Investeerders

Kredietunies

Kredietunies bieden financiering aan bedrijven, omdat ze daarmee een bepaalde bedrijfstak of regio willen ondersteunen. De leden van de kredietunie zijn daar meestal zelf ook werkzaam in (geweest). Deze verenigingen werken zonder winstoogmerk. 

Inhoud:

Wat is een kredietunie?

Een kredietunie financiert bedrijven. Daarbij kijken ze ook vaak naar de meerwaarde van het bedrijf voor de omgeving of sector. Meestal is het een vereniging die zich richt op een specifieke regio of expertise. Hierdoor kunnen ze heel gericht de kredietbeoordeling uitvoeren.

Voorbeelden zijn de Kredietunie Drenthe en de Kredietunie Bakkerij. In de agrarische sector zijn er ook veel coöperaties waar solidariteit centraal staat.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? BridgeFund of Swishfund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

leden van kredietunies zijn vaak succesvolle ondernemers

Kredietunie steunt specifieke regio of branche

Sommige bedrijven brengen veel waarde voor een winkelcentra, een sector zoals de horeca of voor een bepaalde regio. Als zij de financiering krijgen helpt dat niet alleen de onderneming zelf, maar profiteren ook anderen hiervan. De bank kijkt hier meestal maar beperkt naar.

Een kredietunie is een vereniging die juist graag mkb-ondernemers financiering biedt als ook de omgeving of sector hiervan meeprofiteert. Het bevordert solidariteit door ondernemers gerichte toegang tot kapitaal te geven. Zo helpt men elkaar en komt de coöperatieve gedachte weer tot leven.

Sommige bedrijven bieden veel meerwaarde maar komen toch niet in aanmerking voor een bankfinanciering.

Kredietunies nog onbekend bij het mkb

De coöperatieve gedachte is mooi maar moet zich wel nog bewijzen. Eind 2024 hadden Kredietunies in Nederland ruim 52 miljoen euro aan kredieten verstrekt, met een gemiddeld kredietbedrag van ongeveer 123.956 euro.

Vergeleken met crowdfunding, dat veel overeenkomsten heeft en jaarlijks goed is voor ruim een miljard aan mkb-financieringen, is dat een klein bedrag. Andere alternatieve financieringsvormen zijn vaak gelanceerd door commerciële bedrijven die direct marketingbudgetten inzetten en snel veel ondernemers bereiken.

Kredietunies draaien op mensen uit het vak of de regio. Die doen het tijdens de startfase soms naast hun werk. Pas bij verdere groei is betaalde ondersteuning mogelijk. Daardoor duurt het soms lang voor kredietunies echt zijn opgestart, en zijn ze erg afhankelijk van de inzet van de oprichters.

kredietunies hebben een gemeenschappelijke kas

Kredietunie is een club zonder winstoogmerk

Meestal werken ze zonder winstoogmerk en hebben ze als doel om ondernemen voor de leden makkelijker te maken. Hoe een kredietunie is opgebouwd, hangt af van de oprichters. Soms bestaan ze uit leden en een bestuur van soortgelijke bedrijven die collega-ondernemers willen helpen innoveren. Andere zijn regionaal gebonden.

Omdat de leden uit dezelfde regio of branche komen, is de kredietbeoordeling vaak maatwerk. Ze beoordelen altijd of de onderneming de financiering kan terugbetalen. In vergelijking met de bank krijg je bij een kredietunie hierbij meer inzicht in hoe het jouw onderneming beoordeelt. Los van de financiering zelf, kan de feedback rond de beoordeling hierdoor ook zeer waardevol zijn.

Naast krediet ook veel begeleiding

coöperatie die naast een lening ook begeleiding biedt

Kredietunies werken vaak met coaches en mentoren. Naast de kredietbeoordeling is er tijdens de looptijd van de lening ook veel contact mogelijk. Zo kan een kredietunie snel schakelen bij tegenvallende vooruitzichten en tussentijds advies geven via ervaren ondernemers uit de branche of regio.

Als kredietaanvrager word je vaak lid van de kredietunie. Soms krijg je stemrecht over aanvragen of beleidsontwikkelingen, al behandelt het bestuur meestal de aanvragen. Leden stemmen dan alleen periodiek over het bestuur. Bij een aanvraag heeft het bestuur inzage in jouw cijfers, maar dit blijft meestal beperkt, zodat jouw concurrenten hier geen inzicht in hebben.

Een kredietunie is meestal een eenvoudige en transparante organisatie. Het bestuur en de leden bestaan uit ondernemers uit de branche of regio, en de focus ligt écht op kredietverlening. Soms biedt een kredietunie extra diensten, zoals kennisdeling, verzekeringen of andere manieren om risico’s te spreiden. In enkele gevallen behandelen ze ook politieke of maatschappelijke kwesties binnen de regio.

Landelijke vereniging van kredietunies

Naast alle losse kredietunies is er ook een landelijke Vereniging van Samenwerkende Kredietunies, die leden ondersteunt. Zo biedt de vereniging hulp bij kredietaanvragen, via professionele kredietbeoordelaars. Ook kan het aangesloten kredietunies ondersteunen bij het beheer van de financieringen. Daarnaast werkt de vereniging samen met de overheid en zorgt ze voor kennisuitwisseling tussen haar leden.

Onze redactie

Onze redactie

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons