NPEX

De Nederlandsche Participatie Exchange, oftewel NPEXDe Nederlandsche Participatie Exchange, oftewel NPEX, is een beurs waar wordt gehandeld zonder tussenkomst van derden, zoals de bank of een vermogensbeheerder. Dit maakt het toegankelijk qua voorwaarden of tarieven. Daarentegen worden er geen ervaringen of adviezen gedeeld. De digitale beurs is opgericht in 2009 en heeft als doel om financiering voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf toegankelijker te maken. 

Ben je continu op zoek naar kapitaal en zou je dit graag ophalen op de beurs maar is je bedrijf te klein voor een koers aan de AEX of AMX? Dan biedt NPEX een alternatief. Dit online handelsplatform richt zich op bedrijven die (meerdere keren) groeikapitaal nodig hebben van 1 tot 10 miljoen euro. Het benodigde geld kan worden opgehaald door aandelen of obligatieleningen uit te geven.

De investeerders kunnen zowel individueel investeren als kiezen voor een beleggingsfonds. De bedrijven waarin kan worden belegd variëren van vastgoedfondsen tot restaurantketens en modezaken. Het (bruto) rendement ligt doorgaans tussen de 6 en 10 procent op jaarbasis en wordt maandelijks uitgekeerd.

Een belangrijk verschil met Alternext, dat zich eveneens richtte op het mkb en eind 2014 stopte vanwege tegenvallende resultaten, is dat er niet continu wordt gehandeld. NPEX brengt vraag en aanbod slechts eenmaal per week samen, waardoor de beurs minder speculanten trekt. Daarnaast is de beurs prijstechnisch iets interessanter, omdat de verkoper en koper direct met elkaar kunnen handelen.

Voorwaarden voor deelname aan NPEX

Om deel te mogen nemen moet het bedrijf ten minste 3 jaar bestaan en minimaal 1 jaar winstgevend zijn. Over het algemeen zijn het bedrijven die (snel) groeien en op zoek zijn naar extra financiering naast een lening bij de bank. Medio 2017 staan er ruim 20 mkb-ondernemingen op het platform, staat de teller op ruim 13.500 (particuliere) beleggers en is er voor meer dan 40 miljoen opgehaald aan groeifinanciering.

Ervaringen rond NPEX of de noteringen

De handelsbeurs is geheel geautomatiseerd. Er komen dus geen tussenpersonen bij kijken, tenzij je die zelf aanstelt natuurlijk. Hierdoor zijn er soms ook maar een beperkte hoeveelheid ervaringen van investeerders rond NPEX of de genoteerde bedrijven bekend. De handel gebeurt, net als op andere handelsplatformen, grotendeels anoniem. Er worden ook geen adviezen gegeven. Ervaringen rond de bedrijven zul je dus zelf moeten opzoeken.

Wel maakt NPEX per bedrijf een risicoprofiel aan de hand van de kredietwaardigheid en de financiële situatie. Daarnaast wordt er, net als bij andere beurzen, gewerkt met een prospectus. In dit document wordt onder meer uitgelegd waarom het bedrijf effecten wil uitgeven, hoeveel dit er zijn, wat de nominale waarde ervan is en wat de eventuele risico’s zijn.

Aandeelhouders NPEX

In 2018 heeft de overheid een belang genomen in NPEX. Volgens het FD is dit gebeurd onder druk van de AFM en de Nederlandsche Bank.