Investeerders zoeken: lijst en overzicht

Zoek je een investeerder voor je onderneming maar heb ze niet in je eigen netwerk? Er zijn in Nederland verschillende organisaties die kunnen helpen met het zoeken naar potentiële investeerders. Al heeft een lijst van investeerders meestal pas zin als iemand je daarna kan introduceren.

Investeerders zoeken

Investeerders zoekenNaast de Quote 500 bestaan er maar weinig lijstjes met rijke mensen die graag investeren. Je kunt ze googelen en verschillende investeerders een open aanvraag voor een financiering sturen. Maar je maakt meer kans om in contact te komen met geïnteresseerde investeerders via een club of netwerk. De gemiddelde investeerder krijgt al veel investeringsaanvragen en investeert meestal alleen in een specifieke sector of branche.

Lijst van investeerders (overzicht 2022)

Bij een netwerk of club kun je snel een potentiële investeerder vinden die bij je financiering past. Zeker als je het wereldje, het netwerk van de investeerders zelf, een beetje leert kennen. Als je investeerders, business angels, informal investors en investeringsmaatschappijen zoekt kun je contact opnemen de (netwerk)-organisaties uit het volgende overzicht (in alfabetische volgorde):

Antler Amsterdam

AntlerDeze internationale organisatie, met vestiging in Amsterdam, is zelf geen investeerder  maar vooral een startup-generator: tussen 2020 en 2024 wil het tweehonderd nieuwe startups lanceren en faciliteren. Het scout zelf naar ondernemers en oprichters en brengt ze bij elkaar in een eigen ecosysteem en programma. Je komt direct in contact met coaches, investeerders en andere stakeholders die je helpen een scaleup te beginnen. Bezoek de website.

Business Angels Netwerk Nederland

BAN NederlandEen landelijke koepelorganisatie van partijen die business angels en ondernemers bij elkaar brengt. Ze faciliteert haar deelnemers bij het tot stand brengen van deals zonder daarbij zelf op te treden als matchmaker. Voor onze zuiderburen is er een netwerk van business angels dat is gericht op Vlaanderen. Bezoek de website.

Business Angel Connect

Business Angel ConnectEen investeerdersnetwerk dat zich momenteel sterk richt op kapitaal voor Chemie-, Lifescience-, Med-tech-, en food & IT-bedrijven. Is naast Nederland ook actief in Duitsland (NoordRhein-Westfalen). Bezoek de website.

De Investeerdersclub

De InvesteerdersclubDeze stichting organiseert regelmatig bijeenkomsten voor ondernemers die een investeerder zoeken. Ondernemers kunnen zich aanmelden via de website (agenda) en zo  kennismaken met investeerders. Werkt op basis van business angels en aandelen-constructies en is gericht op ondernemers die snel willen groeien. Bezoek de website.

Fundsup

fundsup.coFundsup is een platform dat sinds 2018 bestaat. Het verbindt startups met angels, investeerders, vakverenigingen en partners. Naar eigen zeggen zijn er 2.000 investeerders actief op het platform die meer dan 6.000 organisaties hebben laten groeien. Door een profiel aan te maken voor je startup kan het platform je verbinden met relevante investeerders. Bezoek de website.

Investormatch

InvestormatchInvestormatch is een adviesbureau dat professionele investeerders (business angels en investeringsfondsen) koppelt aan startups. Investormatch is in september 2016 overgenomen door financieel adviesbureau De Breed & partners. Bezoek de website.

Leapfunder

LeapfunderBiedt een platform waarbij startups online kunnen pitchen bij business angels. Richt zich op de internationale markt maar werkt vanuit Amsterdam en heeft vanuit daar al verschillende Nederlandse startups van kapitaal voorzien. Bezoek de website.

Matchinvest

MatchinvestEen platform dat bestaat sinds 2008 en veel gebruikmaakt van lokale partners. Koppelt graag investeerders die een start-up naast het kapitaal ook begeleiding bieden als ervaren ondernemers. Bezoek de website.

Money Meets Ideas

Money Meets IdeasPlatform waar ondernemers een investeerder kunnen vinden. Onderdeel van de  vermogensbank van de Rabobank. Zijn jarenlang actief en samen met KplusV geven ze nog regelmatig workshops en pitches. Bezoek de website.

NPEX

NPEXNPEX is een aandelenbeurs voor het mkb bij de financiering van één tot maximaal vijftien miljoen euro. Bedrijven kunnen hier geld ophalen door het uitgeven van aandelen of obligatieleningen. Investeerders bestaan uit kleine (particuliere) beleggers die individueel kunnen investeren of kiezen voor aangesloten beleggingsfondsen. Bezoek de website.

Operator Exchange

Operator ExchangeOperator Exchange is een collectief van vijftien angel investeerders, die snelgroeiende bedrijven hebben opgericht of er een belangrijke functie hebben vervuld. Met deze kennis wil het collectief technologie-bedrijven ondersteunen die deze vaardigheden nog niet in huis hebben. Faciliteert financieringen tot zo’n 500.000 euro. Bezoek de website.

Startup Bootcamp

Startup BootcampStartup Bootcamp ondersteunt tech-startups in een vroeg stadium om op te schalen door toegang te bieden tot een internationaal netwerk van mentoren, partners en investeerders in hun branche. Bezoek de website.

Techleap

TechLeapTechLeap is een instantie die zich inzet om het Nederlandse ecosysteem voor startups te verbeteren. Denk jij de volgende unicorn van Nederland te zijn? Dan kan deze instantie je in de juiste richting wijzen. Heeft veel ervaring met durfkapitaal-investeerders. Bezoek de website.

The Informal Investors Network

The Informal Investors NetworkDe investeringsfondsen van TIIN Capital investeren risicodragend vermogen (venture capital en private equity) in early stage ICT en high-tech bedrijven en later stage MKB bedrijven, waaronder maakindustrie en ICT. Bezoek de website.

VentureCapital.nl

venturecapital.nlHet platform VentureCapital.nl wil de investeringswereld in Nederland transparanter maken en biedt daarvoor een marktplaats waar vraag en aanbod zichtbaar zijn. Ondernemers kunnen vrijblijvend een profiel starten. Het platform werkt op ‘no cure, no pay’-basis. Bezoek de website.

Naast het geleende geld kan een investeerder meestal ook waardevolle kennis delen. Al is die vaak specifiek, waardoor ze ook selectief zijn in de participaties. Daarnaast is een investeerder meestal niet een organisatie waar je zomaar binnenloopt. Je kunt ze daarom het beste bereiken via een netwerk. Bovenstaande clubs bieden hiervoor een eerste stap.

Andere netwerken met investeerders

team dat samen een financiering bespreekt.Naast bovenstaande lijstje met organisaties van investeerders zijn er natuurlijk nog tientallen andere plekken waar je met een investeerder kunt kennismaken. Overal waar nieuwe ondernemers snel groeien en nieuwe ontwikkelingen of technologie realiseren, zijn investeerders te vinden. Denk aan universiteiten of incubators. Bijna altijd kennen deze partijen wel investeerders waar je een businessplan kunt achterlaten of een pitch mag houden. Als je tenminste een serieuze pitch of businessplan hebt tenminste.

Brancheorganisaties weten soms ook branche-specifieke investeerders te vinden. Ook de KvK of  AgentschapNL zijn met investeerders verbonden. En ook banken hebben vaak investeerders in hun netwerk al zijn die soms minder bereid om je te helpen zoeken of in het delen van informatie.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Op zoek naar een investeerder

Crowdfunding als alternatief voor een investeerder

Zijn bovenstaande organisaties te formeel, te zwaar of onbereikbaar? Als elke vermogende particuliere investeerder mag investeren in jouw onderneming, is een publieksfinanciering misschien een optie. Crowdfunding biedt het reguliere mkb een volledig alternatief voor de investering van een investeerder.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die een investering zoeken zijn:

Waar kan ik snel Nederlandse investeerders vinden?

Als je geen investeerders in je eigen netwerk (familie, kennissen, sportclub)  hebt moet je op zoek naar een professionele investeerder. Private investeerders worden vaak omschreven als business angels of informal investors en zijn via investeerdersclubs en -netwerken te bereiken. Die bieden regelmatig bijeenkomsten waar ook ondernemers welkom zijn.

Hoe kan ik zelf investeerder worden?

Kapitaal investeren kan zowel zakelijk als privé. Heb jij voldoende financiële ruimte en kun jij een jong bedrijf naast je investering ook toegevoegde waarde bieden? Dan kun jij investeerder worden. Als je weinig ervaring hebt met investeren in bedrijven kun je er meer over leren via een investeerdersclub, waar je ook andere investeerders kunt ontmoeten. Ook venture capital-fondsen werken veel met zakelijke investeerders.