Beleggen in private equity gunstig voor particulieren?

Beleggen in private equity gunstig voor particulieren?

In 2021 is private equity sterk gegroeid en het lijkt erop dat particuliere beleggers deze ontwikkeling niet aan zich voorbij willen laten gaan. Biedt de sector ook mooie kansen voor deze groep beleggers? Wereldwijd is 16 procent dit jaar van plan om te beleggen in private equity. Nederlandse beleggers zijn daar met 10 procent iets terughoudender in.

Dit blijkt uit recent onderzoek van eToro. Het lange termijn rendement van de markt bereikte bovendien in 2021 een wereldwijd gemiddelde van 12 procent. Naar verwachting zal de markt dit jaar nog verder groeien.

‘Het lange termijn rendement van private equity bereikte wereldwijd een gemiddelde van 12%.’

Nederland is daarnaast een populair gebied in de sector met meer dan 150 private equity-fondsen in het land. Volgens onderzoek van PwC ziet een grote meerderheid van de PE directeuren (78 procent) Nederland als een van de meest aantrekkelijke landen, na Duitsland (80 procent) en voor Zwitserland (74 procent).

Onderzoek naar kansen particuliere beleggers

De online broker eToro verwacht dat dit het grootste jaar voor private equity gaat worden en onderzocht daarom of het ook kansen biedt aan particuliere beleggers. Voor het onderzoek vergeleek het bedrijf de prestaties van de S&P 500 met die van beursgenoteerde private equity-fondsbeheerders en hun onderliggende niet-beursgenoteerde private equity-fondsen over de afgelopen 15 jaar.

Sterk gegroeid

“Buy-out bedrijven zijn uitgegroeid tot enorme, gediversifieerde vermogensbeheerders en zijn steeds vaker beursgenoteerd. Volgens ons onderzoek hebben deze aandelen betere, maar meer volatiele, jaarlijkse rendementen laten zien dan de eigenlijke fondsen zelf”, aldus Ben Laidler, Global Markets Strategist bij eToro.

private equity fondsen

Het mediane rendement van beursgenoteerde private equity-aandelen is volgens het onderzoek zo’n 14 procent. Dit komt overeen met het mediane rendement van de S&P 500. Het mediane rendement van niet-beursgenoteerde private equity-fondsen ligt 2 procent lager. Wel is de volatiliteit van beursgenoteerde private equity-aandelen erg hoog, bijna het dubbele van de S&P 500 en zelfs het drievoudige van de niet-beursgenoteerde fondsen.

“Deze resultaten bevestigen het hogere risico-rendementsprofiel voor aandelen van beursgenoteerde private equity-fondsbeheerders. Particuliere beleggers die in deze sector beleggen hebben een langetermijnvisie en een goed gespreide portefeuille nodig”, aldus Laidler.

Hoge volatiliteit

“Hoewel de vooruitzichten voor de private equity-sector veelbelovend lijken, moeten particuliere beleggers de volatiliteitsrisico’s niet licht opvatten. Aandelen in de private equity-sector zijn een manier om de beleggingsportefeuille te diversifiëren en toegang te krijgen tot een unieke asset class, maar zouden vanwege hun volatiliteit alleen deel mogen uitmaken van een goed gespreide portefeuille.”

‘Aandelen in de private equity-sector passen bij een goed gespreide portefeuille.’

In februari werd het ARK Venture Fond aangekondigd, dat particuliere beleggers in staat stelt te beleggen in niet-beursgenoteerde, illiquide effecten, zoals die van particuliere ondernemingen. Of dit een gunstige ontwikkeling is voor particuliere beleggers betwijfelt Laidler: “particuliere beleggers toegang bieden tot private equity-fondsen zou de diversificatie bevorderen en de beleggingsmogelijkheden verder democratiseren. De belangrijkste uitdaging hierbij is de vraag hoe beleggers in niet-beursgenoteerde assets liquiditeit kan worden geboden. Beleggingsmogelijkheden in de beursgenoteerde private equity-fondsbeheerders lossen dit probleem op, maar in het geval van ARK Venture speelt het probleem nog.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten