Collin

Geld lenen bij de bank

Geld lenen bij de bank is ondanks de opkomst van alternatieve financieringsvormen nog altijd populair. Met name volwassen groeiende ondernemers kloppen nog regelmatig met succes bij de bank aan en krijgen groen licht voor enorme bedragen. Toch kun je niet ontkennen dat de rol van de bank, met name als het op lenen aankomt, verandert.

Er wordt soms gezegd dat geld lenen van de bank erg lastig is geworden. Het klopt dat de bank minder geld heeft uitgeleend, maar van de bank lenen is nog steeds de meest populaire manier om aan geld te komen. Zo hebben de verschillende grootbanken in 2017 zo’n 305 miljard uitgeleend aan het bedrijfsleven, waarvan ruim veertig procent aan het mkb en waarvan zo’n 13 miljard leningen betreft van minder dan 250.000 euro.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Bedrijven lenen nog altijd het meest via de bank

Het is dus wel zo dat de bank graag grote leningen verstrekt. Op het gebied van kleinere leningen, zeker in segmenten als factoring of leasing, zijn er dus wel serieuze alternatieve alternatieven ontstaan. Maar op het totaal aan bedrijfsfinancieringen is de bank nog ruimschoots marktleider. Alle alternatieve financieringsvormen samen waren eind 2017 goed voor minder dan één miljard, dus is de bank nog altijd goed voor ruim 99% marktaandeel.

Geld lenen bij de bank: cijfers mkb in 2017
Kredietverlening door de banken aan het mkb in 2017.

Geld lenen bij de bank is veilig en relatief goedkoop

Veel ondernemers lenen het liefst van de bank. Het tarief is hier vaak goed en de tegenprestatie is te overzien. In tegenstelling tot een subsidie, investeerder of bekende hoeft een bank geen inspraak in je bedrijf en in je uitgaven. De tegenprestatie bestaat grotendeels uit het terugbetalen met rente en het bieden van een onderpand.

Dat laatste is helaas niet voor alle ondernemers mogelijk om te bieden. Daarnaast moet je wel in staat zijn om aan de verplichtingen te voldoen, want zodra je je niet aan de voorwaarden houdt kan de bank het onderpand verkopen. Desondanks zijn banken gemiddeld gezien goede, stabiele en goedkope organisaties om geld van te lenen.

bank verreweg grootste financierder mkb in 2016 - bron nvb.nl
De bank is verantwoordelijk voor 80% van alle mkb-leningen in 2016. Bron: nvb.nl

Weinig onderpand?

De reputatie van banken is dat ze steeds vaker financieringsaanvragen afwijzen. Geld lenen bij de bank is nog altijd veruit de meest voorkomende vorm, maar alternatieve financieringsvormen winnen wel terrein ten opzichte van de bank. Vooral de eisen rond onderpand en solvabiliteit zijn bij de bank soms stevig. Eventueel zijn er mogelijkheden om als startende ondernemer bij de bank te lenen, met overheidsgarantie. Zie voor meer informatie de pagina over starterskrediet via Qredits.

Banken en crowdfunding

Banken en crowdfunding lijken twee gescheiden werelden. In theorie haalt crowdfunding spaargeld weg van de bank, en faciliteert het zo een alternatief voor de bank. Toch lijken banken lang niet altijd negatief tegenover het concept te staan. ABN Amro was een van de eerste banken wereldwijd, die een eigen crowdfunding-platform heeft opgezet. In 2015 werd deze echter stopgezet.

De Rabobank is in Nederland niet met een eigen platform actief maar heeft in het wereldje wel veel samenwerkingen en speelt als adviseur hierin een belangrijke rol. ASN is in 2016 samen met Oneplanetcrowd.com een samenwerking gestart onder de naam ‘Voor de wereld van morgen’. Knab heeft sinds 2016 een eigen platform, dat technisch mogelijk wordt gemaakt door Collin Crowdfund. Knab heeft daarmee in 2017 zelfs een officiële bancaire samenwerking met de Rabobank afgesloten. Banken werken daarnaast ook steeds vaker samen met alternatieve financierders.

Bank financiert vooral grote bedragen

Banken financieren doorgaans vrij scherp, wat betekent dat ze nog maar weinig risico kunnen lopen en alleen bij hogere bedragen de tijd die ze in een risico-analyse steken kunnen terugverdienen. Dat betekent dat de bank eigenlijk alleen nog maar aanvragen boven de miljoen euro kan beoordelen. Bij een financieringsbehoefte onder dit bedrag is het voor een bank bijna niet meer rendabel om het geld uit te lenen.

Geld lenen door krediet via creditcardNatuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo kun je als starter bij de meeste banken een creditcard aanvragen waarbij je de bedragen periodiek kunt aflossen. Op die manier heb je al snel een doorlopend krediet voor de eerste paar duizend euro. Daarnaast bieden verschillende banken ook wel doorlopend krediet aan hun klanten aan. In de meeste gevallen is deze vorm wel vrij prijzig en maar tot een laag bedrag beschikbaar.

Geld lenen bij de bank - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp