Voorbereiding

Een investeerder is vooral benieuwd naar jouw visie. Of je bedrijf ook echt praktisch gezien klaar is om bij aan te haken is in de meeste gevallen niet eens doorslaggevend voor zijn besluit. Mocht de investeerder interesse hebben dan komt hij vanzelf met een stappenplan waaraan je moet voldoen voordat hij met geld over de brug komt. Toch kan het geen kwaad om bij de zoektocht naar een investeerder je alvast even voor te bereiden.

Voorbereiden op investeerdersHet is een ultieme gebeurtenis in de loopbaan van een ondernemer. Het moment dat hij een investeerder de hand kan schudden. Er is een akkoord bereikt! Toch betekent dit vaak zelden dat de investeerder al tot een financiële transactie overgaat. Meestal is alleen de interesse gewekt en komen daarna pas de vereisten waaraan je moet voldoen en dan is het maar de vraag of jij hiertoe bereid bent. Daarnaast kan een goede voorbereiding het proces versnellen.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Focus

Een investeerder is zelden geïnteresseerd in een ondernemer die ‘van alles wat’ doet. Er is één specifiek onderdeel uit je plan wat zijn interesse wekt. Dat betekent dat jouw onderneming focus moet krijgen. Alle randzaken moeten worden afgestoten zodat je je volledig, met oogkleppen en al, kunt focussen op dat ene onderdeel.

Meestal heeft een investeerder daarin gelijk. Ondernemers zijn vaak afgeleid van datgene wat het meeste rendement oplevert. Toch is het maar de vraag of dit is wat je wilt. Veel ondernemers zijn voor zichzelf begonnen vanwege de vrijheid. Ze doen allang niet meer wat ze in hun ondernemingsplan hebben staan, of als omschrijving bij de KvK hebben opgegeven. Daarnaast maakt het je kwetsbaar. Als het niet lukt heb je geen vangnet aan activiteiten! Ondernemers spreiden graag hun risico maar een investeerder gokt meestal liever op maximaal resultaat. Is dat een overweging die je bereid bent te maken?

Winst maximaliseren

Een investeerder wil dat zijn investering groeit en resultaat oplevert. Dat betekent meestal meer en betere klanten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Huidige klanten die relatief weinig schaalbaar zijn en lage marges brengen moeten soms worden afgestoten. Ook als dat juist de klanten zijn waar jij graag voor werkt of die zoveel bij de start van de onderneming hebben betekend. Dit is soms tegenstrijdig met de wensen van een ondernemer die juist niet te veel wil vragen om zijn klanten maar te vriend te houden. Is een resultaat gestuurde onderneming, met alleen oog voor de beste bedrijfscijfers, datgene waar jouw ambitie ligt?

Besloten vennootschap BV als rechtsvorm

Sommige zaken zijn te verzekeren maar lang niet alles. Een investeerder accepteert de kans dat hij zijn investering kwijt is maar wil verder nooit aansprakelijk zijn. Hij zal dus altijd voorstellen het eigendom van de onderneming in aandelen van een besloten vennootschap onder te brengen. Dat kan via een BV. Je kunt je dus voorbereiden door alvast over te stappen op deze ondernemingsvorm.

Maar let wel op, fiscaal gezien verandert er dan nogal wat. Zo zijn er enkele aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-vrijstelling waardoor een eenmanszaak bij beperkte winst fiscaal aantrekkelijker is. Dat kan duizenden euro’s aan belasting per jaar schelen! Als je verwacht dat jouw winst, ook bij alle successen die je voor ogen hebt, niet groter wordt dan 100.000 per jaar is een BV fiscaal erg duur, en daarmee een investeerder relatief oninteressant. Je kunt dan beter voor een zakelijke lening kiezen of een andere geldschieter die niet direct eigenaar wil worden van een deel (van de aandelen) van jouw bedrijf.

Reputatie opbouwen

Een reputatie is niet verplicht maar een investeerder zal wel sneller geneigd zijn om zaken te doen als hij vertrouwen heeft in de ondernemer. Als hij het vertrouwen heeft dat die niet zomaar met zijn geld gaat smijten of met de noorderzon vertrekt. Dat kan via een gesprek of pitch maar je kunt online daar ook al aan bouwen! Je kunt je voorbereiden door alvast een duidelijk Linkedin-profiel, duidelijke CV en goed netwerk van mensen om je heen kun je laten zien dat je een betrouwbare ondernemer bent waar mensen graag zaken mee doen.

Conclusie

Een gemakkelijke manier om je bedrijf klaar te stomen voor een investeerder, is door je aan te sluiten bij een business incubator. Deze bieden vaak kantoorruimte in combinatie met bedrijfsadvies en -training. Is je bedrijf al uit de startblokken maar wil je graag in een volgende versnelling en daarom vreemd kapitaal aantrekken? Een investeerder overtuigen van jouw doelstellingen zul je zelf moeten doen. Maar met een goede reputatie, een BV als ondernemingsvorm, een winst gedreven organisatie en onderneming die een duidelijke stip op de horizon heeft gelegd zal het proces zeker soepeler verlopen!

Gerelateerde berichten