‘Geld huisartsenzorg niet naar aandeelhouders’

‘Geld huisartsenzorg niet naar aandeelhouders’

De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg niet naar commerciële investeerders gaat. Deze motie van de SP en ChristenUnie is op donderdag 21 september door een meerderheid aangenomen. Hoe dit precies moet gebeuren en welke organisaties hieronder vallen, is tot dusver nog niet duidelijk.

Aandeelhouders die geen huisartsen zijn

Volgens Kennisorganisatie Nivel zijn 45 tot 230 huisartsenpraktijken in ons land overgenomen door commerciële investeerders. Een deel van deze praktijken wordt nu beheerd door aandeelhouders die zelf geen huisartsen zijn. Die aandeelhouders zijn waar het hierbij om gaat. Nivel stelt dat minstens 45 huisartsenpraktijken geheel in handen van commerciële partijen zijn.

Diverse onderzoeken

Op dit moment lopen meerdere onderzoeken naar de private equity in de Nederlandse zorg en de grotere huisartsenketens. Over laatstgenoemde komen veel klachten binnen. Daarom onderzoekt demissionair minister Ernst Kuipers de mogelijkheden voor een overnameverbod. Dit verbod geldt dan voor de zorgpartijen die nu onderzocht worden door toezichthouders.

‘Geld voor de zorg moet naar de zorg.’

“Geld voor de zorg moet naar de zorg”, stelt partijleider van de SP Lilian Marijnissen. “Commerciële investeerders die winst willen maken, hebben niets in onze zorg te zoeken.”

Maroessia

Maroessia

Maroessia Karpenko werkt sinds 2023 voor Investeerders.nl, onderdeel van Zietuwel. Ze schrijft vooral nieuws- en achtergrondartikelen, maar ook interviews.

Bekijk alle berichten van Maroessia

Gerelateerde berichten