Collin

Private equity

Private equity is geld van investeringsmaatschappijen waarmee bedrijven overnames, strategische veranderingen, of grote groei financieren. Het zijn vooral investeringen in aandelen die (meestal) niet beursgenoteerd zijn. Veelal gaat het om investeringen in volwassen organisaties. Het is daarmee de stap na venture capital, waarin eerder al het groei- en startkapitaal is gefinancierd.

Private equity is eigenlijk een vorm van beleggen. Net zoals veel fondsen doen op de AEX in bedrijven als Heineken of Philips. Maar in het geval van private equity belegt men in bedrijven die (meestal) niet op de beurs zoals de AEX of Midcap staan. Het gaat meestal om grote bedragen geld bij bedrijven die al hun strepen hebben verdiend. Is dat niet het geval, dan ligt venture capital meer voor de hand.

Investeringen met private equity

Bedrijven hebben regelmatig geld nodig. Zelfs de meest succesvolle bedrijven hebben soms bijvoorbeeld een lage liquiditeit. Dat kan worden opgelost met private equity. Extra kapitaal is nodig bij een overname, groei naar het buitenland, ontwikkeling van een nieuw product of andere grote acties waarvoor tijdelijk extra geld nodig is. Hiervoor kunnen bedrijven een lening bij de bank aanvragen, maar in plaats daarvan kunnen ze ook een deel van het bedrijf verkopen.

Dit doen ze door het verkopen van aandelen. Aandelen zijn de echte eigendomspapieren. Zo is iedereen die een aandeel heeft een beetje bedrijfseigenaar. Private equity-bedrijven zijn op deze manier een beetje eigenaar van soms vele tientallen bedrijven.

Gemiddelde bedrag en termijn

Voor private equity gelden er eigenlijk geen limieten. Veel van het geld wordt geïnvesteerd door investeringsmaatschappijen als beleggings- of participatiemaatschappijen. Soms zijn partijen die investeren in private equity zelfs deels verplicht om dit geld te investeren. Dit is dan bijvoorbeeld statutair vastgelegd. Om een goede evenwichtige portefeuille te ontwikkelen zijn private equity-bedrijven geïnteresseerd in alle soorten looptijden en bedragen. Zolang het past bij de huidige portefeuille kan er interesse zijn.

De ontwikkeling van private equity in Europa.
De ontwikkeling van private equity in Europa.

Veel investeringen in private equity lopen langere tijd. Grotere, bekendere bedrijven die niet beursgenoteerd zijn hebben regelmatig verschillende bedragen aan private equity op de balans staan. In veel gevallen is het zelfs interessanter dan een gewone geldlening.

Private equity zoeken

Private equity-investeerders kun je vinden door netwerken te bezoeken
Private equity-investeerders kun je vinden door netwerken te bezoeken.

Bedrijven die op deze wijze participeren zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Meestal werken ze alleen samen met mensen uit hun netwerk. Je moet dus via-via geïntroduceerd worden. Je kunt private equity-investeerders daarom het beste vinden door netwerken van investeerders te bezoeken. Meestal zijn hier andere investeerderstypes actief, maar zijn deze wel bekend met investeringsmaatschappijen die ook in deze investeringsvorm geïnteresseerd zijn en kunnen je dus hier voorstellen.

Vervolgens zul je ze moeten overtuigen. Ze investeren in aandelenkapitaal. Hoe zou je een belegger overtuigen van jouw bedrijf? Diezelfde weg kun je in beginsel ook bewandelen voor je zoektocht naar private equity. Wel willen private equity-beleggers uiteindelijk meer informatie dan beleggers. Ze doen boekenonderzoek, ook vaak due diligence genoemd. Een accountant bekijkt de cijfers en een business analist bekijkt het verleden en de verwachtingen van het bedrijf.

Kosten & aanlooptijd

Private equity heeft hierdoor altijd even wat aanlooptijd nodig en door het onderzoeken van het bedrijf heeft het altijd een opstartkostenplaatje. De kosten van dit soort onderzoeken kunnen voor rekening komen van de aanvrager. Dit is afhankelijk van de aanvraag en onderhandeling.

Private equity - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp