NPEX

De Nederlandsche Participatie Exchange, oftewel NPEX, is een effectenbeurs voor aandelen en obligaties van bedrijven uit het mkb. De digitale beurs is opgericht in 2009 en wil financiering voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf toegankelijker maken.

Aandelen en obligaties uit het mkb

De Nederlandsche Participatie Exchange, oftewel NPEXMkb-bedrijven kunnen online krediet afsluiten of een investeerder zoeken. Maar als je snel groeit is een krediet vaak onvoldoende en de zoektocht naar investeerders soms vrij intensief. Een derde optie is dan om aandelen of obligaties te verkopen op NPEX.

Werkwijze NPEX

NPEX is een kleine beurs en de aandelen zijn niet verhandelbaar via reguliere brokers als DEGIRO, Saxo Bank of beleggingsrekening van de Rabobank, ABN Amro of ING. In plaats daarvan werkt het met een eigen rekening die je direct opent op NPEX.nl.

De werkwijze van deze beurs is op veel punten vergelijkbaar met grotere aandelen-beursen als de AEX of AMX, maar daarvoor zijn de meeste mkb-bedrijven nog te klein. NPEX biedt een alternatief voor kleinere spelers die denken dat ze zelf voldoende interesse van beleggers en investeerders kunnen verzamelen.

Dit online handelsplatform richt zich op bedrijven die (meerdere keren) groeikapitaal nodig hebben van één tot 10 miljoen euro. De bedrijven waarin kan worden belegd variëren van vastgoedfondsen tot restaurantketens en modezaken. Het (bruto) rendement wisselt sterk.

Voorwaarden voor deelname

Om deel te mogen nemen moet het bedrijf ten minste 3 jaar bestaan en minimaal 1 jaar winstgevend zijn. Vaak zijn het bedrijven die (snel) groeien en op zoek zijn naar extra financiering naast een lening bij de bank. Medio 2024 staan er bijna 100 mkb-ondernemingen op het platform, staat de teller op ruim 15.000 (particuliere) beleggers en is er voor meer dan 185 miljoen euro opgehaald aan groeifinanciering.

Ervaringen rond NPEX of de noteringen

De handelsbeurs is geheel geautomatiseerd. Er zijn geen tussenpersonen, tenzij je die zelf aanstelt. Hierdoor zijn er soms ook maar een beperkte hoeveelheid ervaringen van investeerders rond NPEX of de genoteerde bedrijven bekend. De handel gebeurt, net als op andere handelsplatformen, grotendeels anoniem. Het platform adviseert niet en voor de ervaringen rond de bedrijven moet je zelf  op zoek.

Wel maakt NPEX per bedrijf een risicoprofiel aan de hand van de kredietwaardigheid en de financiële situatie. Daarnaast biedt het een prospectus. In dit document staat waarom het bedrijf effecten wil uitgeven, hoeveel dit er zijn, wat de nominale waarde ervan is en staan soms eventuele risico’s.

Aandeelhouders NPEX

In 2018 heeft de overheid een belang genomen in NPEX. Volgens het FD is dit gebeurd onder druk van de AFM en de Nederlandsche Bank.