Investeerders.nl
menu
Corum Investments

Hedgefunds

Een hedgefund investeert net als andere soorten investeringsmaatschappijen in andere ondernemingen met als doel om meer rendement op het kapitaal te realiseren. Het verschil met andere investeerders is dat een hedgefund – in de kern – het daarbij laat. Een hedgefund is net als een beleggingsmaatschappij echt uit op het behalen van rendement op zijn vermogen terwijl een investeringsmaatschappij ook op zoek is naar functionele meerwaarde.

Meerwaarde van investeringsmaatschappijen?

Het kapitaal van een investeringsmaatschappij is meestal echt nodig. Bijvoorbeeld om een grote uitgave zoals een overname of groeiplan te financieren. Investeringsmaatschappijen gaan om tafel zitten en in veel gevallen beoordelen ze of hun geld echt nodig is. Zo kijken ze ook naar de ondernemer, de plannen en de groeimogelijkheden van de onderneming. Bij een hedgefund is dit meestal niet het geval. Het koopt de aandelen met de hoop dat de waarde hiervan zal stijgen, net zoals particulieren dat op de beurs doen. Of dat dankzij hun kapitaal gebeurt, hoeft daarbij geen doorslaggevende factor te zijn.

Een hedgefund brengt wel kapitaal. Het bedrijf heeft meer liquiditeit doordat het hedgefund aandelen koopt, en kapitaal biedt op verschillende manieren direct meerwaarde voor een onderneming. Het kan dus dezelfde invloed hebben, maar dat is geen vereiste.

Hedgefund positief of agressief?

Children’s Investment Fund FoundationOp het gebied van tegenstrijdigheden door kapitaal bieden hedgefunds de meest interessante scenario’s van alle soorten investeringsmaatschappijen. Zo lijken sommige websites van de verschillende fondsen zelf bijna alternatieven voor goede doelen als Unicef. Een bekend voorbeeld is de Children’s Investment Fund. De organisatie geeft zelf in hun missie en doelstellingen aan dat het bestaat om de kinderen van nu een toekomst te bieden. Het hedgefund heeft als kerntaak om kapitaal te genereren voor een gelieerde stichting. Het stort jaarlijks rond de 18 miljoen euro in het Children’s Investment Fund Foundation. Een stichting die mag rekenen op steun van onder andere goede doelen zoals de Elton John Aids Foundation, Bill en Melissa Gates Foundation en het Princess Diana Memorial Fund.

Met zo’n doel en netwerk kan het niet anders dan dat het bijdraagt aan een betere wereld.

Maar dan de zakelijke kant.

Die 18 miljoen is ongeveer 0,5 tot 1 procent van het vermogen. Het hedgefund is gestart met 7 miljard. Het is een echt ‘systeemfonds’. Een fonds dat verschil maakt. Het fonds had een aandeel van 2 procent van ABN Amro wat genoeg was om agendapunten aan te leveren voor aandeelhoudersvergaderingen. Zo was dit hedgefund degene die de brief schreef waarin werd gevraagd om opdeling of het richten op een overname van ABN Amro waarna het balletje is gaan rollen en ABN Amro later in delen alsnog is verkocht. Achteraf zeggen veel deskundigen dat dit toen nooit had mogen gebeuren.

Het voorbeeld van ABN Amro staat niet op zich. Er zijn meer situaties waarin dit hedgefund zich heeft gemengd in de taken van de directie van bedrijven waarin het investeerde. Zo heeft ze als grote aandeelhouder in de Deutsche Börse de overname van de London Stock Exchange geblokkeerd. Onder leiding van The Children’s Investment Fund lieten de aandeelhouders van Deutsche Börse weten dat ze de prijs die het wilde betalen voor de London Stock Exchange veel te hoog vonden. Bestuursvoorzitter Werner Seifert zag zich gedwongen op te stappen.

Twijfelachtige reputatie

Het Children’s Investment Fund is een heel groot hedgefund met veel investeringen en hierdoor haalt het vaker en sneller het nieuws, vandaar dat we deze duidelijke herkenbare voorbeelden kunnen noemen. Maar het Children’s Investment Fund is geen uitzondering in de werkwijze. Grote hedgefunds, vergelijkbaar met deze, hebben door hun zakelijke aanpak waarbij ze de directie van bedrijven gedeeltelijk buitenspel zetten een twijfelachtige reputatie gekregen.

Natuurlijk is het aan de aandeelhouders om hun vermogen te verdedigen als ze ontevreden raken over een directie en natuurlijk maken directies vaak fouten. Aandeelhouders en dus ook hedgefunds kunnen heel positief werken. Maar bedrijven zitten er niet altijd op te wachten. Bedrijven hebben soms zelfs speciale strategische plannen opgesteld, ook wel gifpil constructies genoemd, om de grote aandeelhouders waartoe hedgefunds soms behoren, buiten de deur te houden.

Hedgefunds kunnen invloed uitoefenen als ze denken dat dit het rendement van hun kapitaal verbetert. Zo kunnen ze overnames aanwakkeren, juist tegenhouden en bij ontevredenheid over de directie van bedrijven waarin ze investeren ook zomaar los van het bestuur van bedrijven zelf actie ondernemen. Meestal door het aanzetten van aandeelhouders om in te stemmen met grote structurele wijzigingen in bedrijven. Puur om het hoogste rendement te behalen op het kapitaal.