Rente zakelijke lening
Wat is nu een eerlijke rente op een zakelijke lening? Die vraag is nog niet zo makkelijk. Want ook al lijkt op het eerste gezicht de zakelijke lening met de laagste rente het beste aanbod, dat hoeft niet werkelijk zo te zijn. Ook de looptijd, maandelijkse aflossing en afsluitprovisie kunnen doorslaggevend zijn.
Als je zakelijk geld leent is een goede rente belangrijk. Zowel voor de aanvrager, die de rente moet betalen, als de geldschieter die uitrekent of er wel voldoende rendement tegenover het risico staat.
Maar als niemand te veel wil betalen, waarom verschilt de rente op een zakelijke lening dan zo sterk per aanbieder en wat is dan een goede rente?
Online financiers
Populaire online financiers zijn bijvoorbeeld:
KredietVooruit
Kredietvooruit.nl biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis.
Qeld.com
Bij Qeld.com regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.
New10
New10.com biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro, beoordeelt aanvragen snel en werkt geheel online.
Gemiddelde rente zakelijke lening
De gemiddelde rente op een zakelijke lening klinkt vaak goed, maar dat komt ook doordat banken als ABN Amro, Rabobank of ING het grootbedrijf soms een enorm rekening courant-krediet bieden tegen zeer lage rentepercentages, vergelijkbaar met wat consumenten betalen voor een hypotheek.
Het risico voor de bank is daar laag. Binnen het mkb zijn de rentes op een lening vaak hoger. Daar ligt het gemiddelde tussen de 6-8 procent afhankelijk van het onderpand, de financiële positie van de lenende partij en de looptijd van de lening.
Een doorlopend krediet via de bank is goedkoop. Maar niet elke mkb-onderneming komt daarvoor in aanmerking.
De bank biedt misschien een scherpe rente op een zakelijke lening, maar dat maakt dit zakelijk krediet ook minder flexibel. Doordat de marges zo laag zijn is de controle van de bank vrij intensief. Het kan lang duren voor je weet of je de lening krijgt en de bank wijst een groot deel van de kredietaanvragen af.
Factoren die invloed hebben op de lening
Er zijn geen wettelijke regels voor de rentes van een zakelijke financiering en voor het mkb zijn er naast de bank veel alternatieve financierders. Die kijken steeds vaker naar de inkomsten en uitgaven van de laatste maanden om zo de financiële gezondheid van je bedrijf te beoordelen.
De looptijd, het type lening (annuïtair, lineair of aflossingsvrij) en het onderpand hebben veel invloed op de kosten. Let bij het afgesproken rentepercentage ook goed op of het gaat om een variabele rente of een vast rentepercentage. Daarnaast kunnen de afsluitprovisie of het regelen van de benodigde documenten, zoals het geven van een persoonlijke borgstelling, soms voor extra kosten of risico’s zorgen.
Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Leningen vergelijken loont
Tussen factoring, werkkapitaal, of een reguliere bedrijfsfinanciering zijn veel verschillen. Daarvoor zijn er tientallen alternatieve financierders actief in Nederland. Het loont dus om goed te vergelijken, want een ondernemer hoeft bij een hogere rente niet altijd slechter af te zijn.
Voor een langlopende investering, waarbij misschien zelfs een zakelijke hypotheek mogelijk is, betaal je liever een lager rentepercentage. Maar misschien heb je nog liever lage maandelijkse lasten, waardoor je keuze valt op financierders waar je tijdelijk aflossingsvrij kunt lenen en de vaste kosten laag houdt.
Operationele kosten bestaan uit meer dan alleen rente.
Ook al betaal je dan soms iets meer rente, doordat je niet hoeft af te lossen is de druk op je liquiditeit in het begin lager. Uiteindelijk moet je terugbetalen maar als je investeert in een nieuw winkelpand of machine en je inkomsten hebben tijd nodig, kan dit wel je keuze zijn.
Investeerders verwachten hoog rendement
Is niet de rente maar het bedrag voor jou doorslaggevend? Bijvoorbeeld omdat je een zeer snelgroeiende startup of scaleup bent? Wil je internationaal uitbreiden en sneller groeien dan je kasstroom eigenlijk aankan? Dan zijn investeerders soms een mogelijkheid.
Deze investeren pas als geen enkele financierder een lening van het gewenste bedrag durft te verstrekken. Investeerders rekenen soms rente, maar veel vaker willen ze een belang in aandelen waarbij het rendement afhankelijk is van de bedrijfs- en winstgroei. Je betaalt dan geen rente of aflossing, maar daar verwachten investeerders wel iets voor terug. Het rendement komt dan uit de waardestijging van de aandelen.