Max Crowdfund

Main Capital haalt 1,2 miljard euro op

Main Capital haalt 1,2 miljard euro op

Nederlands private-equitybedrijf Main Capital heeft een recordbedrag opgehaald. In totaal hebben beleggers 1,2 miljard euro ingelegd. Dit is voor Nederlandse begrippen een uitzonderlijk groot bedrag.

In Nederland haalden slechts twee andere investeringsmaatschappijen, Waterland en Gilde Buy Out Partners, fondsen op van 1 miljard euro of meer. Het bedrag dat Main Capital op wist te halen is afkomstig van vermogensbeheerders, pensioenfondsen en andere professionele beleggers. Vorig jaar vulde Main nog een vorig fonds van 564 miljoen euro. Volgens het FD ligt nog zo’n 40 procent daarvan op de plank.

Twee fondsen

Met dit geld gaat Main softwarebedrijven kopen, wat de investeerder al doet sinds de oprichting in 2003. Dat de investeerder na een jaar al een nieuwe kapitaalronde doet, dubbel zo groot als de vorige, geeft de ambitie aan van het bedrijf. Oprichter Charly Zwemstra ziet veel overnamekansen in de volgens hem “zeer gefragmenteerde softwaremarkt.”

Main Capital verdeelt de 1,2 miljard euro over twee fondsen.

Main Capital gaat de 1,2 miljard euro verdelen over twee fondsen. Er gaat 1 miljard euro naar het hoofdfonds. Daarnaast reserveert het bedrijf 210 miljoen euro voor een fonds voor kleinere overnames.

Main Capital doet veel kleine overnames

Sommige private equity-investeerders doen drie overnames per jaar, terwijl Main er soms drie op een dag aankondigt. Het bedrijf onderscheidt zich van andere investeerders doordat het veel kleine overnames doet.

In totaal heeft Main relatief weinig bedrijven verkocht. In 2019 verkocht het softwaremaker Roxit voor 100 miljoen euro aan het Noorse softwarebedrijf Visma. Met die deal zou Main vijf keer de inleg hebben verdiend.

Private equity boekt mooie resultaten

Dat Main Capital met dit gemak 1,2 miljard euro ophaalt, komt door de drukte in de overnamemarkt. Net als de vastgoedprijzen stijgen ook prijzen van bedrijven al jaren met dank aan lage rente. Private equity heeft daarom mooie resultaten geboekt.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Zietuwel, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten