Collin

Investeerders zoeken: lijst en overzicht

Zoek je een investeerder voor jouw bedrijf en heb je deze niet in je eigen netwerk? Je kunt er natuurlijk naar googelen en naar allerlei bedrijven een open aanvraag voor een financiering sturen. Maar meestal is dat schieten met hagel, de kans dat je raak schiet is groter als je via een netwerk in contact komt met investeerders. Er zijn in Nederland verschillende organisaties actief die jou kunnen helpen met het zoeken naar investeerders.

Lijst van organisaties met investeerders en investeringsmaatschappijen

Investeerders zoekenEen lijst zoeken van investeerders is dus meestal kansloos. Dan is het daarom handig als je wordt geïntroduceerd via iemand die weet welke investeerder bij je past. Dan hoef je niet zelf te zoeken en die zijn gemakkelijker te vinden dan je zou denken. Zeker als je het wereldje, het netwerk van de investeerders zelf, een beetje leert kennen. Als je investeerders, business angels, informal investors en investeringsmaatschappijen zoekt kun je het beste contact opnemen de (netwerk)-organisaties uit het volgende overzicht (in alfabetische volgorde):

Antler Amsterdam
AntlerDeze internationale organisatie heeft ook een vestiging in Amsterdam. Het is niet alleen een investeringsmaatschappij maar vooral een startup-generator: tussen 2020 en 2024 wil het tweehonderd nieuwe startups lanceren en faciliteren. Hiervoor scout het zelf naar de juiste ondernemers en oprichters en brengt het deze bij elkaar in een eigen ecosysteem en programma. Je komt direct in contact met een netwerk van coaches, investeerders en andere stakeholders die je nodig hebt om in korte tijd een baanbrekende scaleup te beginnen. Bezoek de website.

Business Angels Netwerk Nederland
BAN NederlandEen landelijke koepelorganisatie van partijen die business angels en ondernemers bij elkaar brengt. Ze faciliteert haar deelnemers bij het tot stand brengen van deals zonder daarbij zelf op te treden als matchmaker. Voor onze zuiderburen is er een netwerk van business angels dat is gericht op Vlaanderen. Bezoek de website.

Business Angel Connect
Business Angel ConnectEen investeerdersnetwerk dat zich momenteel sterk richt op Chemie-, Lifescience-, Med-tech-, en food & IT-bedrijven. Is naast Nederland ook actief in Duitsland (NoordRhein-Westfalen). Bezoek de website.

De Investeerdersclub
De InvesteerdersclubDeze stichting organiseert maandelijks bijeenkomsten voor ondernemers en/of investeerders. Ondernemers kunnen zich aanmelden via de website (agenda) als ze op een informele manier eens kennis willen maken met investeerders. Daar is een fee van €45,- aan verbonden. Investeerders mogen, na screening, kosteloos een event bezoeken om de sfeer te proeven voordat ze besluiten om wel of geen lid te worden. Werkt puur op basis van business angels en aandelenconstructies, dus ook geschikt voor (relatief nieuwe) ondernemers die snel willen groeien. Bezoek de website.

Investormatch
InvestormatchInvestormatch is een crowdfunding-platform waar investeerders rechtstreeks in bedrijven investeren. De kracht van Investormatch is dat zij naast de “crowd” ook een groep van 1000 premium investeerders (business angels en investeringsfondsen) aan zich gebonden heeft. Investormatch is in september 2016 overgenomen door financieel adviesbureau De Breed & partners. Bezoek de website.

Leapfunder
LeapfunderBiedt een platform waarbij startups online kunnen pitchen bij business angels. Richt zich op internationale markt maar werkt vanuit Amsterdam en heeft vanuit daar al verschillende Nederlandse startups van kapitaal voorzien. Bezoek de website.

Matchinvest
MatchinvestEen platform dat bestaat sinds 2008 en veel gebruikmaakt van lokale partners. Koppelt graag investeerders die daarnaast als ervaren ondernemers begeleiding kunnen geven bij de invulling van de kapitaalbehoefte. Bezoek de website.

