Revenue based financiering

revenue based financiering (RBF) is interessant als je snel veel kapitaal nodig hebt, bijvoorbeeld voor je voorraad of marketing. Deze financieringsvorm is flexibel, snel en vraagt weinig tot geen onderpand. Met name online, bij webshops of bedrijven die abonnementen verkopen, is het sterk in opkomst.

Wat is revenue based financing?

revenue based financingEen revenue based financiering is een zakelijke lening waarbij de terugbetaling gebaseerd is op de toekomstige omzet. De financieringsmethode wordt voornamelijk ingezet als groeikapitaal voor jonge bedrijven, maar het kan ook dienen als werkkapitaal, bijvoorbeeld voor het kopen van voorraden. Het is vaak een alternatief voor venture capital, waarbij de ondernemer aandelen moet uitgeven.

Een belangrijk kenmerk bij de op inkomsten gebaseerde financiering is dat er weinig tot geen onderpand nodig is. Om te bepalen of een ondernemer in aanmerking komt voor revenue based financiering (RBF) maken de aanbieders gebruik van data.

Geld lenen op basis van de omzet van je onderneming.

Bedrijven hoeven niet snel te groeien, maar om funding te krijgen moet er wel sprake zijn van een gedegen groei(model) en omzet. Ook een lange historie is geen must, aangezien de financiering is gebaseerd op recente omzetcijfers.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Voor wie is deze financing geschikt?

groeikapitaal voor jonge bedrijvenDe financieringsmethode wordt voornamelijk ingezet als groeikapitaal voor jonge bedrijven, maar het kan ook dienen als werkkapitaal, bijvoorbeeld voor het financieren van voorraden. Startups met voorspelbare businessmodellen, zoals SaaS-aanbieders die maandelijks inkomsten halen uit abonnementen, zijn goede kanshebbers van deze redelijk nieuwe mkb-financiering.

Zeer geschikte methode voor webshops en SaaS-spelers.

Het geld wordt vaak geïnvesteerd in technologie, marketing, advertenties of voorraden, met als doel om te groeien. Het is namelijk essentieel dat de onderneming voldoende omzet behaalt, aangezien de terugbetaling afhankelijk is van de maandelijkse omzet. Ook een goede marge is een must, omdat het anders niet te doen is om een percentage van de omzet te besteden aan terugbetalingen.

Hoe werkt revenue based financiering?

Door Europese wetswijzigingen in 2019 zijn banken verplicht om derde partijen toegang te geven tot een betaalrekening als daar door de rekeninghouder toestemming voor is gegeven.

Hierdoor kunnen nieuwe financiers snel een goede analyse uitvoeren op de terugbetaalcapaciteit van ondernemers. Revenue based financing gebeurde al in het buitenland, maar sinds 2019 is het dus ook hier mogelijk. Inmiddels zijn er meerdere partijen actief die op omzet gebaseerde financiering verstrekken.

Bekende spelers in de ecommerce-branche – waar dit concept goed inzetbaar is – zijn bijvoorbeeld Wayflyer, Booste en Clearco. Naast informatie vanuit de bankgegevens bepalen zij onder meer op basis van marges, groeipercentages en conversies hoeveel je kunt lenen.

Bekende spelers in de ecommerce zijn Wayflyer, Booste en Clearco.

Hoe wordt de lening terugbetaald?

Hoe wordt de lening terugbetaald?Zodra er uit de analyses blijkt dat de onderneming voldoende omzet heeft, ontvangt de aanvrager groei- of werkkapitaal. Vervolgens wordt de lening in maandelijkse termijnen terugbetaald met een percentage van de omzet. Vaak ligt dit tussen de twee en negen procent, met een gemiddelde van rond de vijf procent. In theorie kan de ondernemer nooit meer betalen dan op basis van de omzet mogelijk is.

Ondernemers betalen terug tot dat een vooraf afgesproken maximum is bereikt. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de omzet. Stijgt de omzet, dan wordt de lening sneller afgelost. Loopt de omzet terug, dan duurt het langer dan begroot. Als de onderneming tijdelijk geen omzet maakt vindt er in die periode ook geen aflossing plaats. De looptijd van een lening is meestal maximaal vijf jaar.

Revenue based versus aandelen

Revenue based versus aandelen verkopen aan investeerdersHet bedrag dat de ondernemer in z’n totaliteit terugbetaalt kan oplopen tot twee tot drie keer de omvang van de lening. Vergeleken met een banklening is dit dus fors, maar daarbij vergeleken is revenue based financiering is wel flexibel en snel. Vergelijk je het met een venture capital-investering, dan zijn de kosten goed te overzien.

Totaalbedrag vaak twee tot drie keer omvang lening.

Een financiering op basis van aandelen heeft vaak stevige aansluitkosten. Bovendien kost het meestal behoorlijk wat tijd voordat je een investeerder hebt overtuigd van de groei van je onderneming. Pas wanneer je met een redelijke zekerheid kunt zetten dat je aandelen flink in waarde stijgen, is venture capital echt een optie. Dit zorgt ervoor dat het een zeer dure financieringsmethode is.

Bovendien is het voor ondernemers prettiger om direct een oplossing te hebben die met het bedrijf meegroeit, zoals bij revenue based financing het geval is, dan om steeds nieuwe aandelen te moeten uitgeven.