menu
Lendahand

Investeerders

Als een bank niet wil financieren wordt er vaak een investeerder gezocht. Alhoewel een bank als financierder voor de hand ligt heeft deze hoge eisen voor geld lenen, zoals een onderpand of winstcijfers. Vrienden en andere bekenden willen vaak helpen maar komen meestal niet met vele duizenden euro’s. Als je dit wel aan kapitaal nodig hebt, zul je op zoek moeten gaan naar investeerders.

Investeerders

Investeerder gezocht?

Mensen denken vaak dat alle investeerders ongeveer hetzelfde zijn. Wordt er een investeerder gezocht? Dan zoekt men vaak naar een rijke stinkerd die van gekkigheid niet meer weet wat hij met zijn geld moet doen. In de praktijk blijkt deze niet te vinden want er zijn grote verschillen en investeerders lopen vaak niet zo met hun geld te koop. Je zal dus gerichter moeten worden gezocht naar de juiste persoon. Om te beginnen naar een investeerder met een bepaalde interesse of kennis van een bepaald vakgebied. Daarnaast speelt het bedrag een grote rol en is de termijn van de investering vaak belangrijk.

Vrienden, familie of bekenden

investeerders
Geld ophalen bij bekenden

Naast een banklening is het is raadzaam om eerst in het eigen netwerk rond te kijken als er een investeerder wordt gezocht. Zeker bij bedragen tot grofweg 50.000 euro. Deze geldschieter kan instappen als stille vennoot of aandelen kopen van de onderneming. Dit is meestal de beste investeerder om mee te beginnen.

Vaak wordt gedacht dat hier niet voldoende kapitaal is omdat er geen rijke suikeroom of vermogende tante Agaath te vinden is. Maar zelfs als hier maar een klein deel kan worden opgehaald kan deze persoon wel helpen bij het succes van de onderneming. Zo kan het andere investeerders overtuigen, als er al iemand gevonden is die vertrouwen heeft in de onderneming. Daarnaast kan dit kapitaal vaak dienen als eigen vermogen wat een hefboomeffect kan hebben op het aantrekken van vreemd vermogen.

Business angel of informal investor

Als er naar een professionele investeerder wordt gezocht kom je al snel uit bij business angels of informal investors. Dit zijn gewoon particulieren net als jij en ik, maar zij hebben in het verleden al zakelijke successen geboekt. Ze investeren veel in startups. Mede omdat zij zelf ook deze fase al eens hebben meegemaakt zijn het hiervoor vaak de ideale investeerders. Bij bedragen tussen de honderd en vijfhonderdduizend euro kunnen zij soms de oplossing bieden. Naast geld brengen ze ook kennis, ervaring en vaak een groot netwerk aan contacten.

Investeringsmaatschappijen

Zoek je echt veel geld? Dan zoek je eigenlijk geen investeerder maar eerder een investeringsmaatschappij. Als je nog geen ervaring hebt met investeerders zijn deze vaak lastig te overtuigen. Meestal is het dan raadzaam om eerst een business angel of rijk familielid te overtuigen, maar vervolgens kan een investeringsmaatschappij wel gelijk heel veel geld investeren. Voor bedrijven die nog sterk groeiende zijn en dus een wat risicovollere investering zijn, is een venture capital-investeringsmaatschappij dan het meest geschikt.

Termijn van investering

Naast dat investeerders in te delen zijn op het bedrag of de levensfase van een onderneming is ook de termijn waarop het bedrag wordt terugbetaald belangrijk. Grofweg gezegd is er een scheiding tussen financierders die 1-5 jaar willen investeren en partijen die een langere termijn aan willen gaan. Er zijn meer investeerders die zoeken naar een rendement op lange termijn, maar deze zijn relatief moeilijker te vinden en nog lastiger te overtuigen om te investeren. Waarom zouden ze jouw bedrijf financieren als het investeren in vastgoed, aandelen of valuta op termijn net zo veel rendement en minder risico met zich meebrengt?

Korte termijn-investeerders

Een investeerderEr zijn minder partijen actief op de korte termijnmarkt. Verder zijn deze investeerders vaak iets agressiever in het zoeken van rendement. Als je met een korte termijn investeerder in zee wilt gaan zul je goed moeten kunnen onderhandelen. Zo niet dan ben je óf meteen je halve bedrijf kwijt, óf de investeerder haakt zelfs al af als hij merkt dat hij je al om kan praten. Zijn vertrouwen in jouw ondernemerschap is er dan simpelweg niet meer.

Korte termijn investeerders kun je veelal vinden door te zoeken naar business angels, informal investors en venture capitalisten. Dit zijn vaak kleinere clubs die over het algemeen durven te investeren tussen de 50.000 en 500.000 euro. Wij bieden een klein overzicht van investeerders die je verder op weg kunnen helpen. Daarnaast bieden crowdfunding-platformen een manier om met investeerders in contact te komen.

Als je op zoek bent naar investeerders voor bedragen van 50.000 en minder wordt het pas echt lastig. Zoals gezegd zou je deze eigenlijk in je eigen netwerk moeten zoeken. Je zou verwachten dat, omdat het bedrag lager is, er meer investeerders zijn die dit kunnen missen. Maar omdat hier ook minder op verdiend kan worden, is dit vaak de tijdsinvestering niet meer waard. Daarnaast wijst de praktijk uit dat hoe lager de investering wordt, hoe hoger het risico dat het niet of maar gedeeltelijk terugverdiend wordt. Toch zijn er zeker partijen die gespecialiseerd zijn in korte termijn investeringen. Ze zijn het beste te vinden via business incubators of soms via je eigen netwerk van bekenden die willen investeren met durfkapitaal.

Mate van activiteit

Naast het doel, bedrag en de gewenste periode is het belangrijk vooraf te weten wat je een investeerder kunt bieden als tegenprestatie. Als er geen onderpand is, hoe kun je dan de investeerder tonen dat hij een goede keuze maakt? Ben je bereid een hoge rente te betalen? Aandelen af te staan? Of mogelijk zelfs een bestuurszetel? Hoe korter de termijn hoe meer een investeerder op zijn geld zit.


Veelgestelde vragen over investeerders

  1. Jij zoekt een investeerder, maar is je bedrijf daar wel klaar voor? Bereid het voor.
  2. Op zoek naar een investeerder? Lees vooraf even de eisen en wensen van investeerders door!
  3. Zijn investeerders lastig te vinden? Niet als je gebruik maakt van ons overzicht van investeerders.
  4. Het alternatief: crowdfunding verovert de mkb-financieringsmarkt.

 

Investeerders - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp