menu
Lendahand

Zakelijk krediet

Zakelijk krediet kan helpen als je continu op zoek bent naar geld voor je onderneming. Een doorlopend krediet, ook wel omschreven als rekening courant of in de volksmond als roodstaan, is een van de meest flexibele en populaire financieringsvormen voor bedrijven.

Zakelijk kredietAls je geld nodig hebt kun je een zakelijke lening afsluiten en deze maandelijks terugbetalen. Voor bijvoorbeeld een specifieke uitgave als een zakelijke bestelbus of bedrijfspand kun je zo eenmalig een bedrag afspreken omdat je vooraf precies weet hoeveel je wilt lenen. Als je leent voor werkkapitaal is dit lang niet altijd zo duidelijk.

Een zakelijk krediet biedt doorlopend de mogelijkheid van lenen aan. Hierdoor kun je continu aan je verplichtingen voldoen en hoef je niet telkens losse leningen af te sluiten.

Heb je een goedlopend bedrijf maar snel extra geld nodig? Via factoring kun je zakelijke facturen direct laten voorfinancieren. Vraag vrijblijvend offertes aan.

Voordelen van een zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is flexibeler en vaak goedkoper dan allerlei losse leningen. Hiermee hoef je niet meer te lenen dan nodig is. Als je niet weet wanneer je weer voldoende geld ontvangt, dan wil je flexibel zijn met wanneer je het geld opneemt.

Ook snelgroeiende bedrijven zijn vaak op zoek naar een zakelijk krediet, omdat dit meestal gebaseerd is op een percentage van je omzet of debiteurenstand. Als die groeit, groeit zo automatisch het maximale leenbedrag mee. Als je nu snel wat geld nodig hebt maar over een halfjaar misschien nog wel meer, dan is het fijn als je één keer het papierwerk hoeft te regelen en niet gelijk over het hele deel rente hoeft te betalen.

Zakelijk krediet ideaal voor doorlopend kapitaal

Zeker in de b2b zijn bedrijven erg afhankelijk van wanneer hun klanten de factuur betalen. Juist als bedrijven groeien moeten ze veel vooraf financieren. Denk aan het inkopen van artikelen, de machines en medewerkers. Daarna moet er vaak nog worden gewacht totdat de klanten daadwerkelijk de factuur overmaken. Dit kan weken tot soms zelfs enkele maanden duren! Met een zakelijk krediet vang je dit probleem op en leen je precies zoveel als je telkens nodig hebt. Als je het niet nodig hebt dan betaal je meestal geen rente over het bedrag dat je niet opneemt.

Rekening courantkrediet via de bank

De meest populaire plek om een zakelijk krediet af te sluiten is een rekening courant via de bank. Dit betekent feitelijk dat je een negatief saldo mag hebben op je bankrekening. Veel grote bedrijven kunnen zo soms voor miljoenen euro’s roodstaan. Zij hebben doorlopend het aanbod van meer kapitaal, indien ze dit nodig hebben.

Banken zijn vooraf wel streng. Als je snel zakelijk krediet nodig hebt maar nog geen aanvraag hebt lopen is de bank soms niet snel genoeg. Ook eisen onderpand. Vaak de debiteuren, maar soms ook machines, een bedrijfspand, of zelfs de ondernemer met zijn privévermogen. Naast de bank zijn er ook nieuwe aanbieders die via internet een doorlopend krediet aanbieden aan bedrijven.

Snel zakelijk krediet nodig?

Nieuwe aanbieders kunnen steeds beter een inschatting maken van jouw kredietwaardigheid op basis van enkele analyses op bijvoorbeeld je recente rekeninghistorie in combinatie met data uit online kredietchecks en openbare data. Hierdoor is het soms mogelijk om heel snel zakelijk krediet af te sluiten zonder dat hier enorm veel papierwerk voor het onderpand bij komt kijken.

Nieuwe aanbieders die snel marktaandeel winnen binnen het mkb zijn:

  1. Floryn
  2. Krediet Vooruit
  3. New10

Kortlopend zakelijk krediet

Heb je maar kortlopend een lening nodig? Dan lijkt een doorlopend krediet misschien een beetje tegenstrijdig. Toch kiezen bedrijven hier soms voor omdat ze meerdere keren per jaar zo’n kortlopend krediet nodig hebben en met een doorlopend krediet dit zelf kunnen regelen. Denk aan het voorfinancieren van een festival, congres of ander groot event, het inkopen van voorraad of voorfinancieren van enkele grotere debiteuren.

Factoring vs. zakelijk doorlopend krediet

Een zakelijk doorlopend krediet wordt vaak ook gebruikt om de fluctuaties van debiteuren op te vangen. Dit kan ook met factoring. Beide bieden snel zakelijk krediet maar hebben elk wel hun eigen voor- en nadelen.

Allereerst is een zakelijk doorlopend krediet meestal goedkoper. Ook is deze flexibeler, want je hoeft niet telkens elke factuur voor te leggen en je kan het debiteurenbeheer in eigen huis houden. Daarnaast kan een zakelijk krediet soms ook voor andere doeleinden worden gebruikt mocht dat nodig zijn.

Aan de andere kant zijn financierders meestal wel strenger bij een zakelijk krediet dan bij factoring. Je bedrijfscijfers moeten hier echt in orde zijn en als dat het geval is, was je waarschijnlijk niet doorlopend op zoek naar krediet.

Factoring meestal niet op basis van jouw kredietwaardigheid

Bij factoring wordt de factuur meestal overgedragen of op zijn minst als onderpand gegeven, waardoor de acceptatie hierbij vooral afhangt van de kredietwaardigheid van je debiteur. Als het dus gaat om enkele specifieke grote en kredietwaardige debiteuren die zorgen voor deze schommelingen is factoring een makkelijkere oplossing. Daarnaast kun je factoring ook gebruiken als een soort eigen kredietcheck bij nieuwe klanten en kan het uitbesteden van het debiteurenbeheer ook als voordeel worden gezien.

Een ander mogelijk voordeel hiervan is dat je soms feitelijk geen krediet afsluit maar een factuur verkoopt. Dit kan voordelig zijn voor de kredietwaardigheid van je eigen bedrijf omdat er geen extra schuld op de balans bijkomt bij sommige vormen van factoring. Een doorlopend zakelijk krediet heeft meestal direct een negatieve invloed op je kredietwaardigheid op basis van het maximaal opneembare krediet.