Novicap: ‘Snel volume dankzij Exact’

Novicap: ‘Snel volume dankzij Exact’

Nederland is sinds 10 oktober weer een aanbieder van American factoring rijker geworden. Op deze dag lanceerde Novicap, in Spanje al marktleider, ook in ons land haar deuren. Wat zijn de verwachtingen van deze nieuwe toetreder?

Novicap is een aanbieder van factoring in de Amerikaanse variant, waarbij je vorderingen individueel kunt verkopen. In Nederland is deze financieringsvorm nog klein, maar het groeit snel. Mede omdat de acceptatiecriteria zeer verschillend zijn met die van een bank. Die laatste kijkt vooral naar jouw zekerheden, terwijl factormaatschappijen vooral naar de kredietwaardigheid van je debiteur kijken.

‘Kunnen het rentepercentage al berekenen met enkel een KvK-nummer’

Daarnaast is er maar beperkt papierwerk, iets wat bij factormaatschappijen relatief snel geregeld is. “Om de rentepercentages te berekenen hebben we alleen het KvK-nummer van de debiteur nodig. Als we zaken gaan doen is er wel wat documentatie nodig van de klant (zoals jaarrekening), maar nog altijd flink minder dan bij een bank”, legt Federico Travella, CEO bij Novicap, uit aan Investeerders.nl. Telefonisch, want Federico bevindt zich nog in Spanje, maar hij geeft aan dat de deuren van een Nederlandse vestiging nog dit jaar zullen worden geopend.

Digitaal is de Nederlandse lancering wel al een feit. Hiervoor is er de samenwerking gezocht met Exact Online. In dit boekhoudprogramma is er bij de facturen van debiteuren direct een koppeling gemaakt met Novicap. Ondernemers kunnen dus via een directe koppeling ervoor kiezen om facturen te factoren.

‘Samenwerking met Exact levert direct volume op’

Mede hierom heeft Novicap voor 10 oktober als lanceringsdatum gekozen, geeft Federico aan. “Op Exact Live, dat op die dag plaatsvond, zijn we officieel van start gegaan. De honderdduizenden ondernemers die gebruikmaken van Exact kunnen ons nu dus binnen de software tegenkomen.”

De uitrol gaat stapsgewijs, momenteel bevindt de samenwerking zich in betàfase met enkele duizenden gebruikers, maar naar verwachting zullen alle andere gebruikers op zeer korte termijn volgen. De eerste aanvragen via Exact zijn in ieder geval al binnen, zo onthult Federico.

Factoring met kredietruimte vanaf 30.000 euro

Novicap mikt op ondernemers met minimaal 50.000 euro omzet. Je kunt al starten met een enkele factuur, maar bij het openen van een account wordt er wel rekening gehouden met een minimale kredietruimte van 30.000 euro, waardoor er wel wat opstartkosten zijn.

Voor pure starters of ondernemers die maar één of enkele facturen willen factoren is het dus niet zo geschikt. Toch is deze drempel volgens Federico vele malen lager dan bij andere financieringen en kent factoring niet direct een maximum. Als jij voor miljoenen aan facturen wilt voorfinancieren, is dat dus prima mogelijk.

Verder denkt Novicap ten opzichte van andere factormaatschappijen betere voorwaarden te kunnen hanteren. Onze rente komt zelden boven de 1% per 30 dagen en wij schieten tot 90-100% van de factuur voor waar andere partijen maar tot 70-75% gaan.”

Grote internationale ambities

Exact zal zeker niet het enige verkoopkanaal worden, want Novicap heeft grote plannen in ons land én daarbuiten. “We zijn in een vergevorderd stadium met een bekende grootbank, om zelfs al in 16 Europese landen van start te kunnen gaan,” geeft Federico aan.

Maar ook zonder die samenwerking zijn de ambities al groot. “In 2018 wordt er zo’n 100 miljoen euro aan factoring gerealiseerd in Engeland en Spanje. In Spanje zijn we daarmee zelfs al marktleider en ook in Nederland zullen we snel een toppositie innemen.”

Komend jaar verwacht Novicap met 300 miljoen euro een verdriedubbeling van haar factorvolume, dankzij de uitrol in Nederland en verdere groei in de bestaande landen. Vanaf 2020 denkt het in deze drie landen jaarlijks zelfs al een miljard te kunnen factoren.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten