Lendahand

Horecafinanciering

Voor horecaondernemers kan een zakelijke financiering een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker bij de bank is de kans groot dat je aanvraag wordt afgewezen. Toch is het verkrijgen van horecafinanciering niet onmogelijk. Waar kun je zoal terecht en waar moet je rekening mee houden?

Bancaire horecafinanciering blijkt vaak lastig

horeca-financiering ophalenDat banken terughoudend zijn in het verstrekken van financiering is niet nieuw. Sinds de kredietcrisis is het nu eenmaal lastig(er) om aan hun selectiecriteria te voldoen. Voor horecaondernemers is het misschien nog wel moeilijker aangezien de horeca wordt gezien als risicovolle branche.

Voor overnames waarbij je voldoende eigen geld kunt inbrengen, is de bank vaak nog wel te porren. Ook is het voor goedlopende (franchise) ketens vaak geen probleem om financiering te krijgen. Voor andere horecafinancieringen moet je soms bij niet-bancaire financieringsvormen je geld ophalen.

Start- of groeikapitaal ophalen

horeca-onderneming financierenDe horeca is een kapitaalintensieve sector. Een gastvrij pand, kwalitatief personeel en voldoende voorraad vergen vooraf flinke investeringen.

Deels komt dit geld uit de sector zelf. Denk aan leverancierskrediet, een goede deal met een brouwer of de verhuurder van het pand. Maar hoe kom je nu uit de startblokken als je van start wilt in een kooppand en je leverancier weigert of dat je met een eigen drankmerk aan de slag wilt?

Als je nog maar kort bezig bent en met de aangeboden zakelijke kredietvormen het niet gefinancierd krijgt moet je op zoek naar externe financiers. Voor starters is extern kapitaal het eerste jaar, zeker in de vorm van werkkapitaal, erg lastig. Voor de opstart en het eerste jaar zijn een business angel of stille vennoot vaak noodzakelijk.

Werkkapitaal voor horeca-bedrijven

Na het eerste jaar, en met een verbeterd eigen vermogen dankzij investeerders, kun je soms al bij enkele fintechs terecht voor een extra zakelijk krediet. Met een snelle analyse van de transacties op jouw bankrekening berekenen ze je terugbetaalcapaciteit. Indien deze voldoende is kun je soms kortlopende werkkapitaal-financieren ophalen bij online spelers als:

KredietVooruit

KredietvooruitBiedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente voor bijvoorbeeld de financiering van je voorraad, apparatuur of kleine verbouwing moet voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis. Zie Kredietvooruit.nl.

Floryn

florynBiedt mkb-bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossing. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie Floryn.com.

New10

New10New10 biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Het is een online fintech van ABN Amro dat aanvragen snel beoordeelt en geheel online werkt. Bezoek de website.

Horecafinanciering ophalen via obligaties

crowdfundingObligaties zijn vooral bekend van de beurs, maar als je geld wilt ophalen bij meerdere mensen kun je ook zelf obligaties uitgeven. In tegenstelling tot bij crowdfunding-platforms, die jouw campagne bij een groot publiek onder de aandacht brengen, moet je dan wel zelf op zoek gaan naar investeerders.

Als horecaondernemer heb je hierbij natuurlijk wel een streepje voor, want zowel je leveranciers als gasten zijn potentiële investeerders. Zeker wanneer je hen interessante incentives biedt. Denk aan een eigen VIP-programma met meer uitgebreide kaart of extra beleving is het voor tevreden vaste gasten al snel de moeite waard om te investeren. Hetzelfde geldt voor leveranciers, die er ook beter van worden als jouw bedrijf groeit.

Horecafinanciering via crowdfunding-platforms

een crowdfunding-financiering voor je horeca-ondernemingTegenwoordig is crowdfunding een populaire manier van horecafinanciering vanwege de marketingkansen. Niet alle Crowdfunding-platforms bieden financieringen aan bedrijven uit de horeca, maar voor horecaondernemers zijn er wel enkele gespecialiseerde platforms.

