Collin

Informal investors

Informal investors zijn investeerders die eigen vermogen investeren in andere bedrijven. Een informal investor is in de meeste gevallen pas interessant als een bank of eigen vermogen geen oplossing meer kan zijn. Bijvoorbeeld omdat het risico te groot is, het onderpand te klein is of omdat de ondernemer zelf te onervaren is. Informal investors durven wel risico’s te nemen maar verwachten daar dan ook wat voor terug.

Wat is een informal investor?

Informal investors zijn particuliere investeerders. De meeste van deze informele investeerders, ook wel business angels genoemd, zijn zelf ondernemer (geweest) en hebben zoveel succes (gehad) in het leven dat ze een flink vermogen hebben opgebouwd. Een deel van dat geldĀ investeren ze, bijvoorbeeld in andere bedrijven.

Tijdelijk geld lenen met je bedrijf? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Informal investorsJe hebt bij deze groep meestal te maken met een ondernemer die het klappen van de zweep al tientallen jaren heeft ervaren. Het zijn vaak mensen op leeftijd en hun ervaring is minstens zo rijkelijk aanwezig als het bedrag dat ze kunnen investeren.

Doordat ze hun beslissingen baseren op buikgevoel en hun eigen verleden reageren informal investors enorm verschillend. Sommige willen gewoon voor de kick investeren, vaak willen ze een hoog rendement halen op hun vermogen, terwijl anderen weer investeren omdat ze zichzelf herkennen in de ondernemer.

Deze laatste groep investeert alleen als hij een goed gevoel heeft bij de persoon achter de onderneming. Het gaat dan dus niet eens zo zeer om het bedrijf, het risico of het resultaat maar meer om de ondernemer en hoe die zijn avontuur ervaart.

Informal investors zijn veelal zelf oud-ondernemer die naast kapitaal ook graag kennis bieden.

Informal investors in Nederland

In ons land is de bank traditioneel gezien vrij dominant als financierder, maar spelen investeerders ook een belangrijke rol. Ze kijken anders naar bedrijven, en vullen dus een gat in de markt. Informal investors investeren vaak op buikgevoel en met het eigen geld maar dat maakt het niet minder zakelijk of professioneel. Bekende informal investors zijn bijvoorbeeld Roel Pieper, Henk Keilman en Annemarie van Gaal maar daarnaast zijn er zeer veel onbekende informals.

Gemiddelde bedrag en termijn

Vergis je niet! Ook al investeren informal investors enkel met eigen vermogen, dat wil niet zeggen dat de bedragen beperkt zijn. De gelukkigen met een plaats in de Quote 500 zijn stuk voor stuk ook actief als informal investor. Gemiddeld investeren informal investors tussen de 50.000 en 250.000 euro per investering maar er zitten uitschieters tussen die vele miljoenen investeren. Daarnaast is het wereldje van informal investors vaak een soort old boys network-clubje. Ze kennen elkaar goed en als je eenmaal een informal investor hebt weten te overtuigen, weet hij meestal genoeg andere informal investors die met hem mee willen investeren.

Informal investors hebben zelf vaak enorme succesverhalen meegemaakt. Ze verwachten dit ook van hun investering. Als ze in jouw bedrijf investeren, willen ze in de meeste gevallen zien dat het in een paar jaar al is terugverdiend. Zelf wil hij vaak al na een jaar of 3 rendement terugzien. Als je een informal investor wilt overtuigen moet je dus met rooskleurige groeicijfers komen! Houd het wel realistisch.

Vereisten en tegenprestaties

Informal investors zijn lastig over een kam te scheren maar in een ding blinken deze, in vergelijking tot andere kapitaalverstrekkers, echt uit. Het gaat hier echt om mensen en gevoelens. Bij informal investors is het vaak de ondernemer zelf die de doorslag geeft. Als ze een goed gevoel hebben bij de ondernemer zelf is 80% van de vereisten voor een informal investor al binnen. Ze willen vaak echt zien dat hun bijdrage iets toevoegt. Het gaat om het succes van het bedrijf. De vereisten zijn daarmee dan ook niet hard te maken. Onderpand, rendement, duurzaamheid, maatschappelijkheid of het innovatiegehalte zijn interessant en worden beoordeeld, maar uiteindelijk gaat het echt om het gevoel dat een investeerder bij de ondernemer heeft.

Voor- en nadelen van informal investors

Voor- en nadelen van informal investorsVoor- en nadelen van het werken met een informal investor zijn erg afhankelijk van de persoon. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat informal investors betrokken zijn bij je organisatie en vooral bij jou als ondernemer. Ze investeren relatief vaak in starters omdat ze deze, naast kapitaal, nog veel extra voordelen kunnen bieden. Dat kan nuttig zijn. In het geval van goede adviezen, een goed netwerk en veel ondersteuning. De informal investor heeft zijn succes al een keer bewezen en weet waar hij het over heeft. Het nadeel kan zijn dat de informal investor vrij opdringerig kan worden bij het vragen om informatie of in het doen van goedbedoelde adviezen.

Een ander voordeel van informal investors is dat deze zijn keuze maakt op het verhaal. Op emotie. Daarmee onderscheidt een informal investor zich van andere kapitaalverstrekkers die vooral naar risico en rendement kijken. Een nadeel is dat informal investors relatief snel resultaat willen zien. Dat hoeft geen winst te zijn, maar wel iets dat hem de bevestiging geeft dat hij een goede keuze heeft gemaakt met zijn investering. Naast winst en risicoverlaging van zijn investering (door een eerste aflossing bijvoorbeeld) zijn een snelle groei, goede reputatie, veel naamsbekendheid en media aandacht voor zijn investering, soms ook belangrijk voor de investeerder.

Zie voor een overzicht van plaatsen waar informal investors te vinden zijn, ons overzicht van investeerders.