Private equity

Investeren in private equity-fondsen of bedrijven kan soms best lastig zijn. Niet alle maatschappijen zijn even toegankelijk of duidelijk over de werkwijze. Ook zijn resultaten vaak lastig vooraf in te schatten. Op de langere termijn, bij voorkeur met voldoende spreiding, kan het wel een prima rendement opleveren.

Inhoud:

Wat is private equity?

wat is private equity?Private equity is is risicodragend vermogen van een investeringsmaatschappij. Die investeert in de equity (aandelen) van volwassen bedrijven. Kleinere bedragen of jongere ondernemingen die een equity-investering zoeken kunnen beter kijken naar een business angel of venture capital-maatschappij.

Het management van een private equity-fonds investeert, net als een beleggingsmaatschappij, in aandelen van (niet beursgenoteerde) bedrijven. Vaak om met dit stemrecht strategische veranderingen door te voeren en hiermee financieel rendement te behalen.

Een private equity-investeringsfonds investeert soms grote bedragen. De bedrijven waarin ze investeren zijn soms al jaren actief en winstgevend. Toch hebben die soms veel geld nodig. Bijvoorbeeld voor een groei naar het buitenland, een strategische (koers)wijziging of een fusie met een andere onderneming.

Private equity-fondsen investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Zoek je investeerders of wil je zelf in bedrijven investeren? Startups of nieuwe investeerders maken meer kans via durfkapitaal, een equity crowdfunding-platform of venture capital-maatschappijen.

Rol van private equity in Nederland

groeikapitaal van institutionele investeerdersEr zijn verschillende private equity-bedrijven in Nederland actief. Deze zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (nvp.nl).

Bekende namen in Nederland zijn HAL Investments en Waterland Private Equity. HAL Investments is beursgenoteerd en investeerde in Coolblue, het FD en BNR en GrandVision. Waterland Private Equity investeert in sectoren variërend van gezondheidszorg tot IT en milieudiensten. Denk aan Infradata of Medsen Apotheken.

Grote investeringsmaatschappijen opereren vaak wereldwijd, maar Nederlandse banken, pensioenfondsen en vermogende families hebben ook verschillende lokale private equity-fondsen opgericht. De werkwijze van private equity-partijen krijgt soms kritiek.

Overgenomen bedrijven krijgen bijvoorbeeld direct na de overname een maximale lening op de balans, om zo weer kapitaal vrij te maken. Daarnaast worden ze soms verweten te veel naar de korte termijn te kijken, of te weinig oog te hebben voor niet-financiële resultaten.

Wil je investeren in jonge bedrijven? Zie dan BridgeFund (vanaf 100K euro) of Capler (vanaf 5K en doelrendement van 9-12%). Of investeer handmatig in ambitieuze startups via Republic of Invesdor.

Durfkapitaal voor middelgrote tot grote bedrijven.

Beursgang, overname of internationale groei

Zelfs de meest succesvolle onderneming heeft soms kapitaal nodig om te groeien of uitbreiden. Denk aan een periode vlak voor een beursgang, groei naar het buitenland, ontwikkeling van een nieuw product of andere grote acties waarvoor tijdelijk extra geld nodig is.

Hiervoor kunnen bedrijven een lening bij de bank aanvragen, maar als die het risico te groot vindt kunnen ze ook aandelen van het bedrijf verkopen. Het management van een private equity-investeerder heeft vaak al meerdere overnames of beursgangen gedaan. Zo haal je niet alleen kapitaal maar ook veel kennis binnen je organisatie.

Met het kapitaal kan een bedrijf een overname, beursgang, nieuw product of internationale groei financieren.

Door aandelen te verkopen blijft het eigen vermogen op peil, wat weer andere financieringsvormen aan kan trekken. Iedereen die een aandeel heeft is een beetje bedrijfseigenaar en private equity-bedrijven zijn dankzij hun participaties soms mede-eigenaar van tientallen ondernemingen.

Investeren in een equity-fonds

Verschillende fondsen zijn naar de beurs gebracht. Zo kun je via een broker als DEGIRO of Saxo op de beurs investeren in HAL Trust, waarmee je meelift op de resultaten van deze investeringsmaatschappij. Via een vermogensbeheerder of tussenpersoon kun je ook vaak aansluiten bij verschillende fondsen, zoals:

Private equity-beleggingsfonds voor particuliere beleggers dat zelf weer investeert in institutionele fondsen. Omschrijft haar risicoprofiel als relatief behouden en mikt op een netto-rendement van gemiddeld 9.3 tot 12 procent per jaar (na kosten). Minimale inleg 5.000 euro.

Fonds voor particuliere investeerders, dat zelf investeert in private equity-fondsen. Het beoogde rendement ligt tussen de 10-15 procent per jaar (na aftrek van kosten) over het geïnvesteerde kapitaal. Instappen kan vanaf 250.000 euro.

