Zakelijk krediet

Zakelijk krediet kan helpen als je continu op zoek bent naar geld voor je onderneming. Een doorlopend krediet, ook wel omschreven als rekening courant of in de volksmond als rood staan, is een van de meest flexibele en populaire financieringsvormen voor bedrijven.

Inhoud:

Wat is een zakelijk krediet?

flexibel zakelijk krediet voor ondernemersEen flexibel zakelijk krediet biedt ondernemers tijdens de looptijd doorlopend de mogelijkheid van een lening aan. Hierdoor kun je continu aan je financiële verplichtingen voldoen en hoef je niet telkens losse leningen af te sluiten als je eigen liquide middelen opraken.

Je hebt met een bedrijfskrediet net wat extra financiële ruimte voor het betalen van je rekeningen en betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Ideaal als je vooraf nog niet weet hoeveel geld je nodig hebt of wanneer je het bedrag kunt terugbetalen.

Snel een zakelijk krediet afsluiten

Heb je snel een zakelijk krediet nodig? Nieuwe aanbieders kunnen steeds beter jouw kredietwaardigheid en financiële ruimte inschatten met bijvoorbeeld je recente rekeninghistorie in combinatie met data uit online kredietchecks en openbare data. Hierdoor kun je snel een zakelijk krediet afsluiten en heb je minder te maken met papierwerk of een onderpand. Nieuwe aanbieders voor het mkb zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro met een korte looptijd, voor als je tijdelijk behoefte hebt aan extra geld. Zoals als je snel extra voorraad wilt inkopen of een grote klus moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

Biedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een zakelijke lening, of een doorlopend zakelijk krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10Bij New10 kun je zowel een lening als een krediet afsluiten voor je bedrijf. Werkt online en beoordeelt aanvragen snel. New10 valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Zie New10.com.

Kortlopend zakelijk krediet

flexibel geld opnemen met een kortlopend kredietHeb je maar kortlopend een lening nodig? Maar misschien wel vaker dan een keer? Bijvoorbeeld jaarlijks, of telkens wanneer je een topklant binnenhaalt? Dan lijkt een doorlopend krediet misschien tegenstrijdig. Toch kiezen bedrijven hier soms voor omdat de voorwaarden meestal gunstiger zijn als je snel kunt terugbetalen.

Het voorfinancieren van een event, debiteuren of voorraad gaat vaak via kortlopend zakelijk krediet.

Denk aan het voorfinancieren van een festival, congres of ander groot event, het inkopen van voorraad voor een feestdagenpiek of voorfinancieren van een of enkele grotere debiteuren. In plaats van telkens een zakelijke lening af te sluiten kun je één kortlopend zakelijk krediet aanvragen en het opgenomen bedrag telkens boetevrij aflossen.

Wil je niet wachten tot jouw debiteuren betalen? Verkoop de factuur aan Voldaan en bij akkoord is heb jij dezelfde dag je geld op je rekening. Er zijn geen jaarcijfers, borg of zekerheden nodig.


Voordelen van een zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is flexibeler en vaak goedkoper dan allerlei losse leningen. Je hebt dan net wat extra geld achter de hand, maar hoeft niet meer te lenen dan nodig is. Als je niet weet wanneer je weer voldoende geld ontvangt, dan wil je flexibel zijn met wanneer je het geld opneemt.

Ook snelgroeiende bedrijven zijn vaak op zoek naar een flexibel zakelijk krediet, omdat dit meestal gebaseerd is op een percentage van je omzet of debiteurenstand. Als die groeit, groeit zo automatisch het maximale leenbedrag mee. Als je nu snel wat extra werkkapitaal kunt gebruiken maar de situatie over een halfjaar nog niet kunt inschatten, dan is het fijn als je één keer het papierwerk hoeft te regelen en niet gelijk over het hele deel rente hoeft te betalen.

Zakelijk krediet is een flexibele vorm van geld lenen.

