Geldvoorelkaar

Mezzanine lening

De mezzanine lening wordt populairder in Nederland. Je kunt er dan ook gemakkelijk de start, groei of overname van je bedrijf mee bekostigen. Wat is het en waarom zou je er voor kiezen?

Mezzanine leningIn de bouw betekent het woord ‘mezzanine’ tussenverdieping. Je kunt een mezzanine lening dan ook zien als een hybride financiering – tussen vreemd en eigen vermogen in. Banken staan tegenwoordig niet te springen om dit type krediet te verstrekken. En als ze dat al doen, ben je aan strenge voorwaarden verbonden. Aan de andere kant is het vaak niet mogelijk om alleen met eigen vermogen te werken. De mezzanine lening is dan een uitkomst.

Hoge rente

Deze zakelijke lening is anders dan een gewone banklening. Allereerst betaal je een hoog percentage rente over je lening – zo’n 10 tot 12 procent. Dit kan op het eerste gezicht afschrikken, maar je krijgt er ook veel voor terug. Allereerst, de verstrekkers zijn in tegenstelling tot banken bereid meer risico te nemen. Risicovolle startups die de bank maar al te graag afwijst, zijn soms wel welkom bij mezzanine-investeerders.

Achtergestelde lening

Een belangrijk kenmerk is dat de mezzanine lening een achtergestelde lening is. Mocht je onderneming onverhoopt failliet gaan, dan hoef je dit bonnetje pas als laatste te betalen. Bovendien los je gedurende de looptijd van doorgaans vijf jaar niet tussentijds af. Dit gebeurt pas op termijn. Wel moet je het rentebedrag betalen.

Mezzanine kent weinig voorwaarden

Omdat mezzanine-verstrekkers bereid zijn meer risico te lopen, hoef je als bedrijf aan weinig tot geen voorwaarden te voldoen. In tegenstelling tot de strenge voorwaarden die banken soms stellen. Daar mag je winst bijvoorbeeld niet onder een bepaald minimum komen te liggen. Draai je een jaar minder verkoop dan gepland? Dan kan de bank onderpand opeisen en komt je bedrijf bij de afdeling bijzonder beheer terecht. Een mezzanine-investeerder heeft daarentegen geen zeggenschap of onderpand. Je houdt zelf de volledige controle over je bedrijf.

Kan je de rente of achtergestelde aflossing niet bekostigen? In het uiterste geval kan de geldverstrekker ervoor kiezen de lening om te zetten in een aandeel. In financieel zwaar weer ben je als bedrijf dan af van de relatief hoge rente. Wel maakt de mezzanine-investeerder aanspraak op het aandelenbelang en bijbehorende winstuitkering.

Financiële buffer bij overname en faillissement

De financieringsvorm is bij uitstek geschikt voor ondernemers die tijdelijk veel geld nodig hebben. Dat geldt niet alleen bij de start van je bedrijf, maar ook als het een periode minder goed gaat. Door de achtergestelde lening vormt mezzanine een financiële buffer. Weliswaar moet je op termijn een forse schuldsom betalen, maar in de tussentijd kan de kasstroom worden gebruikt voor investeringen.

Bij dreigend faillissement kan deze financieringsvorm helpen om een overname te financieren. Ook ondernemingen die na faillissement hun bedrijf willen terugkopen, kunnen zich beroepen op mezzanine. De achtergestelde lening kun je op een later moment aflossen, als het weer beter gaat met je bedrijf. Als je aandelen verkoopt aan externe geldschieters, kom je daar minder gemakkelijk van af. Met mezzanine versterk je de balans zonder aandelenbelang of zeggenschap uit handen te geven.