Venture capital
Venture capital is early stage-risicokapitaal dat investeringsmaatschappijen investeren in startups of groeiende bedrijven. Wanneer je onderneming meer geld zoekt dan een business angel kan financieren. In Nederland zijn er verschillende venture capital-maatschappijen actief en is het dé stap na individuele investeerders.
Wat is venture capital?
Venture capital is risicokapitaal van professionele investeerders die serieuze bedragen investeren in durfkapitaal.
Het is vaak de volgende stap na particuliere investeerders. Nederlandse venture capital-bedrijven zijn er meestal fulltime mee bezig en halen het gehele rendement uit deze investeringen. Venture capital draait om risicovolle investeringen, waardoor de investeringsmaatschappij zeer betrokken blijft bij de participaties.
Venture capital gaat meestal om grote bedragen.
Venture capital is kapitaal voor innovatieve startups
Anders dan bij informal investors, investeren de meeste Nederlandse venture capital-investeerders vanuit een fonds en alleen grotere bedragen. Daar is meestal geen onderpand voor. Venture capital is meestal groei- en werkkapitaal waarmee een relatief nieuwe onderneming een snelle groei kan realiseren. Deze jonge innovatieve bedrijven hebben al in een vroeg stadium veel geld nodig. Dat is risicovol en daardoor zijn ze al snel aangewezen op venture capitalists.
Deze investeerders zijn lastig te overtuigen als je er nog geen ervaring mee hebt, en niet weet waar deze partijen exact op letten. Het meest succesvol is een onderneming die al in een eerder stadium losse business angels heeft overtuigd, die de startup vervolgens bij een venture capital-maatschappij introduceren.
Het meest succesvol zijn bedrijven die in een eerder stadium al losse business angels hebben overtuigd.
Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Venture capital Nederland
Venture capital vervult in Nederland de kapitaalbehoefte tussen durfkapitaal, de bank en private equity in. Het is het kapitaal dat het gat opvangt tussen het geld van bekenden, en het deel waarvan dat de bank of private equity-beleggers het risico (nog) niet aandurven. Vergelijkbaar dus met het geld van business angels, al gaat het bij venture capital-bedrijven meestal om grotere bedragen.
Wil je investeren in bedrijven en weet je niet goed waar je moet beginnen? Via crowdfunding-platforms kun je er stapsgewijs mee kennismaken. Via Seedrs.com kun je aandelen kopen van Europese startups.
De definitie van venture capital is helaas bij verschillende onderzoeken niet eenduidig.
Hoe groot dit gat precies is, is lastig te zeggen omdat de definitie van venture capital bij verschillende onderzoeken niet eenduidig is. PWC berekende dat in Nederland er in 2007 zo’n 281 miljoen werd geïnvesteerd via venture capital. Door de veranderende economie nam het daarna enige tijd af, tot 163 miljoen in 2015. Dealroom, een organisatie die deals volgt, schatte dat er in 2014, 2015 en 2016 jaarlijks voor meer dan 400 miljoen euro via venture capital geïnvesteerd wat dus ruim het dubbele is al is de kans groot dat PWC enkele van die deals ziet als private equity.
Venture capital gaat om grotere bedragen dan individuele investeerders kunnen bieden.
Investeringen met venture capital
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om aan geld te komen, de wetgeving duidelijk in en er zijn voldoende investeerders. Toch staat Nederland niet voorop. Belastingvoordelen rond risicokapitaal zijn hier beperkt. Dat maakt Nederlandse investeerders strenger rond risico’s of het (tijdelijk) uitblijven van rendement. Niet voor niets kwam het kapitaal in het verleden vooral uit familiebedrijven en banken.
Venture capital-investeringsmaatschappijen investeren vooral in bedrijven die inspelen op trends: de zogenaamde technologische starters of bedrijven die in korte termijn een grote markt verwachten te pakken. Innovatieve bedrijven die snel kunnen groeien.
Maar dat ze juist hierin investeren komt meer omdat een onderneming dat gericht is op nieuwe bio- of internettechnologie ook veel kapitaal zoekt en daarbij een lange aanlooptijd heeft. Bedrijven met een minder snelle groei kunnen dit sneller zelf financieren en hebben een kleiner risico, waardoor er meer opties voor kapitaal mogelijk zijn.
Gemiddelde bedrag en termijn
Venture capital-bedragen liggen meestal tussen de 500.000 en 5 miljoen euro per keer en het geld kan zowel afkomstig zijn van grote banken en beleggingsfondsen, die soms een deel in een venture capital-fonds investeren, als van informal investors. Bij de echt grote organisaties kan het kapitaal zelfs uit pensioen- en verzekeringsfondsen afkomstig zijn. Een investering dat gedaan is met venture capital heeft meestal een looptijd van enkele jaren waarin het kapitaal in aandelen zit en wacht op een volgende investeringsronde of beursnotering.
Gemiddeld ligt een venture capital-investering tussen de 500.000 en 5 miljoen euro.
Of een investeringsmaatschappij op zoek is naar jouw onderneming is soms lastig om te ontdekken, maar meestal zit er wel een logica achter. Ze hebben meestal duidelijke regels waaraan een investering moet voldoen. Daarnaast moet het fonds wel op zoek zijn. Als die mikt op een op een portfolio van ongeveer 10 tot 15 bedrijven, en de looptijd is gemiddeld een jaar of vijf, dan zoeken ze dus zo’n 2 tot 3 investeringen per jaar.
Vereisten en tegenprestaties
Bij starters en het echte risicokapitaal wordt meestal aandelen, rente en een potentieel goed rendement verwacht. Soms vragen investeerders ook om inspraak in de onderneming al komt dit bij een venture capital-fonds minder vaak voor dan bij informal investors. Naast kapitaal kan een fonds, net als angels of informals, soms een onderneming ook verder helpen met een netwerk. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van het product, op het gebied van marketing of bij specifieke vragen zoals intellectueel eigendom, patenten, groei naar het buitenland of lastige wetgeving.
Vragen die investeerders stellen
Venture capital-investeerders weten goed wat er speelt in de markt. Als ondernemer op zoek naar bedrijfskapitaal kan het daarom lastig zijn om je voor te bereiden op een gesprek met een investeerder.
Als je in gesprek gaat met venture capitalists zijn er een aantal vragen waarop je je kunt voorbereiden. Zo is het niet ongebruikelijk dat een investeringsmaatschappij vraagt hoeveel geld je al hebt opgehaald en hoe hoog je bedrijf werd gewaardeerd na de laatste ronde. Ook zal een investeringsmaatschappij waarschijnlijk vragen wat je verwachtingen zijn (geuit in geldbedragen) in het hele proces van financiering. Daarnaast is een venture capitalist vaak geïnteresseerd of bestaande investeerders in de nieuwe ronde meedoen.