EIF krijgt €2,9 miljard extra

EIF krijgt €2,9 miljard extra

De aandeelhouders van het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben toegestemd met een toename van 64 procent van het oorspronkelijke kapitaal. EIF heeft nu niet 4,5 maar 7,4 miljard euro in de pot om mkb-bedrijven en middelgrote beursgenoteerde bedrijven te steunen.

De aandeelhouders, die bestaan uit de Europese Investeringsbank, de EU en 38 openbare en particuliere financiële instellingen, hebben hier afgelopen vrijdag groen licht voor gegeven. Volgens de bank stimuleert deze kapitaalverhoging de financiering voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis en het versterkt het daarnaast de steun voor een groene en digitale transformatie van de Europese economie.

Investeerders aanmoedigen geld te steken in mkb

Met het geld wil het Europees Investeringsfonds investeerders aanmoedigen te investeren in bedrijven. Het fonds hiervoor een toolkit beschikbaar gesteld, die bestaat uit garantiestellingen, securitisatie, microfinanciering en versterking van activiteiten op het gebied van private equity en durfkapitaal.

“De kapitaalinjectie zal het EIF helpen om een aanzienlijk deel van het nieuwe InvestEU-programma van 26 miljard euro in te zetten en zo bij te dragen aan een breed scala aan EU-beleidsdoelstellingen”, zo schrijft de Europese Investeringsbank.

Bedrijven beschermen tegen gevolgen coronacrisis

“Tegelijkertijd bevindt het EIF zich in een goede positie om op het mkb gerichte activiteiten uit te rollen, waaronder het pan-Europees garantiefonds van de EIB-groep van 25 miljard euro, een initiatief dat bedrijven wilt beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de pandemie.”

Dario Scannapieco, vicevoorzitter van de EIB zegt dat de bank voorop loopt in de strijd tegen het coronavirus, zowel binnen als buiten de EU. “We zijn verheugd de groep versterkt te hebben door het kapitaal bij EIF uit te breiden, waardoor het kan voorzien in de dringende behoeften waarmee bedrijven in de gehele Europese Unie momenteel mee kampen.”

Alain Godard, Chief Executive van het EIF, is blij met de steun: “De behoefte aan EIF-ondersteuning voor bedrijven is nu urgenter dan ooit. De kapitaalverhoging geeft ons meer kracht om de Europese bedrijven te ondersteunen en de economische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Onze missie om het mkb in heel Europa te ondersteunen blijft cruciaal voor het stimuleren van groei, werkgelegenheid en innovatie in Europa.”

De behoefte aan EIF-ondersteuning is voor bedrijven nu urgenter dan ooit.

2020 was recordjaar voor EIF

Vorig jaar had het EIF een goed jaar achter de rug. Het fonds was betrokken bij de financiering van 12,9 miljard euro, wat een kwart meer is dan in het jaar ervoor. Met dat geld waren 370.000 kleinere bedrijven mee geholpen, samen waren zij goed voor 2,8 miljoen banen.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten