Combined Shape menu

Investeerders

De bekendste vorm van het verzamelen van geld voor een onderneming is het zoeken van een investeerder. Alhoewel een bank als financierder voor de hand ligt heeft deze hoge eisen voor geld lenen, zoals een onderpand. Vrienden en andere bekenden willen vaak helpen maar komen meestal niet met vele duizenden euro’s. Als je dit wel aan kapitaal nodig hebt, zul je op zoek moeten gaan naar investeerders.

Investeerders

Termijn van investering

Financierders zoals investeerders zijn in te delen in organisaties die op korte, ongeveer tussen 1 en 5 jaar, en op langere termijn rendement willen zien. Er zijn meer investeerders die zoeken naar een rendement op lange termijn, maar deze zijn relatief moeilijker te vinden. Ze zijn wat behoudender en minder aanwezig op plaatsen waar je een investeerder normaal gesproken zou verwachten.

Verder zijn ze lastiger te overtuigen om te investeren. Waarom zouden ze jouw bedrijf financieren als het investeren in vastgoed, aandelen of valuta op termijn net zo veel rendement en minder risico met zich meebrengt?

Lange termijn

Spelers die zich op de langere termijn richten zijn meestal geen individuele investeerders maar eerder organisaties die beleggen als corebusiness hebben. Lange termijn financierders zijn te vinden als je op zoek gaat naar een participatiemaatschappij, ontwikkelingsmaatschappij, vermogensbeheer-partij of een grotere private equity-verstrekker. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden via NVP.nl, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Meestal is er interesse vanaf ongeveer 500.000 euro en meer. Dat is een fors bedrag, maar dat is ook wel logisch. Als je maar enkele tienduizenden euro’s zoekt dan ligt het voor de hand dat je dit binnen 5 jaar terug kunt betalen. Pas bij een bedrag vanaf een half miljoen is een terugbetaaltijd die verder weg ligt dan vijf jaar voor de hand liggend. Overigens wil dat niet zeggen dat het nooit voorkomt. De commanditaire vennootschap is als ondernemingsvorm hier zelfs geheel op gericht.

Korte termijn

Een investeerderEr zijn minder partijen actief op de korte termijnmarkt. Verder zijn deze investeerders vaak iets agressiever in het zoeken van rendement. Als je met een korte termijn investeerder in zee wilt gaan zul je goed moeten kunnen onderhandelen. Zo niet dan ben je óf meteen je halve bedrijf kwijt, óf de investeerder haakt zelfs al af als hij merkt dat hij je al om kan praten. Zijn vertrouwen in jouw ondernemerschap is er dan simpelweg niet meer.

Korte termijn investeerders kun je veelal vinden door te zoeken naar business angels, informal investors en venture capitalisten. Dit zijn vaak kleinere clubs die over het algemeen durven te investeren tussen de 50.000 en 500.000 euro. Wij bieden een klein overzicht van investeerders die je verder op weg kunnen helpen. Daarnaast bieden crowdfunding-platformen een manier om met investeerders in contact te komen.

Als je op zoek bent naar investeerders voor bedragen van 50.000 en minder wordt het pas echt lastig. Je zou verwachten dat, omdat het bedrag lager is, er meer investeerders zijn die dit kunnen missen. De praktijk wijst echter uit dat hoe lager de investering wordt, hoe hoger het risico dat het niet of maar gedeeltelijk terugverdiend wordt. Toch zijn er zeker partijen die gespecialiseerd zijn in korte termijn investeringen. Ze zijn het beste te vinden via business incubators of soms via je eigen netwerk van bekenden die willen investeren met durfkapitaal.

Mate van activiteit

Naast het doel, bedrag en de gewenste periode is het belangrijk vooraf te weten wat je een investeerder kunt bieden als tegenprestatie. Als er geen onderpand is, hoe kun je dan de investeerder tonen dat hij een goede keuze maakt? Ben je bereid een hoge rente te betalen? Aandelen af te staan? Of mogelijk zelfs een bestuurszetel? Hoe korter de termijn hoe meer een investeerder op zijn geld zit.

Veelgestelde vragen over investeerders

  1. Jij zoekt een investeerder, maar is je bedrijf daar wel klaar voor? Bereid het voor.
  2. Op zoek naar een investeerder? Lees vooraf even de eisen en wensen van investeerders door!
  3. Zijn investeerders lastig te vinden? Niet als je gebruik maakt van ons overzicht van investeerders.
  4. Het alternatief: crowdfunding verovert de mkb-financieringsmarkt.