OPC NK

Beleggen vs. investeren: het verschil

De termen beleggen en investeren worden regelmatig door elkaar gebruikt. Hoewel ze de nodige overeenkomsten vertonen, zijn er zeker ook verschillen. In dit artikel leggen we uit waar de begrippen precies voor staan en waar je op moet letten mocht je van plan zijn om ergens in te investeren en/of te beleggen.

Beleggen versus investerenZowel bij beleggen als investeren spendeert men met de verwachting dat hier uiteindelijk rendement mee wordt behaald. De overeenkomsten zijn groot, en soms is er zelfs overlap.

Zo kan een particulier zijn spaargeld spreiden over beursaandelen, obligaties en crowdfunding-campagnes, en zal de financiële wereld dit als een belegging opvatten. Zelfs als dit vanuit een onderneming wordt gedaan. Maar zodra iemand een groot geldbedrag aan een startup leent wordt dit gezien als investeren. Zit het verschil dan in de leeftijd van een onderneming, of het bedrag dat wordt uitgegeven? Het speelt zeker een rol maar meestal zijn het andere factoren die de woordkeuze bepalen.

Verschillen tussen beleggen en investeren

Voor een leek lijken beleggen en investeren sterk op elkaar, maar voor een investeerder is er een groot verschil. Beleggen betekent voor hem dat zijn geld vanzelf rendement oplevert. Het kopen van een aandeel op de beurs, of zelfs het kopen van vastgoed met het idee dat het vanzelf meer waard wordt, kun je zien als beleggen. Investeren wordt het zodra de investeerder zelf het rendement beïnvloedt.

Meestal betekent dit dat de investeerder niet alleen geld maar ook tijd levert. Bijvoorbeeld als hij geld investeert in een startup, en die vervolgens ook succesvoller maakt doordat hij zijn netwerk inzet, of zijn advies en ervaringen deelt met de ondernemers waarin hij investeert. Zodra er niet alleen geld maar ook tijd wordt gespendeerd, is het vrijwel zeker een investering. Ook als de doelstelling op meer is gebaseerd dan puur en alleen rendement, spreken we meestal over een investering. Tijd steken in eigen vaardigheden of kennis, kun je dus gerust zien als een (goede) investering.

De wens om iets te realiseren

Hoever de invloed van de geldschieter gaat is niet zwart-wit. Er is dus een grijs gebied mogelijk. Zo kun je het financieren van een crowdfunding-project zien als investering maar ook als belegging. Als jij je geld steekt in een campagnes omdat je hoopt dat je hier uiteindelijk rendement mee te behalen, dan is dit een belegging. Als je een specifieke campagne van een ondernemer die je kent steunt is rendement niet meer het enige doel. Zeker als jij denkt dat jouw geld het verschil van slagen kan beïnvloeden, of omdat je de doelstelling van de campagne een warm hart toedraagt, kun je rustig spreken van een investering.

Ondernemers investeren

Het gaat dus om meer dan alleen het financiële rendement. Om die reden noemen we grote uitgaves van ondernemers al snel investeringen. Want als hij een machine koopt of nieuwe medewerker aanneemt zal hij het daar niet bij laten. Naast zijn financiële bijdrage, zal ook zijn tijd en kennis inzetten om er een succes van te maken. Daarnaast heeft hij natuurlijk sterk de wens dat zijn onderneming slaagt, zelfs als hij daar niet direct rijker door wordt.

Fiscale investeringen

De belastingdienst maakt hierin duidelijk onderscheid. Het ziet alle zakelijke uitgaves aan bedrijfsmiddelen als investering, indien deze langer dan een jaar meegaan en minimaal 450 euro hebben gekost. Bedrijfsaankopen van een machine, computer of zelfs dure smartphone moeten fiscaal gezien daarom als investeringen worden geboekt.

En hoe zit het met beleggen?

BeleggenBij beleggen draait het meestal alleen om dat financiële rendement. Bijvoorbeeld als je jouw spaargeld in aandelen of obligaties steekt met de intentie dat je deze op een later moment voor meer geld kunt doorverkopen. Als jij een aandeel op de beurs koopt zal het bedrijf daar niets van merken, dus jouw invloed is beperkt. Om die reden noemen we het financieren van zeer grote bedrijven, via aandelenverkoop aan particulieren, beleggen.

Bij de belastingdienst geef je beleggingen op als vermogen. Bij beleggen denken de meeste mensen al snel aan de beurs, maar je kunt ook beleggen in vastgoed, digitale waardepapieren, of zeldzame objecten zoals oldtimers, postzegels of kunst.

Kunnen particulieren ook investeren?

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt duidelijk dat het voor particulieren lastig is om een koers echt te beïnvloeden. Als jij een schilderij of aandeel koopt, zal die door jou niet direct van waarde veranderen. Particulieren beleggen dus meestal, en ondernemers zullen het eerder hebben over hun investeringen.

Toch kun je als particulier zeker ook het verschil maken. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in vastgoed doordat je een huis koopt en hoopt dat de waarde vanzelf stijgt, maar er ook in investeren door het huis zelfstandig te gaan verbouwen en vervolgens dankzij jouw tijd en arbeid in waarde te laten stijgen.

Al met al zijn het dus een behoorlijk containerbegrippen met grote overlap geworden. Maar wanneer we het hier hebben over een investering, kun je ervan uitgaan dat we de variant bedoelen waarbij je geld steekt in een bedrijf of project met de hoop dat deze dankzij jouw actie(s) succesvoller zal worden.