Zeker in de b2b zijn bedrijven erg afhankelijk van wanneer hun klanten de factuur betalen. Juist als bedrijven groeien moeten ze veel vooraf financieren. Denk aan het inkopen van artikelen, de machines en medewerkers. Daarna moet er vaak nog worden gewacht totdat de klanten daadwerkelijk de factuur overmaken. Dit kan weken tot soms zelfs enkele maanden duren! Met een zakelijk krediet vang je dit probleem op en leen je precies zoveel als je telkens nodig hebt. Je betaalt meestal geen rente over het bedrag dat je niet opneemt.

Rekening courant-krediet via de bank

zakelijke financiering afsluiten bij de bankDe bank is nog altijd de grootste financierder van zakelijke krediet maar meestal gaat het hier wel gelijk om grote bedragen en een lange looptijd. Bij de bank wordt een doorlopend krediet ook wel een rekening courant genoemd.

Dit betekent feitelijk dat je een negatief saldo mag hebben op je bankrekening. Veel grote bedrijven kunnen zo soms voor miljoenen euro’s rood staan. Zij hebben doorlopend het aanbod van meer kapitaal, indien ze dit nodig hebben. Banken zijn vooraf wel streng. Als je snel zakelijk krediet nodig hebt maar nog geen aanvraag hebt lopen is de bank soms niet snel genoeg.

Bankleningen zijn goedkoop maar de aanvraag is streng en tijdrovend.

Ook eist de bank meestal veel onderpand voor een doorlopend krediet. Vaak de debiteuren, maar soms ook machines, een bedrijfspand, of zelfs de ondernemer met zijn privévermogen.

Factoring vs. zakelijk doorlopend krediet

Factoring vs. zakelijk doorlopend kredietEen zakelijk doorlopend krediet wordt vaak ook gebruikt om de fluctuaties van debiteuren op te vangen. Dit kan ook met factoring. Beide bieden snel zakelijk krediet maar hebben elk wel hun eigen voor- en nadelen.

Allereerst is een zakelijk doorlopend krediet meestal goedkoper maar komt niet elk bedrijf in aanmerking. De financiële gezondheid van je bedrijf moet echt in orde zijn en dan was je waarschijnlijk niet doorlopend op zoek naar krediet.

Als jouw kredietscore tegenvalt, is factoring soms alsnog een oplossing. Bij factoring wordt de factuur meestal overgedragen of op zijn minst als onderpand gegeven, waardoor de acceptatie hierbij vooral afhangt van de kredietwaardigheid van je debiteur. Een krediet is daarnaast ook flexibeler omdat je geen facturen nodig hebt, en je kan het debiteurenbeheer in eigen huis houden.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het zakelijk krediet zijn:

Wanneer is een krediet geschikt als lening?

Een doorlopend krediet is soms iets duurder dan een lening, maar je betaalt meestal alleen rente over het opgenomen bedrag. Als je zeker weet dat je het maximum opneemt is een zakelijke lening vaak beter, maar als je dat vooraf niet kunt inschatten geeft een krediet meer flexibiliteit.

Als je bijvoorbeeld een grote klus, debiteuren, marketingkosten of ander werkkapitaal wilt voorschieten dan wil je liever flexibel zijn met je opnamebedrag. Je bepaalt dan zelf hoe groot de zakelijke lening is die jij nodig hebt en hoeft niet meer te lenen dan nodig is en ook niet telkens terug te komen voor een nieuwe lening.

Wat zijn de voordelen van krediet vergeleken met een zakelijke lening?

Bij een zakelijk krediet kun je lenen tot een maximumbedrag. Je kunt dus zelf jouw zakelijke financiering realiseren door tijdens de looptijd zelf te bepalen hoeveel je wilt opnemen en aflossen. Soms kun je het deel dat je hebt afgelost weer opnieuw opnemen.

De exacte voorwaarden en rente verschillen per financier en zijn sterk afhankelijk van de financiële situatie van jouw bedrijf.

Wat kost een krediet voor mijn bedrijf?

Wat een doorlopend zakelijk krediet precies kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een kortlopend krediet betaal je meestal afsluitprovisie maar verder bestaan de kosten vooral uit rentelasten. Die zijn afhankelijk van het openstaande leenbedrag. Meestal kun je boetevrij aflossen en is het dus net hoeveel kredietruimte je nodig hebt.