Rente zakelijke lening

Wat is nu een eerlijke rente op een zakelijke lening? Elke ondernemer wil de maandelijkse kosten zo laag mogelijk houden. Toch hoeft de zakelijke lening met de laagste rente niet altijd het beste aanbod te zijn. Ook de looptijd, maandelijkse aflossing en afsluitprovisie kunnen doorslaggevend zijn.

Gemiddelde rente zakelijke leningAls je zakelijk geld leent is een goede rente belangrijk. Zowel voor de aanvrager, die de rente moet betalen, als de geldschieter die uitrekent of er wel voldoende rendement tegenover het risico staat.

Maar als niemand te veel wil betalen, waarom verschilt de gemiddelde rente op een zakelijke lening dan zo sterk en wat is dan een goede rente?

Online financiers

Voor kortlopende leningen zijn er online verschillende aanbieders die na een analyse van je zakelijke rekening je afloscapaciteit berekenen. Naast een minimale omzet zijn er weinig voorwaarden. Populaire online financiers zijn bijvoorbeeld:

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

Bij 5in5 regel je binnen 5 minuten zakelijk krediet tot 5.000 euro. Er is geen minimale omzet of bestaansduur vereist en aflossen gaat in 5 termijnen. Het krediet verschijnt na akkoord binnen een dag op je rekening.

bedrijfsfinanciering aanvragen

Gemiddelde rente zakelijke lening

De gemiddelde rente op een zakelijke lening hangt af van de definitie. Neem je zakelijke leningen van banken als ABN Amro, Rabobank of ING mee in je vergelijking? Deze lenen het grootbedrijf soms een enorm rekening courant-krediet tegen lage rentepercentages.

Tarieven zijn daar soms vergelijkbaar met wat consumenten betalen voor een hypotheek. Het risico voor de bank is daar laag. Binnen het mkb zijn rentes op een lening hoger. Daar ligt het gemiddelde tussen de 7-10 procent afhankelijk van zekerheden, de financiële positie van de lenende partij en de looptijd van de lening.

De bank biedt misschien een scherpe rente op een zakelijke lening, maar dat maakt dit zakelijk krediet ook minder flexibel. Doordat de marges zo laag zijn is de controle van de bank intensief. Het kan lang duren voor je weet of je de lening krijgt en de bank wijst een groot deel van de kredietaanvragen af.

Een doorlopend krediet via de bank is goedkoop. Maar niet elke mkb-onderneming komt daarvoor in aanmerking.

zakelijke rente op een lening berekenen

Factoren die invloed hebben op de lening

Er zijn geen wettelijke regels voor de rentes van een zakelijke financiering en voor het mkb zijn er naast de bank veel alternatieve financierders. Die kijken steeds vaker naar de inkomsten en uitgaven van de laatste maanden om zo de financiële gezondheid van je bedrijf te beoordelen.

De beoordeling van de financiële gezondheid van je onderneming heeft veel invloed op de kosten.

De looptijd, het type lening (annuïtair, lineair of aflossingsvrij) en het onderpand hebben veel invloed op de kosten. Let bij het afgesproken rentepercentage ook goed op of het gaat om een variabele rente of een vast rentepercentage. Daarnaast kunnen de afsluitprovisie of het regelen van de benodigde documenten, zoals het geven van een persoonlijke borgstelling, soms voor extra kosten of risico’s zorgen.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Floryn of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Leningen vergelijken loont

leenbedrag bepalenTussen factoring, werkkapitaal, of een reguliere bedrijfsfinanciering zijn veel verschillen. Daarvoor zijn er tientallen alternatieve financierders actief in Nederland. Het loont dus om goed te vergelijken, want een ondernemer hoeft bij een hogere rente niet altijd slechter af te zijn.

Voor een langlopende investering, waarbij misschien zelfs een zakelijke hypotheek mogelijk is, betaal je liever een lager rentepercentage. Maar misschien heb je nog liever lage maandelijkse lasten, waardoor je keuze valt op financierders waar je tijdelijk aflossingsvrij kunt lenen en de vaste kosten laag houdt.

Operationele kosten bestaan uit meer dan alleen rente.

Ook al betaal je dan soms iets meer rente, doordat je niet hoeft af te lossen is de druk op je liquiditeit in het begin lager. Uiteindelijk moet je de lening terugbetalen maar als je investeert in een nieuw winkelpand of machine en je inkomsten hebben tijd nodig, kan dit wel je keuze zijn.

Vergelijken van zakelijke leningen loont!

Investeerders verwachten hoog rendement

Is niet de rente maar het bedrag voor jou doorslaggevend? Bijvoorbeeld omdat je een zeer snelgroeiende startup of scaleup bent? Wil je internationaal uitbreiden en sneller groeien dan je kasstroom eigenlijk aankan? Dan zijn investeerders soms een mogelijkheid.

Deze investeren pas als geen enkele financierder een lening van het gewenste bedrag durft te verstrekken. Investeerders rekenen soms rente, maar veel vaker willen ze een belang in aandelen waarbij het rendement afhankelijk is van de bedrijfs- en winstgroei. Je betaalt dan geen rente of aflossing, maar daar verwachten investeerders wel iets voor terug. Het rendement komt dan uit de waardestijging van de aandelen.