Clearco investeert 100 miljoen in Nederlandse startups

Clearco investeert 100 miljoen in Nederlandse startups

De Canadese kredietverstrekker Clearco komt naar Nederland. En dat doet het niet met lege handen. De ecommerce-financierder wil het komende jaar 100 miljoen euro investeren in Nederlandse startups.

Met het geld wil Clearco online startups helpen hun marketing te financieren en tegelijkertijd toekomstige groei stimuleren.

Het bedrijf ziet zichzelf als financieringspionier en denkt dat waar te maken met haar eigen AI-gestuurde platform. Clearco stelt aan de hand van allerlei vragen binnen twintig minuten vast welk risico het loopt bij investeren die oplopen tot tienduizend dollar. Hierbij vraagt de kredietverstrekker geen persoonlijke garantie en geldt er ook geen vaste betalingstermijn.

Clearco vraagt geen persoonlijke garantie.

Clearco financiert meer vrouwen dan gemiddelde VC

Clearco beweert acht keer zoveel vrouwelijke oprichters gefinancierd te hebben als typische durfkapitalisten en gebruikt daarnaast algoritmen die gender-, ras- en regio-agnostisch zijn. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mannelijke ondernemers meer en vaker geld ophalen dan vrouwen, een ontwikkeling die mede heeft geleid tot de oprichting van #FundRight, een Nederlands initiatief dat meer vrouwelijke ondernemers wil.

Al 2 miljard dollar geïnvesteerd in 5000 startups

Het groeikapitaalplatform is opgericht door Michele Romanow en haar partner Andrew D’Souza. Met Clearco wisten zij meer dan 2 miljard dollar te investeren in minstens vijfduizend startups op drie verschillende continenten.

Nu heeft het Nederland uitgekozen als eerste land om de stap te zetten naar verdere uitbreiding op het vasteland van Europa. “Wij van Clearco kijken ernaar uit om te investeren in de Nederlandse markt en ons vermogen te demonstreren om de toegang tot kapitaal democratischer te maken”, aldus Romanow.

We kijken ernaar uit om te investeren in Nederland.

Ze ziet Nederland als een cruciale markt voor Clearco’s uitbreidingsplannen in Europa. “Nederland staat bekend als handelskruispunt van Europa en we weten dat het een wereldwijd technologisch knooppunt is met geweldige groeimogelijkheden in ecommerce.”

Elin Fälted van Techleap.nl laat weten blij te zijn met de komst van Clearco in Nederland. Mede omdat Techleap gelooft dat alternatieve en meer inclusieve financieringsbronnen altijd gunstig zijn voor het ecosysteem. “Het doel van onze organisatie is om een bloeiend startup-ecosysteem voor ons land te verwezenlijken en slimmer en diverser kapitaal naar Nederlandse tech-startups mogelijk te maken. We weten hoe belangrijk startups zijn voor onze economie: 24 procent van de 68.000 bedrijven die vorig jaar zijn opgericht, komt uit deze categorie.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten