5in5

7

(onze review)

Bij 5in5 kun je als ondernemer een lening aanvragen tot 5.000 euro. In onze laatste review scoort het een 7. De aanvraag is inderdaad snel en eenvoudig. Maar de afsluitkosten en dagelijkse rente zijn enorm. Hierdoor is het eigenlijk alleen geschikt als tijdelijke overbruggingskrediet.

Inhoud:

Wat typeert 5in5?

5in5 reviewBij 5in5 kun je snel een zakelijke lening aanvragen tot 5.000 euro. Voor als je net even wat extra geld nodig hebt of als je niet terecht kunt bij andere financiers. De voorwaarden zijn soepel en het proces is snel. Wel houdt het 10 procent in als afsluitkosten, zijn de rentes enorm en is het bedrag dus altijd vrij beperkt.

Een financiering aanvragen

Heb je een zakelijke rekening voor je onderneming? Dan is het aanvraagproces zeer eenvoudig. Je kunt online een account aanmaken en daarna direct starten met enkele vragen. Zo wil het weten of je een partner of kinderen hebt, of je in een koop- of huurwoning woont en wat je met het geld gaat doen.

De vragen duren niet langer dan een minuutje, want je hebt hier verder geen info voor nodig, en daarna vraagt het om toegang tot je bankrekening. Je hebt dus een zakelijke rekening nodig bij één van de grotere banken. Met een bankrekening van Revolut of Bunq kun je helaas geen lening aanvragen.

Toegang tot zowel je privé als zakelijke bankrekening

Het valt ons op dat 5in5 zowel toegang wil tot je zakelijke bankrekening als een privérekening. Dat voelt wat onwennig, want we houden privé en zakelijke zaken graag gescheiden. Maar de kans op acceptatie is hierdoor wel beter. Je kunt het proces van toegang verlenen hiervoor twee keer doorlopen.

Verder moet je je online legitimeren. Als je een ID-kaart, paspoort of rijbewijs bij je hebt dan kun je dit eenvoudig doen met je mobiele telefoon. Ook moet je hierbij een selfie maken. Daarna is de aanvraag van je bedrijfsfinanciering volledig en start de beoordeling van je aanvraag.
Toegang tot je bankrekening.

Snelheid aanvraag

Het aanvragen van een lening kan écht snel en hierbij heb je geen andere documentatie nodig anders dan toegang tot je bankrekening. Het doorlopen van de aanvraag kun je werkelijk in vijf minuutjes doen. Daarna maakt het helaas haar eigen slogan niet helemaal waar want na de aanvraag moet je tot één werkdag wachten voordat je een voorstel ontvangt. In ons geval duurde dat ongeveer een uurtje.

Aanvraag duurt 1 werkdag.

Aanbod & voorwaarden

Het aanbod is vrij simpel: als je toegang geeft tot een zakelijke rekening, en de cijfers daarvan zijn goed genoeg, dan kun je hier vijfduizend euro lenen. Als je zakelijke bankrekening nog onvoldoende transacties heeft kan toegang tot je privérekening soms het verschil maken.

Verder zijn de voorwaarden écht simpel. Daar waar andere platforms vragen om verpanding van je facturen, een jaarrekening of minimale omzet of bestaansduur van je onderneming is dit allemaal niet van toepassing bij 5in5.

Bij onze test komen we tot 2.500 euro terwijl wij met dezelfde cijfers bij andere aanbieders soms het tienvoudige kunnen lenen. Daarvan keert het maar 2250 uit, doordat je 10 procent afsluitkosten betaalt. Hoelang je dit kunt lenen hangt af van je gegevens.

We konden zelf een looptijd kiezen tussen de 4 en 8 maanden. Ook zie je direct de data waarop je moet terug betalen. Dat kan via een betaallink of via iDEAL in het dashboard van de site. Je doet dit zelf, het platform werkt niet met een incasso. Als je te laat terugbetaalt brengt het extra kosten in rekening.

kosten lening 5-in-5

Tarieven zijn hoog

De kosten van een lening via 5in5 zijn zeer hoog. Het is daardoor eigenlijk alleen geschikt als tijdelijke noodoplossing. Direct als je de lening afsluit houdt het 10 procent van het bedrag in als afsluitkosten. Hierdoor is het al snel een dure lening. De rente hangt af van het aantal dagen dat je leent.

Bij onze aanvraag is deze 0,67 procent per dag bij een looptijd van één maand, en 0,16 procent per dag bij een looptijd van 8 maanden. Dan klinkt 8 maanden toch beter, maar als we het even berekenen loopt het rentepercentage bij 243 dagen, want dat is dan de looptijd, op tot 38,88 procent.

Als je de afsluitkosten erbij optelt ben je dus naast de aflossing ook zo’n 50 procent van het bedrag kwijt aan rente bij een looptijd van 8 maanden. Door de afsluitkosten is een kortere looptijd niet veel beter. Bij een looptijd van 4 maanden (121 dagen) betaal je over deze periode 30,25 procent aan rente.

Reviewscore: 7

In onze laatste review geven wij 5in5 een 7. Gezien de eenvoud van de aanvraag, en het voorstel zelf, is het echt een oplossing voor ondernemers die zeer snel werkkapitaal nodig hebben. Maar je betaalt hier dan ook wel écht de hoofdprijs voor. Vooral het inhouden van de afsluitkosten is dan een tegenvaller.

Wij raden ondernemers aan om eerst eens te kijken naar aanbieders als BridgeFund, New10 of Swishfund. Krijg je hier helaas een negatieve uitslag en weet je zeker dat je er komende maand(en) financieel beter voorstaat? Dan kan 5in5 jou misschien net de juiste korte termijnoplossing bieden die je nodig hebt.