Geldvoorelkaar

Investeringsmaatschappij

In Nederland zijn er veel bedrijven die investeren. Toch is de ene investeringsmaatschappij de andere niet. Verreweg de meeste zijn niet veel meer dan beleggingsbv’s van vermogende particulieren. Bijvoorbeeld (oud)ondernemers die hun kapitaal via een eigen besloten vennootschap willen beleggen. Daarnaast zijn er de grote spelers waar mensen fulltime werken aan het beheren en laten renderen van het kapitaal.

Investeringsmaatschappij Voor een leek doen ze allemaal hetzelfde. Investeringsmaatschappijen zijn organisaties met kapitaal, die op zoek zijn naar rendement. In de praktijk zijn de verschillen enorm.

Investeringsmaatschappij van één investeerder

In Nederland kennen we vooral veel bv’s van vermogende particulieren. Deze zijn niet te onderschatten! Informals en business angels kunnen soms ook samenwerken, waardoor er soms enorm veel geld in omgaat. Deze bedrijven worden meestal gerund door de investeerder(s) zelf. Als je dus geld wilt ophalen bij zo’n investeringsmaatschappij, dan zul je de achterliggende persoon moeten vinden. Vaak is het geld wel van meer personen, maar is er maar één persoon die het dagelijks bestuur en beheer hiervan uitvoert.

In contact komen met een particuliere investeringsmaatschappij

Als je zelf geen vermogende particulieren in je eigen netwerk hebt die kunnen investeren, dan kan het lastig zijn om ze te vinden. De meeste investeerders lopen er niet echt mee te koop. Simpelweg het opvragen van adresgegevens bij de KvK, of googelen naar investeringsmaatschappijen is meestal schieten met hagel. De kans dat je raak schiet is klein. Maar er zijn ook clubs en netwerken die soms speciale dagen organiseren waarbij ondernemers en investeerders met elkaar in contact kunnen komen.

Naast de particuliere investeringsmaatschappijen zijn er ook de grotere fondsen en bedrijven. Deze hebben meestal minimaal tientallen miljoenen euro’s tot hun beschikking, en hier werken mensen dan ook fulltime aan de doelstellingen  van de organisatie.

Venture capital- en private equity-bedrijven

Grote investeringsmaatschappijen worden meestal venture capital– of private equity-maatschappijen genoemd. Hoe die organisatie eruit ziet, kan enorm verschillen. Om te beginnen met het geld dat ze beheren.

Het is logisch dat een organisatie dat zich bezig houdt met miljarden, anders is ingericht en andere doelstellingen kent, dan een nieuwe organisatie dat nog geen honderd miljoen tot zijn beschikking heeft. Want ook al lijkt honderd miljoen veel geld, investeren zelf kent veel risico’s en kosten.

Ook onderscheiden bedrijven zich vaak op de branches waarin ze actief zijn, want elke investeringsmaatschappij heeft wel zijn segmenten met expertise. Een ook duurzame of sociale doelstellingen kunnen erg sterk aanwezig zijn. Al hebben lang niet alle organisaties dezelfde sociale inslag. Sterker nog, internationaal zijn er ook maatschappijen actief die hedgefunds worden genoemd. Deze beleggingsinstellingen gaan soms vrij ver om de beste financiële resultaten voor hun klanten te halen. Andere belangen moeten dan soms wijken, hoe belangrijk die ook zijn!

Fondsen die investeren

Een investeringsmaatschappij kan zijn geld inzetten om daarmee rendement te behalen, maar er kunnen ook andere doelen mogelijk zijn. Denk aan een goed doel, dat investeert in bedrijven die zijn doelstelling ondersteunen. Bijvoorbeeld een investering in een medicijn tegen een bepaalde ziekte, of bedrijf dat hiermee bezig is. Deze investeringsmaatschappijen hebben een stichting als rechtsvorm en worden meestal fondsen genoemd.

Nederlandse stichtingen mogen geen winst uitkeren (aan het bestuur) maar kunnen een positief resultaat wel investeren in andere bedrijven. Bij grote fondsen gaat hier soms bijzonder veel geld in om!

Ontwikkelings- en participatiemaatschappijen

Naast de reguliere investeringsmaatschappijen zijn er ook een aantal uitzonderlijke organisaties actief. Bijvoorbeeld ondernemingen die sterk samenwerken met de overheid, of zelfs door de overheid zijn opgezet. Zo zijn er regionale ontwikkelingsmaatschappijen die regionaal investeren omdat bedrijven de regio beter op de kaart kunnen zetten. Deze organisaties kijken verder dan naar het rendement dat ze halen op hun eigen financiën. Werkgelegenheid, of andere meerwaarde voor de regio, wordt daar meestal meer waarde aan gehecht.

Daarnaast zijn er nog de participatiemaatschappijen. Dit zijn echt de allergrootste jongens. Deze vallen meestal onder de noemer van private equity, want ook daar gaat het soms al om heel veel geld, maar er zijn wel verschillen.

 

Investeringsmaatschappij - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp