Alternatieve financiering

Verschillende alternatieve financieringsvormen veroveren momenteel de markt. Denk aan crowdfunding, factoring of buitenlandse leenplatformen voor bedrijven. Welke financiering is nu het meest geschikt voor welk doel, en welke financieringsvorm is populair bij mkb-ondernemers?

Wat is een alternatieve financiering?

Alternatieve financiering voor ondernemersNaast bankfinancieringen vallen eigenlijk alle financieringsvormen onder de noemer van alternatieve financiering. In Nederland worden bedrijven voor het grootste deel gefinancierd door een bank, maar daar komt wel verandering in.

Bedrijfsfinancieringen via crowdfunding, factoring, online aanbieders van zakelijk krediet of particuliere investeerders zijn in opkomst. Je komt er sneller voor in aanmerking en de voorwaarden zijn vaak meer flexibel.

Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Alternatieve financiering biedt mkb oplossingen

Alternatieve financieringen kunnen een betere oplossing zijn dan een financiering via de bank. Daar klop je aan voor een zakelijke lening als je een investering doet en verwacht de bank wel zekerheid in de vorm van onderpand. Die is daarin vrij streng met wat zij ziet als waardevol.

Wil je je debiteuren, voorraad, inventaris of toekomstige inkomsten inzetten als onderpand? Dan kun je meestal beter kijken naar een alternatieve financieringsvorm.

Populaire alternatieve financieringsvormen

Per levensfase van het bedrijf en/of bestemming van het kapitaal zijn er verschillende financieringsvormen voor het mkb. Enkele bekende bedrijfsfinancieringen op een rij.

Startkapitaal

alternatieve financieringsvormen voor startups De eerste paar duizend euro zijn meestal nog wel bij elkaar te sprokkelen. Denk aan een rood-staan-optie bij een zakelijke bankrekening of het verspreid terugbetalen van creditcard-transacties. Heb je meer nodig dan is een alternatieve financieringsvorm een vereiste.

Risicovol startkapitaal lenen van bekenden (durfkapitaal) is dan een populaire oplossing. Is het bedrag groter dan wat je op deze manier kunt lenen? Dan is het verkopen van aandelen soms een manier om aan durfkapitaal te komen.

Op deze manier verkoop je toekomstige inkomsten om aan de huidige financieringsvraag te kunnen voldoen. Zowel bekenden als een rijke oom of tante die als business angel wil fungeren, of onbekenden via business angel- of equity crowdfunding-platformen bieden hiervoor oplossingen.

Zakelijk krediet of lening

Ben je wel al even bezig, maar wil je sneller groeien dan met eigen financiële middelen mogelijk is? Dan is het helemaal afhankelijk van je bedrijf welke financieringsvorm je gebruikt. Als je omzet snel meegroeit is krediet via een online financier soms mogelijk. Enkele financiers voor een lening of zakelijk krediet zijn:

KredietVooruit

KredietvooruitKredietvooruit.nl biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis.

Qeld.com

qeldBij Qeld.com regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.

New10

New10New10.com biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro, beoordeelt aanvragen snel en werkt geheel online.

Werkkapitaal en cashflow

alternatieve financiering voor werkkapitaalIs je bedrijf al enkele jaren actief, schrijf je positieve zwarte cijfers, maar heb je maar beperkte liquiditeit tot je beschikking? De meeste ondernemers proberen een tekort aan werkkapitaal op te lossen door kosten uit te stellen. Denk aan een leverancierskrediet en kopen op factuur met een langere betaaltermijn.

Maar naast het uitstellen van betalen, kan het sneller innen van inkomsten ook een alternatief bieden. Dan kun je denken aan het inzetten van je debiteuren/facturen. Je kunt deze strenger beheren, inzetten als onderpand, of zelfs facturen verkopen.

Factoring is als financieringsvorm sterk in opkomst bij mkb-ondernemers.

Deze vorm van alternatieve financiering heet factoring en werkt alleen bij b2b-facturen en alleen als de opdracht is afgerond. Er zijn online verschillende financiers voor factoring te vinden. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Bedrijfsmiddelen en investeringen leasen

Een zakelijke lening voor machinesWil je een machine kopen en wil de bank deze niet financieren? Hiervoor zijn leasing-oplossingen populair. Net als bij een leaseauto is het gebruik van de machine alleen voor jou. Het verschil tussen financiële en operationele lease is of je deze ook op de balans noemt als jouw eigendom.

