BridgeFund-review

7

(onze review)

BridgeFund biedt zakelijke leningen aan het mkb. Het platform is gericht op flexibele financiering zonder gedoe, waarbij bedrijven binnen 24 uur een lening kunnen krijgen. Het proces is online en vereist minimale documentatie. In onze laatste review gaven wij BridgeFund een 7 uit 10.

Inhoud:

Wat typeert BridgeFund?

BridgeFund reviewBridgeFund koppelt investeerders en mkb-ondernemers, zonder tussenkomst van een bank. Investeerders lenen geld uit in ruil voor rente. Aan de andere kant kunnen ondernemers dit geld lenen om te investeren in hun onderneming.

Het platform werkt snel, gebruiksvriendelijk en de voorwaarden zijn vrij flexibel. Je kunt kiezen voor een vaste lening (vast eenmalig bedrag) of een doorlopend krediet. Nadelen aan BridgeFund zijn dat de rentes sterk kunnen oplopen als je bedrijf in een hogere risicoklasse komt, of als je niet op tijd kunt terugbetalen.

Online een lening of krediet aanvragen via BridgeFund

Een financiering aanvragen

De aanvraag voor een financiering gaat bij BridgeFund volledig online. De financiering kan zowel via een krediet als in één keer. Voor deze review hebben wij een lening van 100.000 euro aangevraagd. Ons doel daarbij is het ophalen van extra geld voor marketing en aanvullend werkkapitaal. We bieden dus geen zekerheden.

Het hele proces is gebruiksvriendelijk, zolang je bedrijf vrij standaard is. Als jij jouw omzet ontvangt via een zakelijke rekening en nog een kopie van je laatste btw-aangiftes hebt liggen, dan is de aanvraag heel eenvoudig. Zolang je in het afgelopen kwartaal voldoende omzet maakte zit je goed.

Je banktransacties koppelen aan de kredietaanvraag.

Banktransacties bepalen je maximale leenbedrag

Je banktransacties moeten een goed beeld geven van jouw inkomsten en uitgaven. Heb jij erg ingewikkelde afspraken met crediteuren of debiteuren? Of heb je door ziekte of andere problemen in het afgelopen kwartaal weinig omzet gehad en zoek je nu een financiering voor lopende kosten? Dan is BridgeFund misschien niets voor jou.

BridgeFund controleert of jij, volgens het platform, voldoende inkomsten hebt om de lening terug te betalen. Als je omzet via een zakelijke bankrekening loopt kun je snel de maximale lening laten berekenen door BridgeFund toegang te geven tot je bankgegevens.

Zonder koppeling maak je zelf een export van je banktransacties. Deze moet je handmatig uploaden via een MT940-bestand. Na het invoeren van je bankgegevens krijg je binnen één werkdag een indicatie.

In vijf minuten een financiering afsluiten.

Aanvullende gegevens aanleveren

Als je meteen een volledig voorstel wilt ontvangen, dan heeft BridgeFund nog aanvullende informatie nodig. Zo wil het ook je laatste 4 btw-aangiftes, en heeft het enkele vragen om te controleren of de cijfers van je rekening correct zijn. Denk aan openstaande facturen van debiteuren of crediteuren, of andere leningen die je hebt afgesloten maar nog niet te zien zijn in het bankoverzicht.

Invloed van afspraken met debiteuren of crediteuren.

Daarna is je aanvraag compleet. Bij ons was dit allemaal beperkt en wij hebben hierdoor de volledige financieringsaanvraag doorlopen in ongeveer 20 minuten. Daarna is het afwachten tot je een voorstel van BridgeFund ontvangt. Ze geven aan dat dit binnen 24 uur is, maar bij ons duurde het wat langer.

De volgende ochtend gaf het systeem al aan dat we inderdaad voor een lening in aanmerking kwamen maar ook dat het toch meer informatie nodig had voordat we écht een voorstel konden krijgen. Terwijl we in het dashboard toch écht alles volledig hadden aangeleverd.

Volledige aanvraag indienen.

Aanbod en voorwaarden

BridgeFund biedt leningen van 5.000 tot 250.000 euro. De looptijd is daarbij maximaal 24 maanden en je lost af met een wekelijkse incasso. Je maximale lening is afhankelijk van je omzet, de branche en het risicoprofiel dat het je geeft op basis van de aanvullende gegevens.

Verder moet je minimaal één jaar ondernemen (ingeschreven staan bij de KvK), werken met een zakelijke bankrekening en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Daarmee zijn de voorwaarden echt simpel en flexibel. Je de overeenkomst bestaat uit drie helder geschreven pagina’s.

Je komt in aanmerking voor een lening.

Kosten van de financiering

BridgeFund rekent een vast rentetarief van 0,5 procent per maand plus een premieopslag van 0,2 tot 2,8 procent per maand. Dat betekent een rente tussen de 0,7 en 3,3 procent per maand, plus aflossing. Daar zitten alle kosten bij in. Je betaalt dus verder geen afsluitkosten of andere kosten.

De rente is afhankelijk van de gezondheid van je bedrijf. Hoe hoger het risico, hoe hoger de kosten. Het vanaf-tarief ligt dus op 8,4 procent en dit kan nog flink oplopen. Je betaalt de rente de hele looptijd over de hoofdsom, dus ook na aflossingen blijven de rentelasten gelijk.

Of de financiering betaalbaar is hangt af van je eigen bedrijfscijfers

Je betaalt de rente over de hele looptijd. Als je in 24 maanden aflost is de jaarlijkse rentelast dus blijkbaar de helft. Verder betaal je alleen rente, en geen administratie-, afsluit- of andere kosten. Of de financiering betaalbaar is hangt dus sterk af van je eigen bedrijfscijfers.

Wat nu als je niet (op tijd) terugbetaalt?

Positief bij BridgeFund is dat er geen andere, verborgen kosten zijn zolang je je aan de voorwaarden houdt, en dat je altijd eerder boetevrij mag aflossen. Andersom is het een ander verhaal: BridgeFund hanteert strenge regels als je niet kunt terugbetalen of als iets misgaat tijdens het terugbetalen.

BridgeFund hanteert strenge regels als je niet kunt terugbetalen

Als je niet of te laat terugbetaalt dan rekent het 15 procent extra over het bedrag dat nog niet is terugbetaald, met een minimum van 250 euro. Ook moet je bij een achterstand maandelijks 2 procent extra rente betalen over het uitstaande bedrag. Dit komt bovenop de afgesproken rente of kosten.

Verder kan het de overeenkomst stoppen met een opzegtermijn van 14 dagen als je een achterstand hebt van 5 betalingstermijnen. Dit geldt ook als je bij een flexibel krediet na een automatische incasso niet alsnog binnen 7 dagen betaalt.

Betrouwbaarheid

Wij zien BridgeFund als een veilig platform om zaken mee te doen. BridgeFund heeft al meer dan 6.500 ondernemers gefinancierd voor een totaalbedrag van ruim 250 miljoen euro. Ondernemers zijn overwegend positief in reviews. De meeste ervaringen zijn gericht op de snelle doorlooptijd.

Reviewscore

In onze laatste review krijgt BridgeFund een 7 uit 10. De online aanvraag van BridgeFund is simpel, snel en doeltreffend. Het maakt daarmee haar eigen beloftes waar. Tenminste, als je past in de doelgroep van ondernemers die volop omzet maken en werken met een zakelijke rekening.

Maar als je een lening wilt afsluiten omdat de omzet afgelopen kwartaal enorm tegenviel ben je eigenlijk al te laat. Het algoritme rekent een dip direct door in het maximale leenbedrag en/of de risicopremie. Je loopt dan al snel het risico op een hoge rente.

Bedrijven die overbruggingskrediet zoeken, kunnen beter naar een andere partij gaan

Vooraf kun je hiervan geen indicatie krijgen, waardoor je pas ziet of het wat voor je is als je een aanvraag doet. Voor gezonde bedrijven die snel geld nodig hebben voor extra marketing, voorraad of inventaris is het een goede oplossing, bedrijven die vooral overbruggingskrediet zoeken kunnen beter naar een partij waarbij je vooraf eerst in gesprek gaat met een financieel adviseur.