Investeringsmaatschappij
In Nederland zijn er veel bedrijven die investeren. Investeringsmaatschappijen zijn organisaties met kapitaal, die op zoek zijn naar rendement. Los van dat elke investeringsmaatschappij geld investeert zijn er grote verschillen tussen deze bedrijven. Hierbij enkele voorbeelden van investeringsmaatschappijen in Nederland.
Een business angel of informal investor
Verreweg de meeste investeringsmaatschappijen zijn niet veel meer dan beleggingsbv’s van vermogende particulieren. Bijvoorbeeld (oud)ondernemers die hun kapitaal beleggen met een eigen besloten vennootschap. In Nederland kennen we veel van dit soort bv’s van vermogende particulieren.
Die moet je niet onderschatten. Informals en business angels werken vaak samen waardoor ze veel geld kunnen investeren. Ook zijn er veel families die het geld in een zogenaamde family office hebben zitten. Als je geld wilt ophalen bij zo’n investeringsmaatschappij, moet je het dagelijks bestuur hiervan vinden.
Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? BridgeFund of Swishfund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Venture capital- en private equity-bedrijven
Naast de particuliere investeringsmaatschappijen zijn er ook de grotere fondsen en bedrijven. In Nederland hebben we veel venture capital– of private equity-maatschappijen. Deze investeren meestal minimaal tientallen miljoenen euro’s. De beheerders werken fulltime aan het laten renderen van het kapitaal.
Als je zelf geen vermogende particulieren hebt in je eigen netwerk, dan kan het lastig zijn om zo’n investeringsmaatschappij te vinden. Googelen heeft meestal geen zin. Wel zijn er clubs en netwerken die soms events organiseren waarbij je als ondernemer met investeerders in contact kunt komen.
De venture capital-maatschappijen zijn gericht op startups en andere jonge of snelgroeiende bedrijven. Ze investeren durfkapitaal en zijn vaak de eerste stap na particuliere investeerders. Private equity is meer gericht op volwassen investeringen, die geld zoeken voor een grote overname of internationale groei.
Venture capital is gericht op groeikapitaal. Private equity richt zich meer op volwassen of winstgevende organisaties.
Wil je investeren in jonge bedrijven? Zie dan BridgeFund (vanaf 100K euro) of Capler (vanaf 5K en doelrendement van 9-12%). Of investeer handmatig in ambitieuze startups via Republic of Invesdor.
Grote verschillen in het kapitaal dat ze beheren
Hoe een organisatie eruit ziet kan enorm verschillen. Om te beginnen met het geld dat ze beheren. Het is logisch dat een organisatie met miljarden, anders is ingericht en andere doelstellingen kent, dan een nieuwe organisatie dat nog geen honderd miljoen tot zijn beschikking heeft. Want ook al lijkt honderd miljoen veel geld, investeren zelf kent veel risico’s en kosten.
Ook onderscheiden bedrijven zich vaak met de branches waarin ze actief zijn, want elke investeringsmaatschappij heeft wel zijn segmenten met expertise. Een ook duurzame of sociale doelstellingen kunnen meespelen, al heeft niet elke investeringsmaatschappij een sociale inslag. Sterker nog, sommige hedgefunds zijn als beleggingsinstelling alleen bezig om de beste financiƫle resultaten voor hun klanten te realiseren. Andere belangen moeten dan wijken, hoe belangrijk die ook zijn!
Fondsen die investeren
Een investeringsmaatschappij kan zijn geld inzetten om daarmee rendement te behalen, maar er kunnen ook andere doelen mogelijk zijn. Denk aan een goed doel, dat investeert in bedrijven die zijn doelstelling ondersteunen. Bijvoorbeeld een investering in een medicijn tegen een bepaalde ziekte, of bedrijf dat hiermee bezig is. Deze investeringsmaatschappijen hebben een stichting als rechtsvorm en worden meestal fondsen genoemd.
Nederlandse stichtingen mogen geen winst uitkeren (aan het bestuur) maar een positief resultaat wel investeren in andere bedrijven. Bij grote investeringsfondsen gaat hier soms bijzonder veel geld in om!
Ontwikkelings- en participatiemaatschappijen
Naast de reguliere investeringsmaatschappijen zijn er ook een aantal uitzonderlijke organisaties actief. Bijvoorbeeld ondernemingen die sterk samenwerken met de overheid, of zelfs door de overheid zijn opgezet. Zo zijn er regionale ontwikkelingsmaatschappijen die regionaal investeren omdat bedrijven de regio beter op de kaart kunnen zetten. Deze organisaties kijken verder dan naar het rendement dat ze halen op hun eigen financiƫn. Werkgelegenheid, of andere meerwaarde voor de regio, kan daar ook doorslaggevend zijn.
Daarnaast zijn er nog de participatiemaatschappijen. Dit zijn grote investeringsmaatschappijen die meestal onder de noemer van private equity vallen, want ook daar gaat het soms om heel veel geld, maar er zijn wel verschillen.