Betaal je de lening niet op tijd terug? Dan heeft de financier de optie om de machine terug te vorderen. Op die manier is de machine zelf het onderpand van de financiering. Vaak kun je zelfs nog verder gaan, door ook andere machines te verkopen en vervolgens terug te huren, om zo de druk op je liquiditeit te verlagen. Ook banken stappen steeds vaker in deze financieringsvorm.

Crowdfunding voor bedrijven

Een alternatieve financiering voor ondernemers die sterk in opkomst is, is crowdfunding. Het is in Nederland vrij succesvol, al is het wel een financieringsvorm met een lange aanlooptijd en ook de afsluitkosten zijn soms fors. Daarnaast is het soms belangrijk dat je zelf het project op gang brengt, bijvoorbeeld door je eigen netwerk met klanten of leveranciers te vragen om mee te financieren.

Een financiering via crowdfunding duurt lang en is niet goedkoop. Maar je kunt wel in een keer veel geld ophalen.

Vervolgens gaat je campagne publiek en financieren particuliere investeerders de rest van de het project. Succesvolle ondernemers kunnen met crowdfunding soms grote bedragen ophalen. Regelmatig zijn er campagnes van een miljoen euro of meer. Ideaal als je al eerder werkkapitaal hebt opgehaald en verschillende leningen wilt combineren via een stapelfinanciering of bestaande leningen wilt herfinancieren.

Zakelijk vastgoed

Voor commercieel vastgoed, zoals een eigen bedrijfspand of een investering in een verhuurde woning, zijn er veel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Door het onderpand zijn er veel investeerders die hier graag in investeren waardoor zakelijke vastgoedfinancieringen populair zijn bij online platforms.

Wil je zakelijk vastgoed financieren? Een zakelijke hypotheek voor verhuurde woningen of bedrijfspanden financier je snel en flexibel via Mogelijk.nl of RNHB.nl.

Professionele investeerders

een mkb-financiering van een miljoenAls je snel grote bedragen wilt en de financiering nog niet met bestaande bedrijfscijfers kunt onderbouwen zijn investeerders ook een mogelijkheid. Als deze aandelen kopen verbeteren ze het eigen vermogen, waardoor je soms ook weer in aanmerking komt voor andere financieringsvormen.

Snelle groeiers die het groeikapitaal niet alleen nodig hebben voor het uitbreiden van de bestaande business, maar daarnaast (de markt) sterk vernieuwen, hebben soms extra mogelijkheden. Investeerders zijn hierin geïnteresseerd en ook de overheid biedt veel oplossingen in de vorm van borgstellingen of eigen alternatieve financieringsvormen voor innovatieve ondernemingen.

Heb je al een investeerder of zelfs business angels aangetrokken? Dan kun je ook kijken naar grotere investeringsmaatschappijen met venture capital.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over alternatieve financieringsvormen zijn:

Wat zijn alternatieve financieringsvormen?

Vrijwel alle financieringen buiten de bank om kun je bestempelen als alternatief.

Alhoewel het woord letterlijk betekent dat iets afwijkend is, zijn deze financieringen al zeer actief aanwezig. Net als bij alternatieve muziek of kleding is het vooral een andere smaak. De bank is nog verreweg marktleider als het aankomt op het financieren van bedrijven, maar hiernaast zijn veel nieuwe financiers ontstaan die zakelijk geld lenen.

Wanneer kies ik voor een alternatieve financiering?

Een bankfinanciering is meestal de goedkoopste manier. Als je puur naar de financieringskosten kijkt is het dus slim om het daar eerst te proberen.

Maar alternatieve bedrijfsfinancieringen zijn sterk in opkomst. Er zijn veel verschillende soorten met elk hun eigen voordelen. Ze zijn vaak toegankelijker, sneller geregeld en meer flexibel. Zo heeft factoring meestal geen invloed op jouw kredietscore en heb jij daar binnen 24 uur het geld op je rekening. Ook crowdfunding, en zakelijk bedrijfskrediet winnen aan populariteit.

Alternatieve financiering - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp