Belastingvoordeel bij investeren

Belastingvoordeel bij investerenAls je geld investeert hoop je op rendement, maar dat is lang niet altijd zeker en dus is steun vanuit de belastingdienst gewenst. Helaas is er naast de vrijstelling waarbinnen je belastingvrij kunt investeren fiscaal gezien weinig tot geen belastingvoordeel te behalen in Nederland.

Investeren en box 3

Je mag een deel van je vermogen belastingvrij opbouwen. Bij de inkomstenbelasting geldt dus een vrijstelling in box 3. Maar aangezien je meestal pas begint met investeren als je dit geld ook makkelijk kunt missen, is de kans groot dat je deze vrijstelling al gebruikt voor spaargeld. Meer belastingvoordeel is helaas niet zomaar mogelijk.

Vermogende particulieren worden dus gewoon belast over hun investeringen. Zo is het investeren in bedrijven, bijvoorbeeld door het verschaffen van durfkapitaal als informal investor of business angel, of in crowdfunding investeren, helaas fiscaal gezien niet erg aantrekkelijk. De belastingdienst biedt helaas geen extra aftrekposten of belastingvoordelen bij dit type beleggingen.

Wil je investeren in jonge bedrijven? Sluit je aan bij fondsen zoals BridgeFund (vanaf 100K euro) of kies zelf projecten via platforms als Seedrs.com of Invesdor in ambitieuze startups uit heel Europa.

Tante Agaath?

Tot 2011 was er in Nederland een fiscale regeling voor durfkapitaal. In de volksmond werd dit belastingvoordeel de Tante Agaath-regeling genoemd, al kon het geld ook gewoon van een kennis, vriend, of zelfs totaal onbekende investeerder komen. Dit was de laatste fiscale regeling voor nieuwe of kleine investeerders en deze regeling is in 2011 afgeschaft.

Belastingvoordelen in Nederland vs. omliggende landen

Het Verenigd Koninkrijk wordt vaak geroemd om haar goede fiscale voordelen voor investeerders. Dat heeft effect, want in het Verenigd Koninkrijk halen bedrijven veel geld op bij investeerders.  Nederland is zeker geen arm land, maar zonder belastingvoordelen is het investeren in bedrijven hier niet erg aantrekkelijk. Ons land verliest op dit gebied dan ook terrein. Vrijwel alle landen om ons heen bieden meer fiscale voordelen voor investeerders. Het aantal fiscale voordelen per land in 2016 volgens PwC, die hier onderzoek naar deed in opdracht van de Europese Unie:

Belastingvoordeel in Europa
Nederland heeft nul belastingvoordelen voor investeerders…

Zakelijk investeren in bedrijven?

Bovenstaande feiten gelden voor particulieren. Zakelijk gezien is er wat meer mogelijk. Veel investeringen kun je zakelijk zien als kostenpost. Het nadeel is dat je het rendement dan weer als winst ontvangt, en over dit inkomen belast wordt. De risico’s zijn hiermee dus lager, maar die belastingen zijn veelal hoger dan die van box 3 waardoor het potentiële rendement sterker wordt beïnvloed.

Eenmanszaak vs. besloten vennootschap

Bij de eenmanszaak moet  je dus jaarlijks afrekenen met de belastingdienst. Bij een besloten vennootschap kun je wel belastingvrij vermogen opbouwen binnen de onderneming. Pas als je het uitkeert zal je hierover worden belast, maar daar heb je dan wel meer controle over.

Het nadeel is wel dat de opstart van een besloten vennootschap fiscaal gezien vrij stevig is. Zo krijg je te maken met het minimumsalaris voor de DGA, en gelden fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek of startersaftrek niet bij deze rechtsvorm.

Een bv is dus pas interessant als het rendement van de onderneming naar schatting vrij hoog is. Als je echt miljoenen te besteden hebt dan wil je maximale vrijheid, en is dit dus vrijwel altijd de beste oplossing. Maar voor de gemiddelde particulier die alleen investeert omdat hij wat meer rendement wil dan op zijn spaargeld, is deze stap meestal te groot.

Gerelateerde berichten