Lendahand

Bedrijfsfinanciering berekenen

Wil je een bedrijfsfinanciering berekenen? Dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Bij veel financiers moet je vooraf een complete offerte aanvragen voordat je ziet wat je maximaal mag lenen of wat een bedrijfsfinanciering je werkelijk kost. Hoe kun je dan de ideale financiering berekenen?

Online zijn er wel wat sites die je een indicatie tonen van het maximale financieringsbedrag, rentekosten of maandelijkse kosten van een bedrijfsfinanciering, maar als je het echt wilt weten moet je meestal eerst een aanvraag doen. En dan zie je soms hele andere getallen!

bedrijfsfinanciering berekenenGek eigenlijk, want misschien wil jij wel meer lenen als de rente meevalt. En als je nu een te hoog bedrag aanvraagt kan de hele bedrijfsfinanciering worden afgewezen, terwijl je misschien met de helft van het bedrag ook al erg geholpen zou zijn. Vroeger ging je met een accountmanager in gesprek waardoor een financiering maatwerk werd. Bij bedragen tot ongeveer 250.000 euro gaat dit steeds vaker digitaal en berekent het systeem of je in aanmerking komt. Dit maakt het lastig om eerst vooraf het ideale bedrag van een bedrijfsfinanciering te berekenen.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Snel een bedrijfsfinanciering berekenen?

Als je een uitgave wilt financieren kun je het beste online enkele offertes opvragen. Partijen die snel (+/- 15 minuten per aanvraag) online een bedrijfsfinanciering kunnen berekenen zijn bijvoorbeeld Kredietvooruit en Floryn. Bij deze aanbieders kun je binnen een uur een aanbod ontvangen maar heb je wel een export hebt van je bankgegevens nodig en moet je ondernemingsvorm, activa, balanswaarde, omzet en resultaat weten.

Het aanbod is wel nog onder voorbehoud. Een officiële kredietbeslissing volgt meestal binnen 48 uur. Bij deze aanbieders is de kredietcheck en rente vaak gebaseerd op je transactieverleden. Vandaar dat het hiervoor wel noodzakelijk is dat je voldoende omzet hebt en dat je bedrijf minimaal een jaar bestaat.

Deze aanbieders zijn geschikt als je een specifieke uitgave wilt (of moet!) doen. Denk aan een timmerman die nieuw gereedschap nodig heeft, of een loodgieter die een nieuwe bestelbus nodig heeft.is het vooral van belang dat je bij het einde van de levensduur van de uitgave, de financiering wel hebt terugbetaald. Zo niet, dan kom je in de knoei zodra je de machine, bestelbus of wat voor uitgave je ook hebt, gaat vervangen.

Een tijdelijk gat overbruggen

Lastiger is het, als je niet één, maar meerdere uitgaves hebt of niet precies weet wat deze gaan kosten. Heb je een bedrijfsfinanciering nodig omdat je werkkapitaal tijdelijk in gevaar komt? In dit scenario is meestal elke euro welkom, maar betaal je vaak ook iets meer. Om te weten wat je in dit geval maximaal kunt lenen is wat meer inzicht in jouw bedrijfscijfers nodig.

Bovenstaande drie spelers kunnen hier soms al deels in voorzien, maar werken met relatief weinig onderpand. Als jij dus nu vrij krap zit en je bedrijfscijfers dat uitwijzen zul je daar slechts een klein bedrag kunnen financieren. Als je wel onderpand kunt bieden, is de bank meestal alsnog de beste route. Op het gebied van rekening courant-krediet is de bank nog verreweg marktleider. Zeker als je de dip al ziet aankomen in verband met seizoensinvloeden of andere schommelingen.

Als de bank te lang duurt en de dip onverwacht kwam, kan factoring een oplossing zijn. Je verkoopt dan in feite openstaande facturen. Door niet langer te hoeven wachten tot debiteuren geld overmaken kun je je liquiditeit soms sterk verbeteren. Via American factoring heb je vaak dezelfde week al het geld op je rekening en worden vooral de bedrijfscijfers van je debiteur gebruikt voor de controle en rentebepaling.

Maximale leenbedrag berekenen

Leenbedrag berekenenWil je groeikapitaal aanvragen? Dan is je onderpand of de snelheid van de lening vaak niet doorslaggevend, maar vooral het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Dan is het wel belangrijk dat je dit ook kunt terugbetalen wanneer de groei, ondanks de investering, wat tegenvalt. De ideale bedrijfsfinanciering bereken je dan door te kijken wat je maandelijks nog gemakkelijk kunt terugbetalen, ook als het even tegenzit. Factoring en online platformen zijn vooral geschikt voor snel kapitaal, maar soms wel wat duurder en meer gericht op lagere bedragen.

Als je vooral gericht bent op het maximaal leenbedrag en de maandelijkse kosten daarvan wilt berekenen is er meer maatwerk nodig. Dit blijft toch mensenwerk en hiervoor zijn crowdfunding-platformen zoals Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar of Oneplanetcrowd meestal meer geschikt. Zij kunnen een goede inschatting maken van de maandelijkse kosten en het maximale leenbedrag.

Het nadeel hiervan is wel dat het vaak enkele weken duurt voor de aanvraag een feit is en het geld ook werkelijk op je rekening staat. Deze zijn daarom meer geschikt als je minder haast hebt met de financiering. Houd er rekening mee dat het soms wel een maandje duurt voor je het hebt en direct moet terugbetalen. Soms slim om dus net iets meer te lenen.

Goedkoopste maandlasten berekenen

Wil je de goedkoopste maandlasten voor jouw bedrijfsfinanciering? Bovenstaande oplossingen hebben elk veel voordelen maar op het gebied van de laagste rente, is het toch nog altijd meestal de bank die het beste aanbod kan doen.

Zeker als jij ook garant wilt staan met bedrijfsmatige of zelfs persoonlijke onderpanden. Denk aan een bedrijfsauto, overwaarde op je woonhuis of andere zaken. Daarnaast kan de bank vaak de meest gedetailleerde offerte maken. Het nadeel is wel dat de bank lang niet altijd interesse heeft. Pas bij grote bedragen, bijvoorbeeld bij bedrijfsfinancieringen vanaf één miljoen euro, en bij bijzonder goede bedrijfsresultaten en solvabiliteit is de bank echt een match.