Alternatieve financiering
Verschillende alternatieve financieringsvormen veroveren de markt. Denk aan crowdfunding, factoring of buitenlandse leenplatformen voor bedrijven. Welke alternatieve financiering is nu het meest geschikt voor welk doel, en welke financieringsvorm is populair bij mkb-ondernemers?
Inhoud:
- Zakelijke lening
- Werkkapitaal en cashflow
- Lease
- Crowdfunding
- Zakelijk vastgoed
- Startkapitaal
- Investeerders
Wat is een alternatieve financiering?
Naast bankfinancieringen vallen eigenlijk alle financieringsvormen onder alternatieve financieringsmogelijkheden. Dat deel groeit. In Nederland financiert de bank bedrijven nu nog voor het meest, maar daar komt wel verandering in.
Bedrijfsfinancieringen via crowdfunding, factoring, financial lease, online aanbieders van zakelijk krediet, en particuliere investeerders zijn in opkomst. je komt sneller in aanmerking voor een alternatieve financiering en de voorwaarden zijn flexibeler.
Elke non-bancaire financiering kun je zien als een alternatieve financieringsoplossing.
Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Floryn of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Alternatieve financieringsvormen vs. de bank
Alternatieve financieringen kunnen een betere oplossing zijn dan een financiering via de bank. Die is goedkoop, maar daar kun je alleen een zakelijke lening afsluiten als je een grote investering doet en zelf voldoende eigen vermogen hebt. Ook verwacht de bank veel zekerheid in de vorm van onderpand.
Door de voorwaarden financiert de bank vooral het grootbedrijf. Mkb-bedrijven die een zakelijke financiering zoeken voor debiteuren, voorraad, inventaris of investeringen zonder zekerheden kunnen meestal beter geld ophalen via een alternatieve financieringsvorm.
Alternatieve financieringsvormen voor het mkb
Per levensfase van het bedrijf en/of bestemming van het kapitaal zijn er verschillende financieringsvormen voor het mkb. Enkele bekende bedrijfsfinancieringen op een rij.
Zakelijke lening of krediet
Een zakelijke lening kun je ook als non-bancaire financiering afsluiten. Wil je sneller groeien dan met eigen financiële middelen mogelijk is? Als je omzet snel meegroeit is krediet via een online financier soms de ideale financieringsvorm. Alternatieve financiers voor een lening of zakelijk krediet zijn:
Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.
BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.
New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.
Werkkapitaal en cashflow
Bestaat je onderneming al jaren en schrijf je positieve zwarte cijfers, maar heb je maar beperkte liquiditeit tot je beschikking? De meeste ondernemers proberen een tekort aan werkkapitaal op te lossen door kosten uit te stellen. Denk aan een leverancierskrediet en kopen op factuur met een langere betaaltermijn.
Maar naast het uitstellen van betalen, kan het sneller innen van inkomsten ook een alternatief bieden. Bijvoorbeeld bij je debiteuren/facturen. Je kunt uitstaande facturen strenger beheren, inzetten als onderpand, of zelfs facturen verkopen.
Factoring is als financieringsvorm sterk in opkomst bij mkb-ondernemers.
Deze vorm van alternatieve financiering heet factoring en werkt alleen bij b2b-facturen en alleen als de opdracht is afgerond. Er zijn online verschillende financiers voor factoring te vinden.
Bedrijfsmiddelen leasen
Wil je een machine kopen en wil de bank deze niet financieren? Hiervoor zijn leasing-oplossingen populair. Net als bij een leaseauto is het gebruik van de machine alleen voor jou. Het verschil tussen financial lease en operationele lease is of je deze ook op de balans noemt als jouw eigendom.
Betaal je de lening niet op tijd terug? Dan heeft de financier de optie om de machine terug te vorderen. Op die manier is de machine zelf het onderpand van de financiering. Vaak kun je ook andere machines verkopen en daarna terughuren, om zo de druk op je liquiditeit te verlagen. Ook banken stappen steeds vaker in deze financieringsvorm.
