbank.
Wie voldoet aan de voorwaarden kan maximaal één miljoen euro lenen. De rentes liggen tussen de 4,1 en 12 procent, waarmee het van de online platforms vaak de beste rentepercentages biedt.
Ook is het leenbedrag van maximaal één miljoen euro bij New10 vrij hoog in vergelijking tot de meeste online financiers. Het geld komt van ABN AMRO. Dat merk je wel tijdens de aanvraag, want die is vrij stevig. Als je hier doorheen komt is een lening bij New10 redelijk flexibel. Zo kun je altijd kosteloos extra aflossen.
Een financiering aanvragen
Een lening aanvragen bij New10 kan volledig digitaal. De eerste stappen maken gelijk de voorwaarden duidelijk. Je onderneming moet al 15 maanden bestaan en je kunt geen geld lenen voor commercieel vastgoed of de scheepsvaart.
Verder moet je meer dan 50.000 euro jaarlijkse omzet hebben en een zakelijke rekening hebben bij ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS Bank, KNAB, of Regiobank. Zonder zo’n bankrekening kun je geen lening aanvragen.
Volledige jaarrekening
Na deze vragen kun je cijfers aanleveren. Het platform maakt hierbij geen gebruik van de PSD2-goedkeuring van je bank. Dit betekent dat je zelf bestanden moet aanleveren. Om te beginnen heb je een volledige jaarrekening nodig. Je kunt hiervoor een pdf uploaden of het handmatig invullen.
Als je een jaarrekening hebt van je eigen boekhoudprogramma of boekhouder is deze stap van de aanvraag best eenvoudig. Ook blijkt de klantenservice hier behulpzaam. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap mag je voor een lening tot 150.000 euro een definitieve inkomstenbelastingaangifte aanleveren.
Export van je bankrekening
Na de jaarrekening moet je zelf handmatig een export maken van je banktransacties. New10 heeft een korte video, waarin het uitlegt hoe je bankgegevens kunt exporteren. Toch was het makkelijker geweest als je gewoon toegang had kunnen geven tot je bankrekening.
Los van deze twee stappen is de financieringsaanvraag snel en simpel om te doen. Wij hadden nog een digitale jaarrekening liggen en konden de bankgegevens eenvoudig vinden. Hierdoor hadden wij binnen enkele minuten de hele aanvraag doorlopen.
Direct een indicatie van de rente en kosten
Vrijwel direct na het doorlopen van de eerste stappen krijgen wij al een indicatie te zien van de rente, aflossing en verdere kosten. Wat ons daarbij direct opvalt is dat wij in verschillende tests telkens een flink beter aanbod krijgen van New10 dan van concurrenten.
Aanvullende vragen
Als we aangeven dat de indicatie aansluit kunnen we de verdere gegevens aanvullen. Denk aan het bevestigen van de aanvrager, info over andere leningen en een rekeningafschrift van de laatste volledige maand.
Aanbod New10
Het platform biedt een zakelijke lening of krediet tussen de 20.000 en 1.000.000 euro. Daarbij rekent New10 met rentes tussen 4,1 en 12 procent. Wat ons opviel bij onze aanvragen was dat wij regelmatig aan de onderkant van dat bereik terechtkwamen.
Zodra je online al je gegevens invult krijg je jouw specifieke rente ook al direct te zien. In onderstaand voorbeeld was dit bij ons een rente van 5,21 procent bij een lening van 75.000 euro. Deze is natuurlijk op basis van de gegevens die we instuurden, maar dit voorstel was wel beter dan we bij andere aanbieders kregen op basis van dezelfde getallen.
Afsluit- en servicekosten
Naast de rente betaal je bij New10 afsluitkosten vanaf 250 euro. Dit is afhankelijk van het leenbedrag en bij een zakelijk krediet betaal je maandelijkse servicekosten. Dit bedrag hangt niet af van hoeveel je opneemt en aflost. Servicekosten bedragen maximaal 0,2 procent van het maximale kredietbedrag.
Aanvullende voorwaarden
Andere voorwaarden zijn dat je tekent voor hoofdelijke aansprakelijkheid. Nadat je een financiering hebt ontvangen moet je elk kwartaal een transactieoverzicht en elk jaar een jaarrekening uploaden. Dit zijn dezelfde documenten als tijdens je aanvraag.
Openstaande facturen financieren
In juni 2018 is New10 een samenwerking aangegaan met Payt, een bedrijf dat het debiteurenbeheer van organisaties automatiseert. Via New10 kunnen klanten van Payt hun openstaande facturen financieren tegen een rente van vijf tot zeven procent. Dit lijkt op factoring, al nemen Payt en New10 de vorderingen niet over. De openstaande facturen dienen alleen als onderpand voor de lening.
Reviewscore: 7 uit 10
In onze laatste review geven wij New10 een 7 uit 10. Wij zijn positief over het aanbod. De rentes zijn scherper dan directe concurrenten en ook de aanvullende kosten vallen in vergelijking mee. Daarnaast geeft New10 het snelst een indicatie van de maximale lening en tarieven.
Maar het is wel streng en wij vonden de aanvraag lastiger dan bij andere aanbieders. Als je geen jaarrekening hebt liggen of als je werkt met een andere bank, zoals Bunq of Revolut, kom je niet in aanmerking. Ook het uploaden van de rekeningoverzichten kan makkelijker, door een goedkeuring te vragen voor PSD2-toegang.