Wealth Management Partners is een onafhankelijke vermogensbeheerder die ook actief werkt met private equity-investeringen. Deze (illiquide) beleggingen zijn gericht op een langere beleggingshorizon en kennen op maat gemaakte voorwaarden, zoals een hoge minimale instap.

Via deze partijen kun je soms aansluiten bij private equity-fondsen waarbij je als particuliere belegger zelf niet terecht kunt. Zonder introductie kun je niet investeren in deze investeringsmaatschappijen. Hiernaast zijn er veel fondsen die het geld van vermogende families beheren.

Ook zijn er investeringsmaatschappijen die alleen handelen met het vermogen van banken of institutionele beleggers. Het grootste Nederlandse private equity-fonds bestaat bijvoorbeeld volledig uit kapitaal van twee pensioenfondsen.

Wil je investeren in jonge bedrijven? Zie dan BridgeFund (vanaf 100K euro) of Capler (vanaf 5K en doelrendement van 9-12%). Of investeer handmatig in ambitieuze startups via Republic of Invesdor.

Investeringen met private fondsen

Er zijn veel verschillende fondsen en sommigen investeren ‘slechts’ een paar keer per jaar. Grotere spelers hebben bijna een onbeperkt budget. Veel investeringen in equity lopen langere tijd. Niet beursgenoteerde bedrijven werken soms jarenlang met private equity-investeerders.

Om een goede evenwichtige portefeuille te ontwikkelen zijn private equity-bedrijven geïnteresseerd in alle soorten looptijden en bedragen. Zolang het maar past bij de huidige portefeuille of strategie. Toch zijn de firma’s niet gemakkelijk te vinden. Dit komt omdat het meestal niet de eerste investeerder is voor bedrijven.

Een private equity-partij is vaak de laatste stap voordat een bedrijf naar de beurs gaat of de laatste stap van een traject van business angels of venture capital. Om die reden is een introductie via een andere investeerder of gespecialiseerde financieringsadviseur, meestal nodig in het voortraject.

Nederlandse private equity-bedrijven zoeken

Je kunt een durfkapitaal-investeerder vinden door netwerken te bezoeken
Private equity-investeerders vinden door netwerken te bezoeken.

Bedrijven die op deze wijze participeren zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Meestal werken ze alleen samen met mensen uit hun netwerk. Je moet dus via-via geïntroduceerd worden.

Je kunt je laten introduceren via een financieringsadviseur of ze zelf vinden door netwerken van investeerders te bezoeken. Meestal zijn hier andere investeerderstypes actief, maar zijn deze bekend met verschillende investeringsmaatschappijen en kunnen  jou dus hier voorstellen.

Ze zijn niet gemakkelijk te vinden. Een goede adviseur kan je bij het management van een fonds introduceren.

Vervolgens moet je ze overtuigen. Ze investeren in aandelenkapitaal: hoe overtuig je een belegger van jouw bedrijf? Diezelfde weg kun je in beginsel ook bewandelen voor je zoektocht naar een grote investeringsmaatschappij.

Kosten & aanlooptijd

kosten en aanlooptijd van een investeringEen private equity-fonds neemt meestal uitgebreid de tijd om een potentiële investering te beoordelen. Ze doen boekenonderzoek, ook vaak due diligence genoemd. Een accountant bekijkt de financiële cijfers en een business analist bekijkt het verleden en de verwachtingen van het bedrijf.

De investering heeft hierdoor altijd even wat aanlooptijd nodig en door het onderzoeken van het bedrijf heeft het altijd een opstartkostenplaatje. De financiële kosten van dit soort onderzoeken kunnen voor rekening komen van de aanvrager. Dit is afhankelijk van de aanvraag en onderhandeling.

Zoek je investeerders of wil je zelf in bedrijven investeren? Startups of nieuwe investeerders maken meer kans via durfkapitaal, een equity crowdfunding-platform of venture capital-maatschappijen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over private equity zijn:

Wat is private equity?

Het is het kapitaal van grote investeringsmaatschappijen die investeren in bedrijven die al in een grote mate van volwassenheid zijn beland. Het is daarmee de stap na venture capital, en voor een eventuele beursgang. Ook overnames worden hier vaak vanuit gefinancierd.

Eigenlijk kun je een private equity-onderneming beter zien als een professionele beleggingsmaatschappij die (meestal) handelt in aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven.

Hoe vind ik een investeringsmaatschappij?

Als je een investeringsmaatschappij zoekt ligt private equity niet erg voor de hand. Meestal is dit pas de laatste stap, vlak voor een overname of beursgang.

Als je een investeerder zoekt om te groeien of voor een investering dan zijn private investeerders als business angels of equity crowdfunding toegankelijker. Als tussenvorm zijn venture capital-maatschappijen soms het meest geschikt.

Gerelateerde berichten