Investeerders

Als een bank je niet wil financieren kun je een investeerder zoeken. Vrienden en andere bekenden willen ondernemers vaak helpen maar komen meestal niet met vele duizenden euro’s. Als je dit wel aan kapitaal nodig hebt, moet je op zoek naar potentiële investeerders buiten je eigen kennissenkring.

Wat is een investeerder?

potentiële investeerdersEen investeerder is iemand die eigen vermogen investeert in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dat kan een oom zijn die zijn neefje een lening verstrekt, maar ook een rijke belegger die als business angel startups verder helpt met een combinatie van advies en vermogen.

Mensen denken vaak dat particuliere investeerders die in bedrijf investeren allemaal ongeveer hetzelfde zijn. Voor een investeerder gaan ze op zoek naar een rijke stinkerd die van gekkigheid niet meer weet wat hij met zijn geld moet doen.

Er zijn in Nederland veel mensen die geld investeren, toch weten ondernemers ze soms niet te vinden, want er zijn grote verschillen en private investeerders lopen vaak niet zo met hun geld te koop. Je moet dus gericht op zoek naar de juiste persoon.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Floryn of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Van business angel tot informal investor

Als je naar een individuele investeerder zoekt is het handig om te weten of je op zoek bent naar een stille vennoot die alleen een lening biedt maar zelf buiten schot blijft, de iets meer betrokken informal investor die het ziet als belegging voor later, of de zeer actieve business angel die zelf net zijn bedrijf heeft verkocht en graag zijn kennis met de nieuwe generatie ondernemers wil delen.

Gezocht: rijke investeerder die van gekkigheid niet meer weet wat hij met zijn geld moet doen.

Daarnaast is het slim om gericht te zoeken naar een investeerder met een bepaalde interesse of kennis van een bepaald vakgebied. Verder speelt het bedrag een grote rol en is de termijn van de investering vaak belangrijk.

Vrienden, familie of bekenden

privé investeerders zoeken
Geld ophalen bij bekenden

Naast een banklening is het is raadzaam om eerst in het eigen netwerk rond te kijken als je een investeerder zoekt. Zeker bij bedragen tot grofweg 50.000 euro. Deze geldschieter kan instappen als stille vennoot of aandelen kopen van de onderneming. Dit is meestal de beste investeerder om mee te beginnen.

Vaak wordt gedacht dat hier niet voldoende kapitaal is omdat er geen rijke suikeroom of vermogende tante Agaath te vinden is. Maar zelfs als hier maar een klein deel kan worden opgehaald kan deze persoon wel helpen bij het succes van de onderneming.

Een eerste informele investeerder kan weer andere investeerders overtuigen. Het helpt als je al iemand hebt gevonden die vertrouwen heeft in de onderneming. Daarnaast kan dit kapitaal vaak dienen als eigen vermogen wat een hefboomeffect kan hebben op het aantrekken van vreemd vermogen.

Tot grofweg vijftigduizend euro kun je het beste zaken doen met een investeerder uit je eigen netwerk.

Business angel of informal investor

Als er naar een professionele investeerder wordt gezocht kom je al snel uit bij business angels of informal investors. Dit zijn gewoon particulieren net als jij en ik, maar zij hebben in het verleden al zakelijke successen geboekt. Ze investeren veel in startups. Mede omdat zij zelf ook deze vroege groeifase al eens hebben meegemaakt zijn het hiervoor vaak de ideale investeerders.

Een informal of business angel investeert bedragen tussen de vijftig- en honderdduizend euro. Voor grotere bedragen kennen zij vaak andere investeerders en kan een club van informals of angels soms de oplossing bieden. Naast geld brengen ze ook kennis, ervaring en vaak een groot netwerk aan contacten.

Wil je zelf investeren in bedrijven? Het klinkt misschien eng maar investeerder worden is eenvoudiger dan je denkt. Voorzichtig starten kan via crowdfunding-platforms als Seedrs.com.

