#FundRight wil meer vrouwelijke ondernemers

#FundRight wil meer vrouwelijke ondernemers

#FundRight, een nieuw initiatief van vijfentwintig Nederlandse durfinvesteerders en TechLeap.nl, wil een meer diverse startupwereld. Zo willen ze gelijke toegang tot financiering en kansen voor alle oprichters, ongeacht hun achtergrond of geslacht.

Een groep van vijfentwintig investeerders in durfkapitaal en TechLeap.nl, dat eerder door het leven ging als StartupDelta, zijn samengekomen in een nieuw initiatief dat de naam #FundRight draagt. Deze groep heeft vandaag een diversiteitsstatement ondertekend en roept andere venture capitalisten op om deze ook te onderschrijven.

1,6% van investeringen ging naar bedrijven van vrouwen

Op de website van het nieuwe initiatief valt het statement te lezen. Hierin staat onder meer dat de risicokapitaal-investeerders geloven in gelijke toegang tot financiering en kansen voor alle oprichters, ongeacht achtergrond of geslacht. Dat dit nu nog niet zo is, blijkt uit het feit dat twee jaar geleden slechts 1,6 procent van alle venture capitalist-investeringen in Nederland ging naar bedrijven die waren opgericht en geleid door vrouwen. In dat zelfde jaar werd dankzij een onderzoek al duidelijk dat mannelijke ondernemers vijf keer meer kapitaal ophalen dan vrouwen.

In drie jaar bezetting die voor 35% uit vrouwen bestaat

Het nieuwe initiatief wil het niet alleen bij woorden houden, maar wil ook daden verrichten. Zo zeggen de deelnemende investeerders dat zij, en de managementteams van hun huidige en toekomstige portfoliobedrijven, binnen drie jaar een bezetting hebben die voor 35 procent uit vrouwen bestaat.

Prins Constantijn van Oranje, ambassadeur voor TechLeap.nl, zegt FundRight een belangrijk initiatief te vinden. “Meer durfkapitalisten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om meer te investeren in door vrouwen geleide ondernemingen en diverse teams. De huidige situatie is niet alleen een verspilling van talent, zo’n monocultuur kan ook een bedreiging vormen voor het succes van bedrijven.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten