Investeerders.nl
menu
Geldvoorelkaar

Zakelijk krediet

Zakelijk krediet kan helpen als je continu op zoek bent naar geld voor je onderneming. Een doorlopend krediet, ook wel omschreven als rekening courant of in de volksmond als roodstaan, is een van de meest flexibele en populaire financieringsvormen voor bedrijven.

Inhoud:

Wat is een zakelijk krediet?

zakelijk kredietEen zakelijk krediet biedt doorlopend de mogelijkheid van lenen aan. Hierdoor kun je continu aan je verplichtingen voldoen en hoef je niet telkens losse leningen af te sluiten.

Meestal als je leent weet je hoeveel je nodig hebt en kunt terugbetalen. Bijvoorbeeld als je ene bestelbus of machine wilt financieren dan is een normale zakelijke lening geschikt. Maar soms weet je vooraf niet precies hoeveel je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een grote klus, debiteuren, marketingkosten of ander werkkapitaal wilt voorschieten dan wil je liever flexibel zijn met je opnamebedrag. Met een zakelijk krediet bepaal je zelf meestal het opnamebedrag en hoef je dus niet meer te lenen dan nodig is en ook niet telkens terug te komen voor een nieuwe lening.

Snel een zakelijk krediet afsluiten

Heb je snel een zakelijk krediet nodig? Nieuwe aanbieders kunnen steeds beter een inschatting maken van jouw kredietwaardigheid op basis van enkele analyses op bijvoorbeeld je recente rekeninghistorie in combinatie met data uit online kredietchecks en openbare data. Hierdoor kun je sneller een zakelijk krediet afsluiten en heb je minder te maken met papierwerk of  een onderpand. Nieuwe aanbieders die snel marktaandeel winnen binnen het mkb zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro voor als je tijdelijk behoefte hebt aan extra geld. Zoals als je snel extra voorraad wilt inkopen, kapotte apparatuur moet vervangen of een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 is net als bovenstaande twee bedrijven een online fintech dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Het verschil is dat het helemaal valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Bezoek de website.

Kortlopend zakelijk krediet

Heb je maar kortlopend een lening nodig? Maar misschien wel vaker dan een keer? Bijvoorbeeld jaarlijks, of telkens wanneer je een topklant binnenhaalt? Dan lijkt een doorlopend krediet misschien een beetje tegenstrijdig. Toch kiezen bedrijven hier soms voor omdat de voorwaarden meestal gunstiger zijn als je snel kunt terugbetalen.

Het voorfinancieren van een event, debiteuren of voorraad gaat vaak via kortlopend zakelijk krediet.

Denk aan het voorfinancieren van een festival, congres of ander groot event, het inkopen van voorraad voor een feestdagenpiek of voorfinancieren van een of enkele grotere debiteuren. Dankzij een kortlopend zakelijk krediet kun je dit zelf regelen.

Voordelen van een zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is flexibeler en vaak goedkoper dan allerlei losse leningen. Hiermee hoef je niet meer te lenen dan nodig is. Als je niet weet wanneer je weer voldoende geld ontvangt, dan wil je flexibel zijn met wanneer je het geld opneemt.

Ook snelgroeiende bedrijven zijn vaak op zoek naar een zakelijk krediet, omdat dit meestal gebaseerd is op een percentage van je omzet of debiteurenstand. Als die groeit, groeit zo automatisch het maximale leenbedrag mee. Als je nu snel wat geld nodig hebt maar over een halfjaar misschien nog wel meer, dan is het fijn als je één keer het papierwerk hoeft te regelen en niet gelijk over het hele deel rente hoeft te betalen.

Zakelijk krediet is een flexibele vorm van geld lenen.

Zeker in de b2b zijn bedrijven erg afhankelijk van wanneer hun klanten de factuur betalen. Juist als bedrijven groeien moeten ze veel vooraf financieren. Denk aan het inkopen van artikelen, de machines en medewerkers. Daarna moet er vaak nog worden gewacht totdat de klanten daadwerkelijk de factuur overmaken. Dit kan weken tot soms zelfs enkele maanden duren! Met een zakelijk krediet vang je dit probleem op en leen je precies zoveel als je telkens nodig hebt. Als je het niet nodig hebt dan betaal je meestal geen rente over het bedrag dat je niet opneemt.

Rekening courant-krediet via de bank

De bank is nog altijd de grootste financierder van zakelijke krediet maar meestal gaat het hier wel gelijk om grote bedragen. Bij de bank wordt een doorlopend krediet ook wel een rekening courant genoemd. Dit betekent feitelijk dat je een negatief saldo mag hebben op je bankrekening. Veel grote bedrijven kunnen zo soms voor miljoenen euro’s rood staan. Zij hebben doorlopend het aanbod van meer kapitaal, indien ze dit nodig hebben.

Banken zijn vooraf wel streng. Als je snel zakelijk krediet nodig hebt maar nog geen aanvraag hebt lopen is de bank soms niet snel genoeg. Ook eist de bank meestal veel onderpand. Vaak de debiteuren, maar soms ook machines, een bedrijfspand, of zelfs de ondernemer met zijn privévermogen. Naast de bank zijn er daarom nieuwe aanbieders ontstaan die via internet een doorlopend krediet aanbieden aan bedrijven.

Factoring vs. zakelijk doorlopend krediet

Een zakelijk doorlopend krediet wordt vaak ook gebruikt om de fluctuaties van debiteuren op te vangen. Dit kan ook met factoring. Beide bieden snel zakelijk krediet maar hebben elk wel hun eigen voor- en nadelen.

Allereerst is een zakelijk doorlopend krediet meestal goedkoper. Ook is deze flexibeler, want je hoeft niet telkens elke factuur voor te leggen en je kan het debiteurenbeheer in eigen huis houden. Daarnaast kan een zakelijk krediet soms ook voor andere doeleinden worden gebruikt mocht dat nodig zijn.

Aan de andere kant zijn financierders meestal wel strenger bij een zakelijk krediet dan bij factoring. Je bedrijfscijfers moeten hier echt in orde zijn en als dat het geval is, was je waarschijnlijk niet doorlopend op zoek naar krediet.

Factoring meestal niet op basis van jouw kredietwaardigheid

Bij factoring wordt de factuur meestal overgedragen of op zijn minst als onderpand gegeven, waardoor de acceptatie hierbij vooral afhangt van de kredietwaardigheid van je debiteur. Als het dus gaat om enkele specifieke grote en kredietwaardige debiteuren die zorgen voor deze schommelingen is factoring een makkelijkere oplossing. Daarnaast kun je factoring ook gebruiken als een soort eigen kredietcheck bij nieuwe klanten en kan het uitbesteden van het debiteurenbeheer ook als voordeel worden gezien.

Een ander mogelijk voordeel hiervan is dat je soms feitelijk geen krediet afsluit maar een factuur verkoopt. Dit kan voordelig zijn voor de kredietwaardigheid van je eigen bedrijf omdat er geen extra schuld op de balans bijkomt bij sommige vormen van factoring. Een doorlopend zakelijk krediet heeft meestal direct een negatieve invloed op je kredietwaardigheid op basis van het maximaal opneembare krediet.