menu

Ministerie van EZK neemt aandeel in mkb-beurs NPEX

Het Ministerie van Economische Zake en Klimaat heeft in maart een belang genomen in NPEX, een beurs gericht op het mkb. Dit deed het door een lening om te zetten in aandelen. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een ministerie op zo’n manier een aandeel in een bedrijf verwerft.

Heel vrijwillig verliep deze constructie niet, zo schetst het Financieel Dagblad de situatie. De schuld omzetten in aandelen gebeurde namelijk onder druk van de AFM en de Nederlandsche Bank. Daarnaast drong ook investeerder Jan Kluft als nieuwe financierder aan op deze herstructurering van de schuld.

Een woordvoerder van het ministerie erkent dan ook dat de herstructurering niet was doorgegaan als het overheidsorgaan niks had gedaan. “Met alle gevolgen van dien. Je riskeert dan dat je én de lening kwijtraakt én dat er geen extra financiering komt voor het mkb.”

NPEX beschikte niet over juiste papieren

Vorig jaar november werd de handel in leningen en aandelen via NPEX opeens stilgelegd op last van de AFM, omdat de beurs niet zou beschikken over de juiste papieren. Pas in de eerste week van april kreeg het bedrijf de benodigde vergunning. Een opmerkelijke timing, zo vindt het FD. “Want vlak voor het verstrekken van de vergunning werd de lening omgezet in aandelen, blijkt nu. Zo daalde de schuldenberg van NPEX. Dat zette de deur open voor de blijkbaar broodnodige nieuwe financier, Jan Kluft.”

Overheid heeft 20% aandelen NPEX

NPEX is een beurs waarbij het midden- en kleinbedrijf geld kan ophalen buiten de bank om. Dit doen ze door middel van het uitgeven van aandelen of obligaties. NPEX werd in 2009 opgericht door Adriaan Hendrikse en Frans van den Broek. De overheid heeft nu een belang van ongeveer 20 procent in de aandelenbeurs.

Reacties