‘Private equity: 3,3 biljoen dollar in 2021’

‘Private equity: 3,3 biljoen dollar in 2021’

De eerst helft van dit jaar was een goede periode voor private-equityfondsen. Het lijkt er zelfs op dat private equity in 2021 een recordjaar gaat neerzetten. Misschien wordt de grens van 3,3 biljoen dollar wel gepasseerd. Dat betekent een verdrievoudiging in slechts tien jaar tijd.

Wie in het eerste coronajaar, vorig jaar dus, zou hebben gezegd dat private equity een jaar later een record zou neerzetten, zou waarschijnlijk raar worden aangekeken. Toch is dat waar het op afstevent, zo schrijft Mena.nl naar aanleiding van het rapport ‘Private Equityā€™s Wild First-Half Ride’ van consultancybedrijf Bain & Company.

Wie vorig jaar zei dat private equity zoveel waard zou zijn in 2021, werd raar aangekeken.

Natuurlijk blijft het altijd lastig om het resultaat van een heel jaar te voorspellen op basis van de resultaten in het afgelopen halfjaar, maar volgens het rapport zijn dealwaarde, exitwaarde en fondsenwerving allemaal op weg de grens van 1 biljoen dollar te passeren.

Wereldwijde dealwaarde in private equity.
Wereldwijde dealwaarde in private equity.

Private equity drie keer zoveel waard in 10 jaar tijd

En dat zou betekenen dat de markt van private equity in tien jaar tijd drie keer zoveel waard is geworden. Wereldwijd genereerde private equity – geld van investeringsmaatschappijen waarmee bedrijven overnames, strategische veranderingen, of grote groei financieren ā€“ maar liefst 539 miljard dollar aan dealwaarde in de eerste helft van dit jaar. Dat is bijna evenveel als het jaargemiddelde (sinds 2016) van 543 miljard dollar.

Het jaarrecord staat nu nog op 804 miljard dollar, wat in 2006 werd behaald net voordat de financiƫle crisis wereldwijd uitbrak. Voor dit jaar wordt een record van 1,08 biljoen dollar verwacht.

De ontwikkeling van private equity in 2021.
De ontwikkeling van private equity in 2021.

Stijging vooral door grotere omvang deals

Bain & Company stelt dat niet het aantal deals, maar de omvang van de deals de oorzaak zijn van de significante stijging. Want hoewel het aantal deals met 16 procent steeg ten opzichte van de situatie een jaar eerder, is de gemiddelde dealgrootte met maar liefst 48 procent gestegen, van 718 miljoen tot 1,1 miljard dollar.

Vooral deals in techsector

De deals lijken vooral in de technologiesector te worden gemaakt. Zo blijkt bij Ć©Ć©n op de drie buyout-deals in de eerste helft van dit jaar een technologiebedrijf betrokken te zijn geweest. Het gaat vooral om softwarebedrijven.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten