Investeerders vinden

Vooral startende ondernemers willen nog wel eens aangeven dat ze geen investeerders kunnen vinden. Maar het vinden van een investeerder is meestal juist niet zo moeilijk. Er zijn tientallen wegen om een investeerder te vinden. Kosteloze wegen die jij ook kunt bewandelen.

Investeerders vindenWaar een zoektocht naar investeerders tegenwoordig meestal mee begint is het zoeken via een zoekmachine of social media. Maar dat is vrij kansloos. Er zijn investeerders die veel geld en aandacht besteden aan hun online presentatie, maar de meeste investeerders zijn hierin niet erg actief en degenen die dat wel zijn ontvangen soms wekelijks honderden aanvragen. De meest vindbare investeerder hoeft dus niet direct de beste match te zijn. Als je alleen afgaat op de investeerders die je online kunt vinden, dan is de kans groot dat het vinden van een investeerder inderdaad wat tegenvalt.

Een nadeel van goede vindbaarheid voor een investeerder is het krijgen van aanvragen waar hij niet op zit te wachten. Investeerders zijn meestal specifiek werkzaam in een bepaalde branche, bedrag, richting of regio. Als een investeerder bijvoorbeeld alleen maar wil investeren in internetbedrijven in de regio Gelderland, heeft het weinig zin om op algemene trefwoorden als investeerders overal te vinden te zijn op het internet.

Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Plekken waar je investeerders kunt vinden

Investeerders vindenMet ongesorteerde aanvragen blijkt nog geen één op de duizend een mogelijke match. Een groot aantal investeerders is daarom liever helemaal niet online. Toch is het vinden van een investeerder gemakkelijker dan je denkt. Acht manieren om een investeerder te vinden.

 1. Overzichten
  Er zijn verschillende overzichten waarop investeerders te vinden zijn. Wij hebben een overzicht van netwerken gemaakt met enkele bekendere netwerken onder investeerders. Een ander overzicht is bijvoorbeeld de investeerders-Startpagina.nl. Op dit soort overzichten komen ook de minder vindbare organisaties voor.
 2. De bank
  Banken
  en investeerders financieren ondernemers vaak op twee verschillende manieren. Zonder jaarcijfers of onderpand financiert een bank niet en moet je op zoek naar een investeerder. Onderling is er vaak een goede band dus kan je bank je mogelijk in contact brengen met een investeerder. Grote accountantskantoren of grote advocatenkantoren hebben meestal ook wel contacten maar zijn iets minder gemakkelijk bereikbaar dan de bank waar je zelf al bankiert.
 3. Alternatieve financierders
  Als je maar één investeerder wilt lijken crowdfunding-sites geen optie. Logisch, de crowd bestaat meestal uit particulieren zoals jij en ik. Toch kennen deze platformen vaak wel veel investeerders. Vaak werken ze zelfs met groepjes samen. Als je een platform kunt overtuigen, kan die ongetwijfeld jou ook in contact brengen met individuele investeerders.
 4. KvK
  Vroeger werkte de KvK samen met Syntens. Dit was een organisatie die gesteund werd door de overheid Nederlandse ondernemers helpt bij innovaties en groei, maar sinds 2014 is deze organisatie opgegaan in de Kamer van Koophandel zelf. Deze kan je sindsdien helpen met workshops, één op één gesprekken, training en advies, maar ook met het vinden van investeerders.
 5. Business incubators
  Vooral voor de startende en innovatieve ondernemers zijn business incubators een interessant kanaal om een investeerder te vinden. Business incubators hebben regelmatig te maken met bedrijven die extern kapitaal zoeken om te kunnen groeien en weten meestal wel partijen waar ze dit kunnen vinden.
 6. Hoger onderwijs
  Investeerders willen graag in contact komen met (nieuwe) business maar dan wel goed geselecteerd. Een manier is het hoger onderwijs. Veel hogescholen en universiteiten hebben speciale trajecten voor studenten die tijdens hun studie echt het gouden ei weten te vinden. Vaak in combinatie met incubators, maar soms ook zelfstandig. Personen die op deze afdelingen werken hebben meestal goede contacten met investeerders. Leg jouw vraag eens voor aan deze organisaties en mogelijk word je doorgestuurd naar een investeerder die bij je past.
 7. Brancheorganisaties
  Naast de brancheorganisaties van investeerders zoals de NVP en BAN Nederland, zijn er ook voor jouw branche specifieke organisaties. Deze weten alles van de investeerders die in hun branche actief zijn. Zij kunnen je gericht een advies voor de juiste investeerder bieden.
 8. Ondernemersclubs/-verenigingen
  Er zijn enorm veel ondernemersnetwerken. Niet alleen online, met netwerken als Linkedin, maar ook offline, met verschillende businessclubs en instanties voor ondernemers. Alhoewel investeerders hierin zelf niet altijd even actief zijn, kennen andere deelnemers meestal wel enkele investeerders. Een andere optie is een vakbeurs. Investeerders hebben zelden eigen stands maar lopen wel zelf rond op de beurs. Ze zijn er dus wel en de organisatie of bekende partijen op de beurs weten ze ongetwijfeld voor je te vinden!

Heb je die ene investeerder gevonden die echt het allerbeste bij jouw bedrijf past? Lees dan verder over hoe je hem kunt overtuigen!

Investeerders vinden - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp