Hedgefunds

Beleggingsmaatschappijen die actief inspelen op veranderingen bij bedrijven worden soms hedge funds genoemd. Soms zetten ze zelfs de veranderingen zelf in gang. Regelmatig komen deze hedgefondsen hiermee negatief in het nieuws.

Wat is een hedgefund?

hedgefundsEen hedgefund investeert – net als andere investeringsmaatschappijen – in andere ondernemingen met als doel om meer rendement op het kapitaal te realiseren. Het verschil met andere investeerders is dat een hedgefund – in de kern – het daarbij laat terwijl een investeringsmaatschappij ook op zoek is naar functionele meerwaarde.

Daardoor kun je het beter vergelijken met een beleggingsmaatschappij, al is een hedgefonds meestal écht actief uit op het behalen van rendement op zijn vermogen. Net als een investeringsmaatschappij probeert het bedrijven te bewegen om bepaalde fianciële keuzes te maken en zo meer rendement te maken op haar beleggingen.

Meerwaarde van een investeringsmaatschappij

Het kapitaal van een investeringsmaatschappij is meestal echt nodig. Bijvoorbeeld om een grote uitgave als een overname of groeiplan te financieren. Investeringsmaatschappijen gaan om tafel zitten en beoordelen of hun geld echt nodig is. Zo kijken ze ook naar de ondernemer, de plannen en de groeimogelijkheden van de onderneming. Bij een hedgefund is dit meestal niet het geval.

Het belegt in aandelen met de hoop dat de waarde hiervan zal stijgen, net zoals particulieren dat doen op de beurs. Of dat dankzij hun kapitaal gebeurt, hoeft daarbij geen doorslaggevende factor te zijn.

Door te beleggen brengt een hedgefund meer kapitaal naar bedrijven. Dat kan een positieve invloed hebben op de koers of de markt. Bedrijven waarin wordt belegd hebben meer liquiditeit doordat het hedgefund aandelen koopt, en kapitaal biedt op verschillende manieren direct meerwaarde voor een onderneming.

Hedgefund positief of agressief?

Children’s Investment Fund FoundationIn theorie heeft een hedgefund, net als een beleggingsfonds, een positieve invloed op de markt. Vaak is de missie van de organisatie ook deels idealistisch. Op het eerste gezicht vertonen veel hedgefondsen naar buiten toe idealen die vergelijkbaar zijn met met goede doelen. Toch is er ook veel kritiek op de werkwijze van veel van deze beleggingsfondsen.

Een bekend voorbeeld is de Children’s Investment Fund. De organisatie geeft zelf in hun missie en doelstellingen aan dat het bestaat om de kinderen van nu een toekomst te bieden. Het hedgefund heeft als kerntaak om kapitaal te genereren voor een gelieerde stichting.

Het stort jaarlijks miljoenen in het Children’s Investment Fund Foundation. Een stichting die mag rekenen op steun van onder andere goede doelen zoals de Elton John Aids Foundation, Bill en Melissa Gates Foundation en het Princess Diana Memorial Fund. Dat klinkt veelbelovend, al is de bijdrage slechts 0,5 tot 1 procent van het vermogen.

Het beleggingsfonds is gestart met 7 miljard, waarmee het een echt ‘systeemfonds’ genoemd kan worden. Met zoveel kapitaal kun je echt verschil maken en daarbij heeft het vaak een minder duurzaam karakter. Zo had het fonds een aandeel van 2 procent van ABN Amro wat genoeg was om agendapunten aan te leveren voor aandeelhoudersvergaderingen.

Het was het hedgefund dat de brief schreef waarin werd gevraagd om opdeling of het richten op een overname van ABN Amro waarna het balletje is gaan rollen en ABN Amro later in delen alsnog is verkocht. Hierdoor hebben beleggers in korte tijd een hoger rendement gemaakt, maar achteraf zeggen veel deskundigen dat dit toen nooit had mogen gebeuren.

Twijfelachtige reputatie

Hedgefondsen hebben soms een twijfelachtige reputatieHet voorbeeld van ABN Amro staat niet op zich. Er zijn meer situaties waarin dit hedgefund zich heeft gemengd in de taken van de directie van bedrijven waarin het investeerde. Zo heeft ze als grote aandeelhouder in de Deutsche Börse de overname van de London Stock Exchange geblokkeerd. Onder leiding van The Children’s Investment Fund lieten de aandeelhouders van Deutsche Börse weten dat ze de prijs die het wilde betalen voor de London Stock Exchange veel te hoog vonden. Bestuursvoorzitter Werner Seifert zag zich gedwongen op te stappen.

Het Children’s Investment Fund is een heel groot hedgefund met veel investeringen en hierdoor haalt het vaker en sneller het nieuws, vandaar dat we deze duidelijke herkenbare voorbeelden kunnen noemen. Maar het Children’s Investment Fund is geen uitzondering in de werkwijze. Grote hedgefunds, vergelijkbaar met deze, hebben door hun zakelijke aanpak waarbij ze de directie van bedrijven gedeeltelijk buitenspel zetten een twijfelachtige reputatie gekregen.

Hedgefondsen willen rendement

Natuurlijk is het aan de aandeelhouders om hun vermogen te verdedigen. Het streven naar rendement is bij beleggen geen schande. Ook mag je als aandeelhouder van je laten horen, als je ontevreden bent over een directie. Ook directies maken fouten, en daar mogen ze op worden aangesproken.

Aandeelhouders en dus ook hedgefunds kunnen heel positief werken. Maar bedrijven zitten er niet altijd op te wachten. Die hebben soms zelfs speciale strategische plannen opgesteld, ook wel gifpil constructies genoemd, om activistische aandeelhouders, waartoe sommige grote hedgefunds behoren, buiten de deur te houden.

Hedgefunds kunnen invloed uitoefenen als ze denken dat dit het rendement van hun kapitaal verbetert. Zo kunnen ze overnames aanwakkeren, juist tegenhouden en bij ontevredenheid over de directie van bedrijven waarin ze investeren ook zomaar los van het bestuur van bedrijven zelf actie ondernemen. Meestal door het aanzetten van aandeelhouders om in te stemmen met grote structurele wijzigingen in bedrijven. Puur om het hoogste rendement te behalen op het kapitaal.