Banken lenen minder aan mkb

Banken lenen minder aan mkb

Banken hebben structureel minder klanten uit het midden- en kleinbedrijf dan een paar jaar geleden. Zo is het aantal mkb-klanten in de afgelopen vier jaar met in totaal 23,6 procent afgenomen. En dat terwijl het aantal mkb-bedrijven in ons land alleen maar groeit.

Dit blijkt uit een analyse van crowdfundingexpert Ronald Kleverlaan, die hij deelde in zijn meest recente nieuwsbrief. Hij baseert zich hierbij op vrijgegeven data van de Europese Centrale Bank over de ontwikkelingen in de Europese bankensector.

Terwijl het aantal bedrijven in ons land het afgelopen jaar met vijf procent is gegroeid, is het aantal midden- en kleine bedrijven dat klant is bij de bank de afgelopen vier jaar alleen maar afgenomen.  En de afname is niet alleen maar terug te vinden bij kleine leningen, in dit geval leningen met een kapitaalbehoefte van minder dan 250.000 euro.

Ook afname bij grotere leningen

“Vaak wordt aangegeven dat geld lenen bij de bank lastig is voor bedrijven die minder dan 250.000 euro aan krediet nodig hebben”, zo legt Kleverlaan uit. “En deze groep is inderdaad met 21,2 procent afgenomen in de afgelopen vier jaar. Maar de leningen tussen 250.000 en 1 miljoen euro en leningen van meer dan 1 miljoen euro zijn óók sterk afgenomen, met respectievelijk 18,8 en 13,7 procent.

Leningen van Nederlandse banken aan het mkb. Klik voor een groter formaat.
Leningen van Nederlandse banken aan het mkb. Klik voor een groter formaat.

De Europese Centrale Bank heeft ook een enquête gehouden onder Europese banken en daarin staan volgens Kleverlaan een aantal mooie inzichten over het aantal afwijzingen van nieuwe kredietaanvragen, een statistiek die in het laatste kwartaal van vorig jaar sterk is gestegen. “Maar ook dat banken in Nederland blijkbaar proberen om een deel van de markt terug te winnen”, zo concludeert hij. Dit baseert hij deels op het feit dat de voorwaarden voor leningen sterk zijn versimpeld. Desondanks is deze koerswijziging nog niet terug te zien in het aantal klanten en uitstaande leningen.

Kansen voor nieuwe financiers

Kleverlaan denkt dat de huidige situatie ruimte en kansen biedt voor nieuwe financiers. “Het midden- en kleinbedrijf heeft op dit moment 23 miljard euro minder geleend dan in 2013. Een deel van deze bedrijven hebben investeringen wellicht uitgesteld en willen nu weer verder groeien.” En als banken minder leningen verstrekken aan het mkb, moeten deze bedrijven wellicht op zoek naar alternatieve financiering. Uit eerder onderzoek bleek al dat de meerderheid (55 procent) van de microbedrijven die op zoek is naar financiering deze vorm van kapitaalverstrekking overweegt.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten