Horecafinanciering

Voor horecaondernemers kan een zakelijke lening of krediet een behoorlijke uitdaging zijn. De kans is groot dat de bank dat je aanvraag afwijst. Via online spelers is een horeca-financiering vaak wel mogelijk. Waar kun je zoal terecht voor een lening en waar moeten horecabedrijven rekening mee houden?

Start- of groeikapitaal ophalen

onderneming financieren via business angelsDe horeca is een kapitaalintensieve sector. Een gastvrij pand, kwalitatief personeel, inventaris en voldoende voorraad vragen om flinke investeringen vooraf.

Deels komt dit geld van horeca-investeerders uit de sector zelf. Denk aan leverancierskrediet of een goede deal met een brouwer of de verhuurder van het pand. Een leverancier helpt soms met het financieren van de inventaris maar voor een verbouwingskosten of een uitbreiding moet je vaak zelf aan de slag.

Ook een nieuw horecabedrijf kan financiers onvoldoende zekerheid bieden voor een lening. Starters financieren het werkkapitaal in het eerste jaar vaak met een business angel of stille vennoot. Ook met een eigen drankmerk moet je meestal op zoek naar een eigen horeca-investeerder.

Werkkapitaal voor horeca-bedrijven

Na het eerste jaar, en met een verbeterd eigen vermogen, kun je soms bij een online financier terecht voor een extra zakelijk krediet. Met een snelle analyse van jouw bankrekening berekenen ze je kredietlimiet en kun je eenvoudig kortlopend werkkapitaal ophalen bij online spelers als:

KredietVooruit

KredietvooruitKredietvooruit.nl biedt een zakelijk krediet tussen de 3.000 en 250.000 euro, met looptijd van 3 tot 6 maanden en tegen een vaste rente. Met deze financiering kun je voorraad, apparatuur of een grote klus voorfinancieren. Je bedrijf moet wel langer dan een jaar bestaan en minimaal 50.000 euro omzet hebben op jaarbasis.

Qeld.com

qeldBij Qeld.com regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.

New10

New10New10.com biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro, beoordeelt aanvragen snel en werkt geheel online.

Crowdfunding-platforms

een horecafinanciering voor je ondernemingTegenwoordig is crowdfunding een populaire financiering voor de horeca vanwege de marketingkansen. Niet alle Crowdfunding-platforms bieden financieringen aan bedrijven uit deze sector, maar voor een horecabedrijf zijn er wel enkele gespecialiseerde platforms.

Vooral voor een grotere financiering, zoals een nieuw pand, grote verbouwing, overname of nieuwe (apparatuur in de) keuken biedt het een prima oplossing. Platforms die in horeca zijn gespecialiseerd zijn:

Investeerinhoreca.nl

Investeerinhoreca.nl biedt uitsluitend horecaprojecten aan. Het maakt deel uit van Geldvoorelkaar, een van de grootste en meest ervaren crowdfunding-platforms. Voor complexe horeca-financieringen werkt het platform samen met onafhankelijke deskundigen uit de horecawereld.

Horeca Crowdfunding Nederland

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters zelf uit de branche komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Je moet als ondernemer hier minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is actief in meerdere segmenten maar horeca is hier één van de populairste sectoren op het platform. CrowdAboutNow richt zich vooral op campagnes met een hoge gunfactor en aanvragen waarbij de ondernemer zijn eigen warme netwerk actief kan inzetten voor het behalen van de financiering.

Redenen om (niet) voor crowdfunding te kiezen

De investeringen die je als horeca-ondernemer moet doen lopen al snel in de tonnen. De rente die je bij een crowdfunding-platform betaalt is daarentegen relatief hoog. De meeste horecacampagnes hebben een rentepercentage tussen de zes en negen procent. Bovenop het leenbedrag betaal je dus duizenden euro’s aan rente.

Horecacampagnes lopen al snel in de tonnen.

Bovendien wil het platform ook geld verdienen aan de campagne. Hoeveel budget je onderneming daarvoor moet vrijmaken, verschilt per aanbieder, soort campagne en looptijd. Maar over het algemeen mag je hiervoor ook wel een aantal procent van het leenbedrag rekenen. Al met al is crowdfunding niet de goedkoopste financiering.
lening voor een horecaonderneming

Het publiek betrekken bij je financiering

Tegenover de hogere kosten van crowdfunding staat dat een campagne vaak ook indirect geld oplevert. Veel investeerders vinden het leuk om de horecazaak waarin zij geld steken (vaker dan) eens in het echt te bezoeken. Als ze ook relaties meenemen naar jouw horecagelegenheid, kan je zaak snel bij veel mensen onder de aandacht komen. Voor mond-tot-mondreclame is een horeca-financiering via de crowd dus een goede zet.

Je eigen netwerk betrekken bij de campagne.

Daarnaast kun je bij deze financieringsvorm je eigen netwerk betrekken bij je plannen. Vrienden, familieleden, gasten, toeleveranciers, kunnen allemaal hun steentje bijdragen. De minimale inleg verschilt per platform, maar in veel gevallen kan investeren al vanaf een laag bedrag.

Bancaire financiering blijkt lastig

je eigen bedrijf beginnenDat banken terughoudend zijn in het verstrekken van financiering is niet nieuw. Sinds de kredietcrisis is het lastig(er) om aan de selectiecriteria van een banklening te voldoen. Voor horecaondernemers is de bank als financier misschien nog wel lastiger, omdat het de horeca beoordeelt als risicovolle branche.

Voor overnames waarbij je voldoende eigen geld kunt inbrengen, is de bank vaak nog wel een optie. Ook is het voor goedlopende (franchise) ketens mogelijk om financiering te krijgen. Voor andere horecafinancieringen moet je soms bij niet-bancaire financieringsvormen je geld ophalen.

Geld ophalen via obligaties

zakelijke lening afsluiten via obligatiesObligaties zijn vooral bekend van de beurs, maar als je geld wilt ophalen bij meerdere mensen kun je ook zelf obligaties uitgeven. In tegenstelling tot bij crowdfunding-platforms, die jouw campagne bij een groot publiek onder de aandacht brengen, moet je dan wel zelf op zoek gaan naar investeerders.

Als ondernemer uit de horeca heb je hierbij natuurlijk wel een streepje voor, want zowel je leveranciers als gasten zijn potentiële investeerders. Zeker wanneer je hen interessante incentives biedt. Denk aan een eigen VIP-programma met meer uitgebreide kaart of extra beleving is het voor tevreden vaste gasten al snel de moeite waard om te investeren. Hetzelfde geldt voor leveranciers, die er ook voordeel bij hebben als jouw bedrijf groeit.

Waarom investeren beleggers in horeca?

Er zijn verschillende redenen waarom investeerders hun geld steken in het financieren van horeca-projecten. Voor veel beleggers is het financieren van een horeca-onderneming leuker dan bijvoorbeeld een vastgoedpand of een (online) winkel, simpelweg omdat de branche tot de verbeelding spreekt.

Horecacampagnes hebben vaak een hoge gunfactor.

Daarnaast is het gebruikelijk dat horeca-ondernemers hun achterban betrekken bij hun plannen. Naast dat ze regelmatig een update krijgen over de voortgang, krijgen ze vaak een bepaalde incentive. Denk bijvoorbeeld aan een gratis fles bubbels als ze komen eten, een uitnodiging voor de officiële opening of een VIP-behandeling tijdens een avondje uit.

Voorwaarden voor een campagne

voorwaarden van een bedrijfsleningEen financiering via een platform is flexibeler dan via de bank, maar het is nog altijd niet eenvoudig. Net als dat bancaire instellingen op zoek zijn naar zekerheden willen ook deze financiers de risico’s zo veel mogelijk beperken. Zo zijn er partijen die werken met een onderpand, bijvoorbeeld de inventaris of zelfs het bedrijfspand.

Ook de ondernemer moet vaak garanties geven. Bijvoorbeeld met een extra hypotheek op zijn eigen woning, of tekenen voor hoofdelijke aansprakelijkheid. Daarnaast zijn ondernemers soms verplicht om een deel van de leensom zelf in te leggen of binnen het eigen netwerk op te halen.