Money Meets Ideas
Money Meets IdeasPlatform waar ondernemers investeerders kunnen vinden. Onderdeel van Schretlen, dat zelf een vermogensbank is van de Rabobank. Zijn jarenlang actief en geven nog regelmatig workshops en pitches. Bezoek de website.

NPEX
NPEXNPEX is een aandelenbeurs voor het mkb bij de financiering van één tot maximaal vijftien miljoen euro. Bedrijven kunnen hier geld ophalen door het uitgeven van aandelen of obligatieleningen. Investeerders bestaan uit kleine (particuliere) beleggers die individueel kunnen investeren of kiezen voor aangesloten beleggingsfondsen. Bezoek de website.

Operator Exchange
Operator ExchangeOperator Exchange is een collectief van vijftien angel investeerders, die snelgroeiende bedrijven hebben opgericht of er een belangrijke functie hebben vervuld. Met deze kennis wil het collectief techbedrijven ondersteunen die deze vaardigheden nog niet in huis hebben. Medio 2020 mag Operator Exchange zich nog geen officieel fonds noemen, maar hier wil het bedrijf wel naartoe zodat het ook financieringen boven de 500.000 euro kan faciliteren. Bezoek de website.

Startup Bootcamp
Startup BootcampStartup Bootcamp ondersteunt tech-startups in een vroeg stadium om op te schalen door toegang te bieden tot een internationaal netwerk van mentoren, partners en investeerders in hun branche. Bezoek de website.

Techleap
TechLeapTechLeap, dat voorheen StartupDelta heette, is een instantie die zich inzet om het Nederlandse ecosysteem voor startups te verbeteren. Denk jij de volgende unicorn van Nederland te zijn? Dan kan deze instantie je zeker in de juiste richting wijzen! Bezoek de website.

The Informal Investors Network
The Informal Investors NetworkDe investeringsfondsen van TIIN Capital investeren risicodragend vermogen (venture capital en private equity) in early stage ICT en high-tech bedrijven en later stage MKB bedrijven, waaronder maakindustrie en ICT. Bezoek de website.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bank, is een investeerder meestal niet een organisatie waar je zomaar binnenloopt. Een investeerder kun je het beste bereiken via zijn netwerk. Bovenstaande clubs bieden hiervoor een eerste stap.

Is het niet wat je zocht? Dan kunnen ze je vaak toch verder helpen, want zij kennen vaak ook andere netwerken en groepen. Naast de Quote 500 bestaan er maar weinig lijstjes met rijke mensen die graag investeren. Ze hebben meestal geen websites en staan ook niet met als trefwoord investeerder in een telefoonboek of ander lijstje. Liever niet zelfs want de gemiddelde investeerder krijgt dagelijks al veel investeringsaanvragen voor zijn kiezen, en investeert meestal alleen in een specifiek segment of branche.

Netwerken met investeerders

Daarnaast zijn er natuurlijk nog tientallen andere plekken waar investeerders graag komen. Overal waar nieuwe ondernemers snel kunnen groeien en nieuwe ontwikkelingen of technologie kunnen realiseren, zijn investeerders regelmatig te vinden. Denk aan universiteiten of incubators. Bijna altijd kennen deze partijen wel investeerders waar je een businessplan kunt achterlaten of een pitch mag houden. Als je tenminste een serieuze pitch of businessplan hebt tenminste.

Brancheorganisaties weten soms ook branche-specifieke investeerders te vinden. En ook banken hebben vaak investeerders in hun netwerk. De laatste zijn wel soms iets minder bereid om je te helpen zoeken of in het delen van informatie. Net zoals overheidsorganisaties die via de KvK of via AgentschapNL met investeerders verbonden zijn.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Alternatief voor een investeerder? Crowdfunding!

Zijn bovenstaande organisaties te formeel, te zwaar of onbereikbaar? Dat is niet zo gek, investeerders zoeken meestal naar dé speld in een hooiberg. Als elke vermogende particulier een kanshebber zou kunnen zijn om te investeren in jouw onderneming, is een publieksfinanciering misschien een optie. Crowdfunding biedt het reguliere mkb een volledig alternatief voor investeerders.