Vooral voor een grotere horecafinanciering, zoals de financiering van je pand, nieuwe (apparatuur in de) keuken of snelle groei in personeel zijn prima te crowdfunden. Enkele crowdfunding-platforms die gespecialiseerd zijn in de horeca zijn:

Investeerinhoreca.nl

Investeerinhoreca.nl biedt uitsluitend horecaprojecten aan. Het maakt deel uit van Geldvoorelkaar, een van de grootste en meest ervaren crowdfunding-platforms. Voor complexe aanvragen werkt het platform samen met onafhankelijke deskundigen uit de horecawereld.

Horeca Crowdfunding Nederland

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Je moet als ondernemer hier minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is actief in meerdere segmenten maar horeca is hier één van de populairste sectoren op het platform. CrowdAboutNow richt zich vooral op campagnes met een hoge gunfactor en aanvragen waarbij de ondernemer zijn eigen warme netwerk actief kan inzetten voor het behalen van de financiering.

Redenen om (niet) voor crowdfunding te kiezen

De investeringen die je als horecaondernemer moet doen, zijn vaak niet gering. Een horecacampagne loopt dan ook al snel in de tonnen. De rente die je bij een crowdfunding-platform betaalt is daarentegen relatief hoog. De meeste horecacampagnes hebben een rentepercentage tussen de zes en negen procent. Bovenop het leenbedrag betaal je dus duizenden euro’s aan rente.

Horecacampagnes lopen al snel in de tonnen.

Bovendien wil het platform ook geld verdienen aan de campagne. Hoeveel budget je daarvoor moet vrijmaken, verschilt per aanbieder, soort campagne en looptijd. Maar over het algemeen mag je hiervoor ook wel een aantal procent van het leenbedrag rekenen. Al met al is horecafinanciering op basis van crowdfunding dus niet de goedkoopste financieringsvorm.

Crowdfunding draait om meer dan financiering

horeca ondernemingTegenover de hogere kosten van crowdfunding staat dat een horecacampagne vaak ook indirect geld oplevert. Veel investeerders vinden het leuk om de horecazaak waarin zij geld steken (vaker dan) eens in het echt te bezoeken. De meeste mensen gaan niet alleen naar een horecagelegenheid, waardoor je zaak bij meer mensen onder de aandacht komt. Voor mond-tot-mondreclame is crowdfunding dus een goede zet.

Je eigen netwerk betrekken bij de campagne.

Daarnaast kun je bij crowdfunding je eigen netwerk betrekken bij je plannen. Vrienden, familieleden, gasten, toeleveranciers, ze kunnen als ze willen allemaal hun steentje bijdragen. De minimale inleg verschilt per platform, maar in veel gevallen kan investeren al vanaf een laag bedrag.

Waarom investeren beleggers in horeca?

Er zijn verschillende redenen waarom investeerders hun geld steken in het financieren van horeca-projecten. Voor veel beleggers is een horecacampagne leuker dan bijvoorbeeld een vastgoedpand of een (online) winkel, simpelweg omdat de branche tot de verbeelding spreekt.

Horecacampagnes hebben vaak een hoge gunfactor.

Daarnaast is het gebruikelijk dat horecaondernemers hun achterban betrekken bij hun plannen. Naast dat ze regelmatig een update krijgen over de voortgang, krijgen ze vaak een bepaalde incentive. Denk bijvoorbeeld aan een gratis fles bubbels als ze komen eten, een uitnodiging voor de officiële opening of een VIP-behandeling tijdens een avondje uit.

Voorwaarden voor horecacampagnes

zakelijke lening afsluitenHet verkrijgen van horecafinanciering via crowdfunding mag dan toegankelijker zijn dan via de bank, het is zeker niet makkelijk. Net als dat bancaire instellingen op zoek zijn naar zekerheden willen crowdfunding-platforms eventuele risico’s zo veel mogelijk beperken. Zo zijn er partijen die de ondernemer verplichten om een deel van de leensom zelf in te leggen.

Ook gebeurt het regelmatig dat er wordt gewerkt met een onderpand, bijvoorbeeld de inventaris of zelfs het bedrijfspand. Stel dat je niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen, dan kan het platform beslag leggen op deze bezittingen. Het komt ook voor dat ondernemers met een verhoogd risicoprofiel borg moeten betalen.