Crowdfunding voor bedrijven
Een alternatieve financiering voor ondernemers die sterk in opkomst is, is crowdfunding. Het is in Nederland vrij succesvol, al is het wel een financieringsvorm met een lange aanlooptijd en ook de afsluitkosten zijn soms fors. Daarnaast is het soms belangrijk dat je zelf het project op gang brengt, bijvoorbeeld door je eigen netwerk met klanten of leveranciers te vragen om mee te financieren.
Een financiering via crowdfunding duurt lang en is niet goedkoop. Maar je kunt wel in een keer veel geld ophalen.
Vervolgens gaat je campagne publiek en financieren particuliere investeerders de rest van de het project. Succesvolle ondernemers halen met crowdfunding soms grote bedragen op. Regelmatig zijn er campagnes van een miljoen euro of meer. Ideaal als je onderneming eerder al werkkapitaal heeft gefinancierd en nu verschillende leningen kan combineren via een stapelfinanciering of bestaande leningen kan herfinancieren.
Zakelijk vastgoed
Voor commercieel vastgoed, zoals een eigen bedrijfspand of een investering in een verhuurde woning, zijn er veel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Door het onderpand zijn er veel investeerders die hier graag in investeren waardoor zakelijke vastgoedfinancieringen populair zijn bij online platforms.
Wil je zakelijk vastgoed financieren? Een zakelijke hypotheek voor verhuurde woningen of bedrijfspanden financier je snel en flexibel via Mogelijk.nl.
Startkapitaal
De eerste paar duizend euro zijn meestal nog wel te vinden. Denk aan een rood-staan-optie bij een zakelijke bankrekening of het verspreid terugbetalen van creditcard-transacties. Heb je meer nodig dan is een alternatieve financieringsvorm nodig.
Risicovol startkapitaal lenen van bekenden (durfkapitaal) is dan een populaire oplossing. Heb je een grotere financiering nodig dan wat je op deze manier kunt lenen? Dan is het verkopen van aandelen van je onderneming soms een manier om risicovolle investeringen te financieren.
Hiermee verkoop je toekomstige inkomsten om aan je financieringsvraag te kunnen voldoen. Zowel bekenden als een rijke oom of tante, die als business angel wil fungeren, of onbekenden via business angel- of equity crowdfunding-platformen bieden hiervoor oplossingen.
Professionele investeerders
Als je snel grote bedragen wilt en de financiering nog niet met bestaande bedrijfscijfers kunt onderbouwen zijn investeerders ook een mogelijkheid. Als deze aandelen kopen verbeteren ze het eigen vermogen, waardoor je soms ook weer in aanmerking komt voor andere financieringsvormen.
Snelle groeiers die het groeikapitaal niet alleen nodig hebben voor het uitbreiden van de bestaande business, maar daarnaast (de markt) sterk vernieuwen, hebben soms extra mogelijkheden. Investeerders zijn hierin geïnteresseerd en ook de overheid biedt veel oplossingen in de vorm van borgstellingen of eigen alternatieve financieringsvormen voor innovatieve ondernemingen.
Heb je al een investeerder of zelfs business angels aangetrokken? Dan kun je ook kijken naar grotere investeringsmaatschappijen met venture capital.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over alternatieve financieringsvormen zijn:
Wat is een alternatieve financieringsvorm?
Vrijwel alle financieringen buiten de bank om kun je omschrijven als alternatief.
Alhoewel het woord letterlijk betekent dat iets afwijkend is, zijn deze financieringen al zeer actief aanwezig. Net als bij alternatieve muziek of kleding is het vooral een andere smaak. De bank is marktleider in het financieren van bedrijven, maar hiernaast zijn veel nieuwe financiers ontstaan die zakelijk geld lenen.
Wanneer kies ik voor een alternatieve financiering?
Een bankfinanciering is meestal de goedkoopste manier. Als je puur naar de financieringskosten kijkt is het dus slim om het daar eerst te proberen.
Maar alternatieve bedrijfsfinancieringen zijn sterk in opkomst. Er zijn veel verschillende soorten met elk hun eigen voordelen. Ze zijn vaak toegankelijker, sneller geregeld en meer flexibel. Zo heeft factoring meestal geen invloed op jouw kredietscore en heb jij daar binnen 24 uur het geld op je rekening. Ook crowdfunding, en zakelijk bedrijfskrediet winnen aan populariteit.