Beleggen vs. investeren: het verschil

De termen beleggen en investeren lijken synoniemen maar hoewel ze de nodige overeenkomsten vertonen, zijn er wel verschillen. In dit artikel leggen we uit waar de begrippen precies voor staan en waar je op moet letten mocht je van plan zijn om ergens in te investeren en/of te beleggen.

Beleggen versus investerenZowel bij beleggen als investeren spendeert men met de verwachting dat hier uiteindelijk rendement mee wordt behaald. De overeenkomsten zijn groot, en soms is er zelfs overlap.

Zo kan een particulier zijn spaargeld spreiden over beursaandelen, obligaties en crowdfunding-campagnes, en zal de financiële wereld dit als een belegging opvatten.

Zelfs als je dit doet vanuit je onderneming. Maar zodra iemand een groot geldbedrag aan een startup leent noemen we dit investeren. Zit het verschil dan in de leeftijd van een onderneming, of het bedrag dat je investeert? Het speelt zeker een rol maar meestal zijn het andere factoren die de woordkeuze bepalen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Verschillen tussen beleggen en investeren

Voor een leek lijken beleggen en investeren sterk op elkaar, maar voor een investeerder is er een groot verschil. Beleggen betekent dat zijn geld vanzelf rendement oplevert. Het kopen van een aandeel op de beurs, of zelfs het kopen van vastgoed met het idee dat het vanzelf meer waard wordt, kun je zien als beleggen. Investeren betekent dat de investeerder zelf het rendement beïnvloedt.

Meestal betekent dit dat de investeerder niet alleen geld maar ook tijd levert. Bijvoorbeeld als die geld investeert in een startup, en de onderneming ook succesvoller maakt door het inzetten van een eigen netwerk, of delen van advies en ervaringen met de ondernemers.

Zodra het om meer gaat dan het geld en er ook tijd, advies of een netwerk bij komt kijken, is het vrijwel zeker een investering. Ook als het meer oplevert dan financieel rendement, spreken we meestal over een investering. Tijd steken in eigen vaardigheden of kennis, kun je dus gerust zien als een (goede) investering.

Wil je investeren in jonge bedrijven? Sluit je aan bij fondsen zoals BridgeFund (vanaf 100K euro) of kies zelf projecten via platforms als Seedrs.com of Invesdor in ambitieuze startups uit heel Europa.

Gesprek over financiering

De wens om iets te realiseren

Hoever de invloed van de geldschieter gaat is niet zwart-wit. Er is dus een grijs gebied mogelijk. Zo kun je het financieren van een crowdfunding-project zien als investering maar ook als belegging.

Als jij een campagne financiert omdat je hoopt dat je hier uiteindelijk rendement mee te behalen, dan is dit een belegging. Als je een specifieke campagne van een ondernemer die je kent steunt is rendement niet meer het enige doel. Zeker als jij denkt dat jouw geld het verschil van slagen kan beïnvloeden, of omdat je de doelstelling van de campagne een warm hart toedraagt, kun je rustig spreken van een investering.

Als jij het succes beïnvloedt is het een investering.

Ondernemers investeren

Het gaat dus om meer dan alleen het financiële rendement. Om die reden noemen we grote uitgaves van ondernemers al snel investeringen. Want als die een machine koopt of nieuwe medewerker aanneemt blijft het daar niet bij. Naast een financiële bijdrage investeert een ondernemer ook tijd en kennis om er een succes van te maken.

Fiscale investeringen

De belastingdienst maakt hierin duidelijk onderscheid. Het ziet alle zakelijke uitgaves aan bedrijfsmiddelen als investering als deze langer dan een jaar meegaan en minimaal 450 euro kosten. Bedrijfsaankopen van een machine, computer of zelfs dure smartphone moet je fiscaal als investering boeken.

En hoe zit het met beleggen?

geld beleggen voor rendementBij beleggen draait het meestal alleen om dat financiële rendement. Bijvoorbeeld als je via een online broker spaargeld in aandelen of obligaties steekt met de intentie dat je deze op een later moment voor meer geld kunt doorverkopen.

Als jij een aandeel op de beurs koopt merkt het bedrijf daar niets van, dus jouw invloed is beperkt. Om die reden noemen we het financieren van zeer grote bedrijven, via aandelenverkoop aan particulieren, beleggen.

Bij de belastingdienst geef je beleggingen op als vermogen. Bij beleggen denken de meeste mensen al snel aan de beurs, maar je kunt ook beleggen in vastgoed, digitale waardepapieren, of zeldzame objecten zoals oldtimers, postzegels of kunst.

Kunnen particulieren ook investeren?

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt duidelijk dat het voor particulieren lastig is om een koers echt te beïnvloeden. Als jij een schilderij of aandeel koopt, verandert die door jou niet direct van waarde. Particulieren beleggen dus meestal, en ondernemers zullen het eerder hebben over investeringen.

Toch kun je als particulier zeker ook het verschil maken. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in vastgoed doordat je een huis koopt en hoopt dat de waarde vanzelf stijgt, maar er ook in investeren door het huis zelfstandig te gaan verbouwen en vervolgens dankzij jouw tijd en arbeid in waarde te laten stijgen.

Al met al zijn het dus een behoorlijk containerbegrippen met grote overlap geworden. Maar wanneer we het hier hebben over een investering, kun je ervan uitgaan dat we de variant bedoelen waarbij je geld steekt in een bedrijf of project met de hoop dat deze dankzij jouw actie(s) succesvoller zal worden.