Venture capital

Venture capital is risicokapitaal dat investeringsmaatschappijen investeren in startups of groeiende bedrijven. Wanneer je onderneming meer geld zoekt dan een business angel kan financieren. In Nederland zijn er verschillende venture capital-maatschappijen actief en is het dé stap na individuele investeerders.

Inhoud:

Wat is venture capital?

Venture capitalVenture capital is risicokapitaal van professionele investeerders. Het is vaak de volgende stap na particuliere investeerders.

Het is groei- en werkkapitaal waarmee een nieuwe onderneming een snelle groei kan realiseren. Deze jonge innovatieve bedrijven hebben al in een vroeg stadium veel geld nodig. Professionele business angels en informal investors kunnen een startup vaak voldoende durfkapitaal bieden om te beginnen, maar voor de volgende investeringsrondes zijn er vaak grotere bedragen nodig.

Nederlandse venture capital-bedrijven investeren vanuit een fonds en zijn daar meestal fulltime mee bezig. Ze halen het gehele rendement uit deze investeringen. Venture capital draait om risicovolle investeringen, waardoor de investeringsmaatschappij zeer betrokken blijft bij de participaties.

Het meest succesvol zijn bedrijven die in een eerder stadium al losse business angels hebben overtuigd.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

groeien met een durfkapitaal-fonds

Venture capital in Nederland

Venture capital vervult in Nederland de kapitaalbehoefte tussen durfkapitaal, de bank en private equity in. Het kapitaal tussen het geld van bekenden, en het deel waarvan dat de bank of private equity-beleggers het risico (nog) niet aandurven.

Vergelijkbaar met het geld van business angels, al gaat het bij venture capital-bedrijven meestal om grotere bedragen. Hoe groot dit gat precies is, is lastig te zeggen. Cijfers over 2023 zijn niet bekend. Daarnaast is de definitie van venture capital bij verschillende onderzoeken niet eenduidig.

Uit data van NVP bleek dat in 2022 rond de 1 miljard euro in 411 Nederlandse startups werd geïnvesteerd. In 2021 lag dit bedrag hoger, met 1,8 miljard euro, maar dit was een uitzonderlijk jaar waarin onder meer Mollie, MessageBird en Bunq honderden miljoen ophaalden.

De definitie van venture capital is helaas bij verschillende onderzoeken niet eenduidig.

Wil je investeren in bedrijven en weet je niet waar je moet beginnen? Via crowdfunding-platforms kun je er stapsgewijs mee kennismaken. Via Seedrs.com kun je aandelen kopen van Europese startups.

Investeringen met venture capital

Business angelMet Techleap hebben we een goede lobbyist voor startups, de wetgeving is er duidelijk in en er zijn voldoende investeerders. Toch staat Nederland niet voorop met venture capital.

Belastingvoordelen rond risicokapitaal zijn hier beperkt. Dat maakt Nederlandse investeerders strenger rond risico’s of het (tijdelijk) uitblijven van rendement. Niet voor niets kwam het kapitaal in het verleden vooral uit familiebedrijven en banken. Ook zijn er veel Nederlandse startups door buitenlandse investeringsmaatschappijen gefinancierd.

Enkele scaleups die gewerkt hebben met venture capital waren:

  1. Adyen: Ontving financiering van venture capital firma’s Index Ventures en Felicis Ventures.
  2. Elastic: Werkte met Benchmark en New Enterprise Associates.
  3. Takeaway.com (nu Just Eat Takeaway): Ontving financiering van Prime Ventures en anderen.
  4. Mendix: Investeerders waren o.a. Battery Ventures en Prime Ventures.
  5. MessageBird: werkte met de venture capital-firma’s Accel en Atomico.

Vooral grotere investeringen kwamen vaak uit het buitenland. Venture capital-investeringsmaatschappijen investeren vooral in bedrijven die inspelen op trends: de zogenaamde technologische starters of bedrijven die in korte termijn een grote markt verwachten te pakken. Innovatieve bedrijven die snel kunnen groeien.

Dat ze juist hierin investeren komt vooral omdat ondernemingen in deze sectoren veel kapitaal zoeken en  een lange aanlooptijd hebben. Bedrijven met een minder snelle groei kunnen dit sneller zelf financieren en hebben een kleiner risico, waardoor er meer opties voor kapitaal mogelijk zijn.

Gemiddelde bedrag en termijn

Gemiddelde bedrag van een investeringEen investering met venture capital heeft meestal een looptijd van enkele jaren, waarin het kapitaal in aandelen zit en wacht op een volgende investeringsronde of beursnotering.

Venture capital-bedragen liggen meestal tussen de 500.000 en 5 miljoen euro per keer. Het geld kan zowel afkomstig zijn van grote banken en beleggingsfondsen, die soms een deel in een venture capital-fonds investeren, als van private investeerders. Bij de echt grote organisaties kan het kapitaal zelfs uit pensioen- en verzekeringsfondsen afkomstig zijn.

Gemiddeld ligt een venture capital-investering tussen de 500.000 en 5 miljoen euro.

Of een investeringsmaatschappij bij jouw onderneming past is soms lastig om te ontdekken, maar meestal zit er wel een logica achter. Ze hebben meestal duidelijke regels waaraan een investering moet voldoen. Daarnaast moet het fonds wel op zoek zijn. Als die mikt op een op een portfolio van ongeveer 10 tot 15 bedrijven, en de looptijd is gemiddeld een jaar of vijf, dan zoeken ze dus zo’n 2 tot 3 investeringen per jaar.

Voorwaarden en tegenprestaties

venture capital is risicokapitaalBij starters en het echte risicokapitaal wordt meestal aandelen, rente en een potentieel goed rendement verwacht. Soms vragen investeerders ook om inspraak in de onderneming al komt dit bij een venture capital-fonds minder vaak voor dan bij informal investors.

Naast kapitaal kan een fonds, net als business angels of informals, soms een onderneming ook verder helpen met een netwerk. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van het product, op het gebied van marketing of bij specifieke vragen zoals intellectueel eigendom, patenten, groei naar het buitenland of lastige wetgeving.

Vragen die investeerders stellen

kapitaal in nederland

Zonder ervaring kan het lastig zijn om deze investeerders te overtuigen. Zeker als je niet weet waar deze partijen exact op letten. Het meest succesvol is een onderneming die al in een eerder stadium losse business angels heeft overtuigd, die de startup vervolgens bij een venture capital-maatschappij introduceren.

Venture capital-investeerders weten goed wat er speelt in de markt. Als ondernemer op zoek naar bedrijfskapitaal kan het daarom lastig zijn om je voor te bereiden op een gesprek met een investeerder. Toch zijn er een aantal vragen waarop je je kunt voorbereiden.

Zo is het niet ongebruikelijk dat een investeringsmaatschappij vraagt hoeveel geld je al hebt opgehaald en hoe hoog je bedrijf werd gewaardeerd na de laatste ronde. Ook kan een investeringsmaatschappij vragen wat je verwachtingen zijn (geuit in geldbedragen) in het hele proces van financiering. Daarnaast is een venture capitalist vaak geïnteresseerd of bestaande investeerders in de nieuwe ronde meedoen.

Gerelateerde berichten