Investeringsmaatschappijen

venture capitalZoek je echt veel geld? Dan zoek je eigenlijk geen investeerder maar eerder een investeringsmaatschappij. Al is het lastig om hier zomaar mee te beginnen. Als je nog geen ervaring hebt met investeerders dan zijn deze partijen lastig te overtuigen.

Meestal is het dan raadzaam om alsnog eerst een business angel of rijk familielid te overtuigen om een klein bedrag te investeren, waarbij deze je vervolgens bij een investeringsmaatschappij kan introduceren. Voor bedrijven die nog sterk groeiende zijn en dus een wat risicovollere investering zijn, is venture capital dan meer geschikt dan private equity-investeringsmaatschappij.

Zoek je veel kapitaal voor een early stage-investering? Dan is venture capital voor jouw startup het meest geschikt.

Termijn van investering

Naast dat investeerders in te delen zijn op het bedrag of de levensfase van een onderneming is ook de termijn waarop het bedrag wordt terugbetaald belangrijk.

Grofweg gezegd is er een scheiding tussen financierders die 1-5 jaar willen investeren en partijen die een langere termijn aan willen gaan. Er zijn meer investeerders die zoeken naar een rendement op lange termijn, maar deze zijn relatief moeilijker te vinden en nog lastiger te overtuigen om te investeren. Waarom zouden ze jouw bedrijf financieren als investeren in vastgoed, aandelen of valuta op termijn net zo veel rendement oplevert?

Korte termijn-investeerders

Een investeerderEr zijn minder partijen actief op de korte termijnmarkt. Verder zijn deze investeerders vaak iets agressiever in het zoeken van rendement. Als je met een korte termijn-investeerder in zee wilt gaan moet je goed kunnen onderhandelen. Zo niet dan ben je óf meteen je halve bedrijf kwijt, óf de investeerder haakt zelfs al af als hij merkt dat hij je al om kan praten. Zijn vertrouwen in jouw ondernemerschap is er dan simpelweg niet meer.

Korte termijn-investeerders kun je veelal vinden door te zoeken naar business angels, informal investors en venture capitalisten. Dit zijn vaak kleinere clubs die over het algemeen durven te investeren tussen de 50.000 en 500.000 euro. Wij bieden een klein overzicht van investeerders die je verder op weg kunnen helpen. Daarnaast bieden crowdfunding-platformen een manier om met investeerders in contact te komen.

Investering onder de 50.000 euro

Als je op zoek bent naar investeerders voor bedragen van 50.000 en minder wordt het pas echt lastig. Zoals gezegd moet je deze eigenlijk in je eigen netwerk zoeken.

Je zou verwachten dat, omdat het bedrag lager is, er meer investeerders zijn die dit kunnen missen. Maar omdat hier ook minder op verdiend kan worden, is dit vaak de tijdsinvestering niet meer waard. Daarnaast wijst de praktijk uit dat hoe lager de investering wordt, hoe hoger het risico dat het niet of maar gedeeltelijk terugverdiend wordt. Toch zijn er zeker partijen die gespecialiseerd zijn in korte termijn-investeringen. Ze zijn het beste te vinden via business incubators of soms via je eigen netwerk van bekenden die willen investeren met durfkapitaal.

Mate van activiteit

Naast het doel, bedrag en de gewenste periode is het belangrijk vooraf te weten wat je een investeerder kunt bieden als tegenprestatie. Als er geen onderpand is, hoe kun je dan de investeerder tonen dat hij een goede keuze maakt? Ben je bereid een hoge rente te betalen? Aandelen af te staan? Of mogelijk zelfs een bestuurszetel? Hoe korter de termijn hoe meer een investeerder op zijn geld zit.

Veelgestelde vragen over investeerders

  1. Jij zoekt een investeerder, maar is je bedrijf daar wel klaar voor? Bereid het voor.
  2. Zijn investeerders lastig te vinden? Niet als je gebruik maakt van ons overzicht van investeerders.
  3. Het alternatief: crowdfunding verovert de mkb-financieringsmarkt.

Gerelateerde berichten