Groei kredietverlening blijft op hoogste niveau sinds crisis

Groei kredietverlening blijft op hoogste niveau sinds crisis

Bedrijven in Europa hebben vorige maand voor 22 miljard euro aan extra krediet opgenomen bij de banken. De groei van de bancaire kredietverlening is hiermee op het hoogste peil sinds de kredietcrisis gebleven.

Bedrijven lenen geld bij de bank omdat ze willen uitbreiden dankzij de groeiende vraag. Ze zitten echter tegen de grenzen van hun productiecapaciteit aan en zijn daarom op zoek naar extra kapitaal. Vorige maand werd op die manier voor 22 miljard euro aan extra krediet opgenomen, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

Groei kredietverlening blijft rond dit niveau

Op jaarbasis zit het groeitempo nog steeds op 4,1 procent. En dat is al sinds medio 2009 niet meer gezien in deze regio. De verwachting is dat de groei van de kredietverlening in Europa ook nog wel even rond dit niveau zal blijven, al is daar niet direct aanleiding toe, gezien de handelsoorlogen, de nog steeds niet afgeronde Brexit en de politieke onzekerheid in Italië.

Banken gaan leenvoorwaarden versoepelen

Een rondvraag van de ECB leert dat banken in Europa in het tweede kwartaal nadrukkelijk meer geld hebben uitgeleend aan bedrijven. De banken hebben daarnaast aangegeven dat ze de leenvoorwaarden in het derde kwartaal verder gaan versoepelen. Volgens het FD is er dus geen reden om aan te nemen dat de private sector onvoldoende toegang heeft tot krediet om haar toekomstplannen waar te maken.

Bij het aanvragen van extra krediet bij de bank laten ondernemers in Europa zich vooral inspireren door de lage rente en de goede vooruitzichten voor fusies en overnames. Met de verstrekte financiering willen ondernemers hun lage voorraden en werkkapitaal uitbreiden.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten